трънки и блогинки

Blackberry философия

Написано на: 03.05.2006 · 6 коментара

Случка от късна вечер, преди около година. Обажда се ми се шефа на компанията и казва: „Пейо, Пейо! Джим се обади и каза, че нашата пощенска система не е blackberry съвместима! Виж какво е нужно, за да тръгне и по-бързичко.“ Аз само съм чувал, че това е някаква мода, но не предполагах, че ще ми дойде така до главата. А Джим е кмет на малък град, който ползва услугите ни и е важен клиент. Търсенето на инструкции ме докара до страницата на Verizon, от която разбрах, че blackberry-тата се свързват с пощенските сървъри чрез… pop3 с plain text. Погледнах в лога и намерих неуспешни опити поради… грешна парола. Обадих се на мениджъра и му казах какъв е проблема, според мен. Той решил да се възползва и отишъл лично при кмета да му направи живо демо какви сме зверове и как за нищо време сме направили нашата система blackberry compatible! На срещата Джим му казал, че може би грешката се дължала на негова „моментна дислексия“ и доволни си стиснали ръцете.

Горната случка беше първия ми сблъсък с blackberry и урок по корпоративна комуникация. От тогава не съм се сблъсквал с тях, освен, че инструктирах да се прави по един допълнителен forward към blackberry сървърите, за да може клиентите да си получават пощата съвсем веднага. Последните дни се зачетох за тях и погледнах колко се ползват и останах учуден колко са популярни всъщност.

Популярни са въпреки набиващата се на очи липса на възможности и отвсякъде затворената си технология. Това ги направи доста интересни за мен и аз се зачетох в опит да си обясня успеха им. От къде да почна с недостатъците? Устройството е скъпо, има своя затворена OS, в която TCP/IP стека е новост, а се ползва преди всичко за email комуникация. Освен това ползва GPRS или EDGE, които също не са евтини, иска наемането (не може да се закупи) на специален BES сървър за базовата услуга и на допълнителен за другите. Разработчиците също трябва да плащат, за да могат да пишат. Е, акцентирали са наистина на сигурността, но като се има предвид горния пример с pop3 с plain text и това, че системата е затворена, аз няма да им го призная много. Има и други допълнителни разходи, които се плащат от потребителите и излиза доста скъпо, за един големичък мобилен телефон, на който пощата ти пристига веднага. Общо взето толкова много недостатъци, че Йовко съвсем разумно заключи, че това е мъртва технология, на която той не смята да отделя внимание.

Трябваше, обаче, да го пипна, за да почна да разбирам. Идеята му е много дзен и ми допада поне на идейно ниво. То е направено да върши само едно нещо, но да го прави добре. Да е максимално лесно за ползване, като доставя удоволствие и носи престиж и удовлетворение. След като го хванах и помърдах из менютата, разбрах гледната точка на тези хора:

И наистина мисля, че точно това е пътя или поне аз съм склонен да избирам такива продукти. Вместо претрупаните до неизползваемост устройства, които могат да вършат какво ли е се ползва едно устройство, което прави всичко лесно и удобно и те кара да искаш да го ползваш. Нещо като Skype, който се наложи, защото го инсталираш и направо работи и не трябва да се занимаваш с кодеци и глупости. Въпреки че ме съмнява да се върши много полезна работа поне е много вероятно да достави удоволствие и да задоволи нуждата от подходящ аксесоар за мнозина. А щом нуждата я има, защо да не го продадеш…

Категория: всякакви

6 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Н.Пепелишев на 04.05.2006г. в 11:02ч.

  Варианта pop3 и plain text пароли (всъщност не съм сигурен дали не поддържат pop3-ssl, сега ще проверя) е само ако използваш така наречената BIS (blackberry internet service) услуга на ББ, която е за частни лица. При BES (blackberry enterprise service) нещата стоят съвсем, ама съвсем различно. Ако имаш нужда от повече инфо за която и да е от услугите, както и каквито и да е допълнителни въпроси, драсни ми един мейл – мисля че го имаш.

 • Сашо на 04.05.2006г. в 13:33ч.

  Exchange Active Sync (EAS) – същото, но за места, където мобилните телефони и предаването на данни (GPRS в нашия случай) са по-разпространени. Вече не само в Windows смартфони, но и в Нокиа (Е-серия). Е трябва да имаш Exchange (що-годе работещ EAS-a става със SP2). Но ако се абстрахираме от чувствата към Майкрософт, работи и перфектно изпълнява ужасната си задача – пощата да те намира винаги и навсякъде.

 • Н.Пепелишев на 04.05.2006г. в 14:28ч.

  За съжаление конектора за MS Push Email е ужасно бъгав и забива телефоните доста често. В този дух – ББ има и конектори за Nokia и други телефони. Но има една основна разлика – ББ-то като устройство е направено с идея за сигурност в компанията (даже и това, че няма камера е с тази цел), нещо което не може да се каже за който и да е Windows Mobile Smartphone. Не казвам кое е по-добро или по-лошо, просто таргета и идеите зад дизайна са различни (предполагам си личат моите предпочитания). Това, че на ББ-то му липсват някои „функции“, които съществуват в някои Hi-End смартфони погледнато от друга страна е предимство.

 • Сашо на 04.05.2006г. в 16:31ч.

  @Пепелишев: Аз засега не съм видял забил от ActiveSync телефон, но използвам стария AUTD (със SMS съобщение през вашия сървър или ръчно) с малко модели телефони/версии на Windows Mobile. Но тези дни излезе AKU 2 за Qtek 8310 и 9xxx и смятам да го пробвам, ако твоите колеги потвърдят, че не нарушава гаранцията на телефона. Ако имаш някакви впечатления и можеш да ги споделиш… Надявам се не се натрапваме (много) на Пейо..

 • Н.Пепелишев на 04.05.2006г. в 17:03ч.

  @Сашо:
  с Windows Mobile нямам голям опит – имам под ръка един iPaq, който синхронизирам от дъжд на вятър, но главно използвам вградения му GPS модул. Но ще поразпитам колегите, които си играят точно с това. За гаранцията просто не знам.

 • пейо на 05.05.2006г. в 01:35ч.

  @ Н.Пепелишев
  Разбирам те защо си впечатален от дизайна на сигурноста на BB. И на мен ми доставят удоволствие така изпипани решения и въпреки, че не разбрах защо the master key се казва точно по този начин съм склонен да му вярвам на устройството. Може би изчетох твърде много white papers.

  @ Сашо
  Не сте ми се натрапили въобще. Разговорите между знаещи винаги ми са изключително интересни и съм благодарен, че ги направихте публични. Все пак ActiveSync е интересна технология, но честно казано съм уморен от поредния затворен стандарт, с който трябва да се запозная и в който ме е страх да инвестирам усилия и внимание.