трънки и блогинки

Пирамидалните измами от 90те

Написано на: 02.08.2010 · 15 коментара

Днес получих „Предложение за платено блог-сътрудничество“, отправено от MAARS, което е „мултилингвистичен информационен проект“, основан от лице с име Майкъл Капустин. Да, оказа се същия Майкъл Капустин от „Лайф чойс интернешънъл“ АД. „Фараонът“ който е един от малкото осъдени за длъжностно присвояване и измама за една от многото финансови пирамиди в началото и средата на 90те години се е захванал с правна информационна мрежа. Писмото стана повод да си припомня за няколко от схемите за измами и механизмите, по които бяха извършени.

Лайф чойс
Дружеството предлагаше „финансов продукт“, наречен откупваеми доверителни разписки. На притежателите са обещани 8% месечен и 151% годишен дивидент за левовите вложения, а за доларовите – 51% на годишна база. По-късно се появяват и американски доверителни разписки, наричани още „златни сертификати“, лихвата по които е 217% (да не се бъркат с депозитарните разписки за ценни книги, които са различни). Фирмата се рекламира изключително много, като ѝ се доверяват предимно бедни хора и пенсионери. На попиталите какво вложение ще върне такава доходност се отговаря, че дружеството инвестира във фундаментални проекти като лекарство срещу СПИН. Броят на засегнатите е толкова голям, че срутването на пирамидата се превръща в сериозен политически въпрос и Майкъл Капустин дълго време успява да използва надеждите на измамените да си получат парите, за да избегне арестуването си.

МММ
Оригиналната схема е руска и бе рухнала поне година преди да стъпи в България със същото име. Въпреки че бяха давали и по новините протестите на тълпите измамени от МММ в Русия, мнозина се включиха в търговията с уникалната лилава хартия. Лилавата хартия не беше ценна книга, не се търгуваше на борса, но си имаше цена. Цената се определяше два пъти седмично от самата компания МММ, методът откровено се наричаше самокотировка, и разбира се цената неизменно се покачваше. Бяха закупени рекламни карета във вестниците, имаше клипове по радиото в които се обявяваха не само предишната и настоящата цена, но и прогнозната цена за следващата седмица. Помня имаше хора, които продаваха коли и залагаха апартаменти, за да могат да се сдобият с това лилаво нещо. Още помня рекламната им песничка „Даваш левче, взимаш две. Пълниш празно портмоне“. Много народ се хвана, други, с ясна идея какво ще се случи, успяха да използват началото за да спечелят. Нямам ясен спомен, но мисля, че тях данъчните успяха да ги спрат и поне нямаше изцяло загубени пари.

„Класическа“ пирамида
Нещо много подобно на т.нар. мулти-левъл маркетинг, но с разликата, че няма реална продажба на стока. При пирамидите долните нива плащат на по-горните и се стремят да се придвижат нагоре създават ниво под себе си, което да им плаща. Спомням си за много такива „игри“, които се отличаваха единствено по сумата. Примерно купуваш талон за 10 лева и трябва да продадеш други такива талони за по 10 лева на 10 човека, като се задължаваш да пращаш части от получената сума на хората, от които ти си купил своите талони. В WikiPedia e обяснено по-добре. Привидно всички имат стимули като твоя, но проблемът е че хората свършват, защото броя им се увеличава в експоненциална прогресия. Печелят само създателите на пирамидата, които са на най-горния етаж. Без значение, че математическата невъзможност на схемата да бъде печеливша за всеки бе ясно обяснена, хората още дълго време продължиха да участват в пирамидалните игри с надеждата да прецакат близките си.

Клубна схема
Всеки вярва, че с нищо не е по-лош от хората с пари и иска да му бъде открита тайната на парите и богатството. Тайната е нещо което се съдържа в добре крита древна книга, която само ти можеш да закупиш. При друг вариант тайната е във възможността да вложиш парите си във високодоходно и безрисково начинание. Измаменият е поканен в ексклузивен клуб, затрупан е с презентации, графики, проспекти, но най-важно – заобиколен е от видимо богати хора, които желаят да го направят един от тях. Театърът би научил много от такива пирамиди, които още съществуват.

Липсата на регулация на финансовите пазари правеше пирамидалните схеми незабранени, но възможни ги правят единствено мързела и алчността на участниците. Във времена на кризи и отчаяние, критичното мислене изчезва и хората стават много по-склонни да вярват в свръхестествено решение. Сигурен съм, че и сега около нас има такива схеми, но са вече много по-сложни и прикрити. Ако се сещате за някоя подобна настояща или минала схема, ще ми е интересно да я чуя.

Категория: всякакви

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Иван на 02.08.2010г. в 10:15ч.

  „Във времена на кризи и отчаяние, критичното мислене изчезва и хората стават много по-склонни да вярват в свръхестествено решение.“ А какво да кажем за времената на растеж и оптимизъм? Тогава „критично мислене“ става направо мръсна дума, защото трябва да се мисли оптимистично.

  Много ми е интересно къде се скриха „вчерашните“ оптимисти. Вероятно се спотайват и си тайно си харчат бонусите.

 • Комитата на 02.08.2010г. в 10:38ч.

  Имам приятелка, която работеше в канадското посолство и понеже беше новобранец там, трябваше да присъства на разпитите на Майкъл Капустин. Седмица след седмица човекът разказваше за нещастното си детство и юношество, за да спечели време. Незабравими дни ;-)

 • Димитър Цонев на 02.08.2010г. в 13:37ч.

  Аууу и аз получих подобна покана. Като върнах няколко въпроса, които не бяха засегнати в дъъългото им писмо, загубиха интерес :)

 • Съновник на 02.08.2010г. в 19:01ч.

  Не искам да обиждам никого, но докато има шматки, ще има и кои да ги „точи“

  Примери виждаме и всеки ден, особено с телефонните измами, през 2-3 макс попадам на статия измамиха човек по телефона.

 • dzver на 02.08.2010г. в 20:12ч.

  Как е възможно този да направи втори проект след Лайф Чойс, без да си смени името?

 • Николай на 02.08.2010г. в 23:41ч.

  Дам, през 90-те и аз участвах в пирамида но повече за фън. „Таксата“ беше около 5 лв., а един приятел даже спечели около 15 лв.

 • Longanlon на 03.08.2010г. в 08:58ч.

  забравил си да споменеш, че пенсионната осигурителна система у нас е класически пример на пирамида (т.н. „схема Понци“ на англ.)

 • Николай на 03.08.2010г. в 09:02ч.

  Хи хи хи, ето кой е чел статията ми. Не съм го споменал да.

 • Калин на 23.08.2010г. в 00:10ч.

  Особено интересна и полезна информация за младежите като мен, които са били твърде малки, за да помнят това :) Добре че времената на хаоса след прехода преминават и подобни нагли огромни измами ще си останат в миналото…

 • elunez на 29.08.2010г. в 20:27ч.

  Само MMM не разбрах , какво представлява ?

 • Комитата на 29.08.2010г. в 23:08ч.

  МММ беше най-голямата пирамида в Русия.

 • недоверчива на 12.11.2010г. в 23:24ч.

  „Франчайзингът “ – защо ли толкова много ми напомня случките с финансовите пирамиди .Дали не е отново т.нар. мулти-левъл маркетинг -класически пример за пирамида (т.н. „схема Понци“ на англ.)

 • eveline на 26.01.2011г. в 02:45ч.

  А какво ще кажете за LR?

 • опа на 15.02.2011г. в 21:18ч.

  eveline на 26.01.2011г. в 02:45ч.

  А какво ще кажете за LR?

  Класическа пирамида. Идеята на LR няма как да се реализира на практика в България… И в крайна сметка печелят първите. Бях на косъм да се навия и аз, но разбрах за много хора, които са вътре с много пари

 • Опонент на 18.11.2014г. в 12:03ч.

  Сега има Сейвуей(saveway) до скоро по-известна, като SCI
  Класическа пирамида без продукт.