трънки и блогинки

Необединените Кореи

Написано на: 15.06.2010 · 6 коментара

Докато гледам как отборът на Северна Корея мъчи фаворитите от Бразилия се сетих за един разговор със студент от Южна Корея. Познавайки постоянния стремеж за разширение и историческа справедливост на балканските народи, предположих, че за него ще е естествено да иска двете части на Корея да се обединят. Останах изненадан от отговора му, че в Южна Корея обществото е, ако не настроено против, то поне не е единодушно, че обединението със севера ще е нещо добро.

Помолих го да се обоснове и той каза, че не вижда какво биха спечелили, ако са една държава с хора, които са не само крайно бедни и отчаяни, но най-вече не са научени да работят по начина, по който на юг очакват да се работи. Разликата в манталитета и мисловната нагласа на на двете общества са основните пречки за обединението, според него. Зададе въпроса защо на южняците ще е полезно да са едно общество с хора, които са възпитани в непонятни за тях ценности, с милитаристично съзнание, след от 5 до 7 години в армията (включително и жените), смачкани и ограничени в мисленето си. Северна Корея няма интересни природни ресурси и би изисквала огромни инвестиции, за да се приведе територията и населението ѝ в приемливо за юга състояние. Защо едно развито общество и държава, като Южна Корея, трябва да иска да се обедини с такава държава, какво добро може да получи от тях?

Патриотизмът и историческата обусловеност, характерни за балканската политиката, при тях изглеждат заменени с прагматизъм, от който ми се иска да имахме доста повече. Ние, приетите и обединените, които понякога караме нашите европейски братя да се питат, защо приеха за членка държава, която и Съветския съюз не пожела да приеме за република.

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Васил Колев на 16.06.2010г. в 01:14ч.

  :) Знам, че нарочно си го написал така, ама все пак – нас не са ни приели за република на СССР по външнополитически причини, не щото сме били зле (из бившите съветски републики има по-трагични случаи). Нашето членство в ЕС (и това на Гърция и остсналите наоколо държави) ще го оценява историята след 20-30 години, вероятно не особено положително, но засега не е ясно.

  А иначе – при нас народите са стояли горе-долу на същото ниво и няма как да им се появи подобна идея. Например, ако македонците кажат „искаме да се обединим с България“, малко хора ще им хрумне да кажат „не“, щото ги чустваме сравнително близки (поне все още).

  Колкото до ситуацията в Сърбия, Босна и т.н. – нека свърши процеса срещу Караджич, друго може да не излезе от там, но поне достатъчно исторически данни ще има :)

 • радо на 16.06.2010г. в 11:01ч.

  здравейте, попаднах тук през eenk.com

  много е интересна статията и те кара да се замислиш. изненадва ме, че студент мисли така, дали е изключение? чувал съм, че старото поколение са против обединение, а новото са за. а за прагматизма на юга е напълно вярно, държавата прилича на ефективна корпорация, където всеки си има роля.

  ето един български фантастичен разказ за корея в бъдещето: http://spaze.info/tales/2010/03/korea-2056-a-futuristic-story-part-1/

  поздрави

 • gamar на 16.06.2010г. в 21:19ч.

  Аз винаги съм се чудил, защо трябва да приобщаваме разни територии? Е да, ако бяхме на нивото от едно време, ама ся и да станем на 3 морета какво ще набараме толкова? То да е една гола поляна с несметни богатства, ама не би. По „изконните“ български територии вече почти няма българи.
  Пък за туризъм, икономика, пътуване – условията и сега си ги има, няма нужда да се намесваме и в бакиите. Малко ли умрело-проблематични райони си имаме вътре в страната?

 • Zaya на 17.06.2010г. в 00:24ч.

  И аз вчера след мача се поразрових във Wikipedia за да прочета нещо за КНДР :) Най-голямо впечатление ми направи „техния“ интернет и това, че официално има около 120 000 GSM потребители в 24 милионна Корея :)

 • Заяви о себе миру на 19.06.2010г. в 09:07ч.

  кстати автору хочу предложить установить от яндекс.денег

 • favorit-klimatici на 25.09.2010г. в 23:33ч.

  доколкото четох някъде според проучване абонатите на Виваком само са били около 700 000 – 800 000, направете си сметка – каква е истината незнам, но си е сериозна цифра