трънки и блогинки

Нови Задочни репортажи за България

Написано на: 08.08.2010 · 3 коментара

„Задочни репортажи за България“ на Георги Марков, за мен, е най-подходящото произведение за запознаване с недъзите на социалистическа България. Когато ги чета, не мога да спра да се учудвам на това, че са били написани през 70-те години. Най-вероятно още тогава не само автора, но и голяма част от обществото са били напълно наясно с проблемите, които днес ни е толкова удобно да считаме присъщи на една отминала епоха.

Личното ми мнение е, че „Репортажите“ трябва да са част от задължителните произведения за изучаване в училище и по всякакъв друг начин трябва да бъдат направени достояние на повече хора. Основната причина не е в желанието да плюя и отричам направеното през „комунизма“, а да обърна вниманието върху критичния мироглед на Георги Марков, който би ни бил полезен най-вече за проблемите, които обществото ни изпитва днес.

Бях чувал и чел само двата издадени тома на „Задочни репортажи за България“ и беше изненада да намеря издание, наречено „Нови задочни репортажи за България“. Книгата е от 1991-ва и включва есета, на които не бях попадал и в събраните съчинения на автора. Не прочетох тези есета да са имали по-особена съдба, но съществуването им ме изненада. Може да видите как изглежда корицата и съдържанието на книгата и ако сте почитатели, да ги потърсите:

Категория: за четене

3 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Комитата на 08.08.2010г. в 18:40ч.

    Прочетох първо „новите“ репортажи, а около 7 години след това и оригиналните. Даже в началото се бях заблудил че съм чел „истинската“ книга ;-)

  • shadrik на 08.08.2010г. в 21:36ч.

    Намерих „новите“ репортажи преди 2-3 години случайно. Съответно книгата беше втора ръка. Явно не е преиздавана…

  • Апостол Апостолов на 13.08.2010г. в 06:13ч.

    Не виждам някаква особена промяна. За толкова много години…