трънки и блогинки

Фасадни часовници

Написано на: 05.07.2010 · 13 коментара

Фасадните часовници придават индивидуалност на сградата и я правят не само красива, но и полезна. Може би полезността им е понамаляла с годините, но часовниците са чудесен начин да погледнем назад във времето, чрез тяхната функция и формата. Точното време е критично за функционирането на обществото. Телекомуникациите, пощата и железниците разчитат на единно време, за да предоставят качествено услугите си и логично за мен Телефонната палата, Централна поща и Главно управление на БДЖ имат един или повече фасадни часовници:

Банките са други сгради, които често имат часовници. Предполагам, това трябва да символизира точност и предвидимост на институцията. Освен сниманите по-долу часовници на БНБ и Корпоративна банка, се сещам и за часовниците върху сградите на ДСК в Пловдив и за може би най-новия, който е върху централата на УниКредит Булбанк.

Обикновено часовници има на обществените сгради, но най-силно впечатление ми направи часовника над входа на храма „Свети Седмочисленици“. Седмочисленици е сграда с богата история. Построена за джамия от великия архитект Синан, после е била склад, затвор и най-накрая е преобразувана за църква. Въобще не е църква като църквите и часовника на фасадата ѝ е само още едно допълнение и доказателство за това. Не съм виждал друга църква с часовник и ще ми е много интересно да науча, ако има въобще такава:

За поддържането на единно време и синхронизацията на часовниците преди е ползвана радио-синхронизация с излъчвател във Физическия факултет. Разказвали са ми колко са (били) разпространени в Германия часовници, включително ръчни, които ползват радиосинхрон. Намерих описание на ползвания там протокол, за тези, на които ще им са интересни детайлите по пренасяната информация.

Българския радиосинхрон не функционира от много време, но във времето, когато всеки има мобилен телефон, той е и остарял не само като технология, а е и със спорна полезност. Мобилните мрежи и GPS разчитат на точно синхронизирано време между компонентите си и е много по-лесно да се вземе точен час от тях, стига някой да иска да поставя часовник.

Категория: в картинки

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Антон на 05.07.2010г. в 16:16ч.

  Относно радио синхрона все още има някакъв. Имам два часовника „TCM“ (от тези дето прожектират часа на тавана) и двата се „сверяват“ от някъде.

 • пейо на 05.07.2010г. в 16:19ч.

  @Антон
  Според графиката на сайта, дългите вълни от Майнфлийген трябва да стигат и до тук. Възможно е тях да хващаш, но не знам как стои въпроса с конфигурирането на часовата зона и лятното/зимно часово време.

 • Антон на 05.07.2010г. в 16:51ч.

  Ами имат опция да показват времето в друга часова зона, и се седят в този режим. Мисля че ми е 1 час разликата. Лятно/Зимно часово време също е изместено със седмица-две. Докато не се свери на „правилното“ бутам „зоната“ с още един час…

 • v на 05.07.2010г. в 17:41ч.

  Черквата в Банско има часовник на камбанарията, май.

 • Събина на 05.07.2010г. в 21:26ч.

  :) обичам детайли, обичам София и нейните детайли… мерси си този пост и за снимките.

 • Н.К. на 05.07.2010г. в 22:31ч.

  Знаете ли, че в Германия има много от тези стари малки живописни гари, които имаше доскоро и в България. И на сградата на гарата винаги имаше часовник – в Германия още ги има и работят!

 • k. на 06.07.2010г. в 01:02ч.

  Миналата година в Южна Италия видяхме много красиви външни слънчеви часовници по стените на къщите в обикновени малки селца. Очевидно ги поддържат заради естетиката и символизма и предполагам отдавна не практически.

  Нещо подобно предполагам ще е и със сегашните аналогови часовници по сградите. Циферблата все повече е декор, отколкото с функционална стойност, което не пречи да изглежда интересно, с някакъв символизъм от миналото…

 • пейо на 06.07.2010г. в 06:59ч.

  @v
  Прав си, че часовник на камбанарията е често срещан. Може би заради странната архитектура на Седмочисленици го виждам повече над главния вход, отколкото на камбанарията.

 • Павел на 06.07.2010г. в 12:18ч.

  Страхотни са снимките! Много добра идея! Скоро ще ти пратя няколко от Благоевград – които също са много красиви

 • Биляна на 26.07.2010г. в 20:08ч.

  Иди някой ден с дълги панталони и влез в паричния салон на БНБ. Има страхотен огромен часовник със зодии на стената срещу входа, поне според мен си струва да се види.

 • Андон Иванов на 29.08.2010г. в 01:08ч.

  Наистина много любопитна тема, но да си призная нямам си и грам понятие как са се сихронизирали така, че да са точни…, но пък съм обърнал внимание на един много интересен факт, който се среща при старите часовници с римски цифри. На голяма част от тях римското 4 се исписва – IIII ,вместо както по принцип си е IV :) , за жалост обаче тук не видях подобни часовници. Интересно ще е някой ако знае защо е така да обясни ;)

 • к. на 05.10.2010г. в 16:00ч.

  Яя… идеята е попаднала на благодатна почва :-) Италиански часовници:

  http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=7820

 • Ангел на 17.02.2012г. в 12:46ч.

  Напоследък все повече срещам фасадни часовници в окаяно състояние. На жп гарата в Горна Оряховица от 10-12 часовника, надали и 3 часовника са в експлоатация. Това е една замираща традиция и фасадните часовници ще изчезнат от погеда на гражданите след време. Много жалко наистина.