трънки и блогинки

Heitor Villa-Lobos

Написано на: 26.06.2010 · 3 коментара

Heitor Villa-Lobos е представян като най-значимия бразилски и най-известния латиноамерикански композитор, но за мен до скоро беше напълно неизвестен. Най-характерното и привлекателно в него е съчетаването на класическата европейска музикална традиция с бразилския фолклор и популярна музика. Бразилия ме изненадва все повече и повече с оригиналната си и независима култура, която далеч не е само самба, слънце, футбол и латино. Приемете тези няколко произведения на Villa-Lobos като подсказка да ѝ обърнете по-голямо внимание.

Chôros се наричат изпълненията на уличните музиканти по улиците на Рио. Смесицата на фолклора на местните индианци с музиката на новозаселилите се европейци и дошлите с тях африканци образува това, което наричат „brasilofonia“ – популярната музика на Бразилия през 20-те години на миналия век:

Класическата китара присъства в повечето от произведенията на Villa-Lobos и на мен най-много ми харесаха прелюдиите и етюдите:

Bachianas Brasileiras обединяват музиката на Бах и музиката на улиците на Рио. Смес на бароково с бразилско звучене, която най-добре да се чуе:

Това е извадка, колкото за подсказка. Ако са ви харесали, може да намерите още много впечатляващи неща от него.

Категория: музикааа

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Маркуча на 26.06.2010г. в 12:52ч.

  Прекрасен композитор. Едно от първите неща, които чух, беше <това. Ако потърсиш в музикалния магазин до Народния театър, може би ще намериш нещо. В «Пингвините» на моменти също има попадения, там намерих още един диск.

 • k. на 26.06.2010г. в 14:49ч.

  Последното парче е доста оригинално, харесва ми. 10х за шер-ването му.

 • greg0ry на 28.06.2010г. в 10:35ч.

  Радвам се, че се интересуваш от класическа китара. Южноамериканските композитори са цяла отделна школа и епоха в развитието и. Потърси неща на Barrios Mangore или Leo Brower.
  Иначе 5-те прелюда на Вила-Лобос са много известни и свирени, а от по-големите произведения може да прослушаш и концерта за китара и оркестър:
  http://www.youtube.com/watch?v=il5s2DWP-RQ