трънки и блогинки

Кога възмущението не е достатъчно

Написано на: 16.05.2006 · 24 коментара

Възмущението е прерастнало в граждански дълг. Ако четете част от нещата, които аз чета сте забелязали как мнозина изразяват бурно и едновременно своето възмущение от ИК „Труд“ по повод писмото срещу сайта на Виктор Любенов. Това, че този сайт е полезен за хората с проблеми със зрението е ясно. Това, че постъпката на ИК „Труд“ е законна, но неморална също. Тези изводи въобще не са сложни, нито подобни се правят за първи път. Въпросът е какво правим ние?

Възмущаваме се? Изказваме своето недоволство? Призоваваме за бойкот? Нима не сме ставали свидетели на подобни простотии и предишен път? Или просто с написването и публикуването се изчерпва и яда от грозната постъпка и се връщаме към нормалните си делнични занимания? Тоест ползваме си блоговете за нещо като средство да си измием ръцете знаейки, че ефектът върху реалната ситуация най-вероятно ще е никакъв. Е, струва ли си тогава изричането на всички тези тежки думи? Не можеше ли с тези сили и емоции да направим нещо друго добро?

Странно защо никой не опита да даде позицията си на самата ИК „Труд“. Защо никой не попита може ли тези текстове да останат публикувани, но в достъпен само за хора с проблеми със зрението вид (ако някой знае – моля, да каже)? Защо никой не опита да намери някакво работещо решение, а не да се тръшкаме с първосигнални призиви за бойкот. Отсреща са хора също и те са загрижени за своя облик пред обществеността. Винаги е по-полезно да се посочи грешката на някой, който може дори и да не знае, че е ставал въпрос за сайт за слепи, отколкото да се караш с него завинаги. Може да е по-лесно и ефикасно, просто да си поговорим с тях. И още аргументи в този ред…

Горното са наистина въроси, които си задавам и на които нямам ясен отговор. В петък се прибирахме с Мишинев и като му изложих подобни мисли (само, че по повод простотиите на ГДБОП) той ми каза, че за него работещото решение е да се влезе по някакъв начин в политиката, за да може да променяме нещата, от където системата го изисква. Не можах да намеря аргумент против това му решение въпреки, че не искам да имам общо нито с политици, нито с политика. За щастие Мишинев сподели и още нещо много разумно убеждение, че човек, който не е устроил свой дом и създал семейство, няма място в политиката да се опитва да решава проблемите на другите хора. Защото съм съгласен с него, аз не се чувствам лично отговорен за „правенето на нещо“ и май само споделям просто неговолството от недоволството. Но, иначе момчета, хайде малко с повече идеи за работещи решения, моля.

Категория: всякакви

24 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Д.Василев на 16.05.2006г. в 08:54ч.

  Мисля си, че влизането в политиката е нещо доста по-ангажиращо, т.е. освен мнение по конкретните проблеми, които те дразнят, трябва да имаш мнение и по проблеми, които на този етап са ти в периферията. Освен това този ход има смисъл (поне така си мисля), ако искаш да променяш правилата на играта в движение.

  Иначе като цяло законодателството дава възможности за действие, но въпреки че всички сме равни пред закона, тези с повече ресурси могат да го прилагат по-добре. Нямам предвид раздаване на подкупи, а просто това, че обикновен човек едва ли ще тръгне да подава жалби, да следи решения и прочие. Просто не му е по силите.

  Като че ли едно решение е създаване на неправителствена организация, която да събрала ресурсите на достатъчно хора в отстояването на конкретни позиции. Ако все пак се налага и промяна на правилата на играта, непречи да се изгради политическо лоби сред отделните партии.

 • yovko на 16.05.2006г. в 09:15ч.

  Помисли защо никой не желае да си общува с „Труд“ и компания и сам ще се сетиш защо бойкота идва не първосигнална, а адекватна реакция – заслужена някак си… Даже им е малко…

 • turin на 16.05.2006г. в 09:33ч.

  Пейо, сериозно – защо мислиш, че казването на неща в блоговете е празно действие? Не е ли и за теб това част, макар и малка, от публичния диалог?
  За мен това да казвам неща в сайта си е толкова важно, колкото и кой е номиниран от властта за отговорен пост. Дори и по-важно, защото с нещата, които пиша, участвам в активността на цялото общество и с позицията си в тази среда правя нещата да се случват. Да, в малки мащаби, да, бавно и да, локално. Но това е по-истинско, по-стабилно „случване“ от мимолетното случване в политиката, където всеки новоизбран променя курса… не, променя направо „попътния вятър“ и всичко градено преди него отива по дяволите.
  Не мислиш ли, че прякото работене за изчистване на обществените позиции е по-ценно (или поне е все пак ценно…:) от изчакването на неведомо бъдеще, когато някой „свестен политик“ ще влезе на бял кон на сцената?

 • Алекс на 16.05.2006г. в 09:40ч.

  Пейо, прочети коментарите и виж, че самият Виктор говори с тях от седмица, а те само озлобяват от това. Т.е. там дали и доколко са хора, не зная, но ЗНАЯТ, че става дума за слепи.

  Бойкотът не е първосигнален. Ако Виктор не им е убедителен със самия себе си, който_и_да_е колко по-убедителен би могъл да им бъде?

 • samoaz на 16.05.2006г. в 10:45ч.

  ами мисля си че бойкота си е адекватна реакция особено срещу Труд и 24 часа.
  Не само заради сайта, по принцип си го заслужават заради начина им на писане.
  1. В статиите им не намирам смисъл. Една статия в общия случай дава малко повече информация отколкото заглавието и, т.е. повтаря написаното в заглавието n пъти.
  2. Заглавията са клюкарски и търсят единственно някаква липсваща в много от случаите сензация.

  А като действие мисля че вие притежателите на тези блогове, можете да отговорите на на техните действия просто като сложите някъде на сайта си:
  „Ние не четем вестник „Труд“!Вижте защо!“.
  Като се има предвид аудиторията ви, мисля че няма да е ход който ще остане незабелязан, и ще е адекватен по сила(донякъде).
  Дано да съм успял да се обясня правилно донякъде. Вярно че горното е негативно послание но какво друго може да се направи лесно и бързо ….

 • LeeAnn на 16.05.2006г. в 11:18ч.

  Пейо, не си много прав, наистина! Първо, защото – съзнателно повтарям Алекс – Виктор водзи разговори с тях от достатъчно дълго време и номера „ама аз не разбрах“ не минава. На теб спират лити мобилния като „не си разбрал“, че трябва да го платиш. По закон липсата на информация не е оправдание.
  И второ – аз дадох конкретно предложение, кое освен недоволството би било достатъчно.
  Всеки сам си преценява кое и как, колко и кога, нали?

 • Таня на 16.05.2006г. в 11:18ч.

  За политиката – това не е шега работа и особено свестните хора си дават тази сметка. Затова и в нея влизат предимно хора с по-други цели от това да работят за благото на народа. И така се получава затворен кръг.

  Имало е моменти, когато и аз съм стигала в недоволството си до такъв извод: „Като не ти харесва, стани политик, заеми се и го оправи!“, ама честно да си кажа – не искам да е занимавам с подобно нещо…

  Едно възможно решение според мен е създаването на силна и активна гражданска група, която да не се занимава с политика, а с мероприятия в екологията, образованието и социалния живот, която с действията си да си изгради добър имидж и нейният отказ например да се занимава с определени медии /защото тя ще си има медия – блоговете например/ може сериозно да повлияе при подобен случай. Нещо подобно беше идеята за създаването на Мреджан, но и там надвиха собственически и авторитарни мераци и антипатии и симпатии, и ако имаше някакво що годе силно ядро – то се разби според мен, за съжаление.

  А за емоциите си прав – изразяваме бурно недоволство и така се отчитаме пред съвестта си и толкова – направили сме каквото сме могли, всъщност само сме написали дори…

  И аз стигнах до този извод, но от време на време се поддавам на такива настроения за плямпане.

  Във вчерашния случай имаше нещо конкретно обаче – бойкотът. Те вестниците да не мислиш, че от големи продажби стигнаха до това да продават книги и дискове с изданията си, остава им само бельо и чорапогащи да притурят към тях. Та в този смисъл един бойкот, колкото по-масов е, толкова по-сериозен ще бъде като влияние…

 • Симион Патеев на 16.05.2006г. в 11:30ч.

  From: me
  To: viktoria@trud.bg
  Date: May 16

  Здравейте г-н Кицевски, г-жо Димитрова, ИК „ТРУД“

  Пиша Ви по повод вашите опити да отстоите притежанието на авторските си права от сайта за незрящи на Виктор

  Моля Ви, поставете морала над закона или поне ги изравнете.
  Едва ли хиляди зрящи ще се втурнат да слушат приказки, разкази и книги в сайта на Виктор!
  Човекът го прави от безкористни цели, а не за печалба.

  Ако бяхте по оригинални, можехте да си направите най-добрия PR, за който някога сте мечтали.

  „ИК „Труд“ поддържа (помага на) сайт за незрящи, като пшредоставя книги, които се превеждат (сканират) и са достъпни за незрящите.

  И правим една кампания с мнооого незрящи в една голяма зала с много камери и репортери.
  Правите си реклама на знам.бг, на Издателската къща, а и на каквото си пожелаете“

  Поздрави

  Подпис: зрящ, като Вас, но не и като Виктор и компания

 • пейо на 16.05.2006г. в 11:50ч.

  @ Д. Василев
  Под участие в политиката нямам предвид непременно създаване/присъединяване към политическа партия, а по-скоро възможно най-активна комуникация с хората, движещи политическите и държавните процеси. Т.е. да си говорим (да им казваме) по темите, където се чувстваме силни и знаещи.

  А относно създаването на NGO, като обединител… Идеята ми се струва интересна, най-малкото, за да видя колко хора биха дали малко пари, за каузи, за които са толкова щедри на думи и епитети.

  @ Йовко, Алекс, samoaz ,LeeAnn, Таня
  Отношението към бойкота ще изясня с отделен пост. Явно има нужда.

  @ turin
  Да, част е. Да, малка е. Точно колкото и да говориш с приятели на маса. Лесно е, не срещаш сериозна опозиция, минава ти и нищо не остава. На теб стига ли ти?

 • Алекс на 16.05.2006г. в 12:17ч.

  Пейо, при теб това ли се получава – говориш и после „нищо не остава“? Защо реши, че се отнася до всички?

  Ти каза от какво има нужда – от конкретни идеи. Такива се дадоха, еднато от които ми се струва особено удачна. Позицията ти за тях би била в пъти по-интересна, отколкото за бойкота. А и като съдя по мнението ти за писаниците по блогове и за теб самия явно ще е по-интересно и ползотворно.

 • turin на 16.05.2006г. в 12:18ч.

  Не съм съгласен, че нищо не остава. Явно ти имаш по-несериозно отношение към блоговете – лошо няма. За мен това е най-ефективният начин за правене на публицистика, който е и масово достъпен. И никога не „стига“ – това е готиното, че винаги може да се каже още нещо; така е при всеки обществен диалог.
  Мащабите са малки, но всъщност мащабите винаги са такива, каквито си ги направим. Не мога да повярвам, че приравняваш поддържането на публична позиция в блог с говоренето на маса. (Говоренето с приятели на маса също е ценно, но по друг начин; нима казваш, че са едно и също?!?)

 • Алекс на 16.05.2006г. в 12:29ч.

  Може би не разбирам много от НПО-та, така или иначе работя към такава само от 5 години, но не съм видяла до сега някоя да се финансира от членски внос. Нито да се движи от пари.

  Финансират се от проекти. Движат се от хора. И повечето там влагат в работата си всичко – сърце, свободното си лично време и да – щедри думи и епитети.

 • пейо на 16.05.2006г. в 14:31ч.

  @ Алекс
  Да, такъв е моят опит. Реалният ефект е като да се оплачеш на приятелката си от своя приятел. Ще те разбере, ще ти олекне, но няма да ти реши проблема, защото, ако искаш да решиш проблема в отношенията с приятеля ти трябвая да говориш с него, а не да го бойкотираш.

  Относно НПО-тата и проектите сама знаеш, че не винаги е така. Малкото пъти, когато съм дарявал, е било за такива организации, които събират много дребни дарения, за да имат възможност да продължават да правят това, което правят.

  @ turin
  Да, ефективен и масово достъпен е. Иначе нямаше да водим този спор точно в блог. Въпросът ми беше дали само публицистиката и дискусията ти стигат

 • Алекс на 16.05.2006г. в 15:42ч.

  Говорим си, ако е диалогичен. Ако не е, се разделяме. И с „Т**д“ така :-)

  А иначе – само дискусии не стигат, това е ясно. Но от тях се почва – те избистрят различните позиции.

 • LeeAnn на 16.05.2006г. в 15:51ч.

  Пейо, нямам(е) нужда от пост /чак пък пост!/ за бойкота. Ще обясняваш обясненията ли? Какво стана с възмущението от празното говорене? Къде отидоха конкретните идеи и действия?

 • Симион Патеев на 16.05.2006г. в 19:04ч.

  Помните, че им написах писмо днес. Ето го отговора. Все още не съм им отговорил.
  Текстът бе на латиница, превеждам го на кирилица.

  From: Rumen Stefanov / KK Trud
  To: me (alhimikat)
  Date: May 16, 2006 12:09 PM
  Subject: moral i t.n.

  Ако си бяхте направили труда да посетите сайт-а ‘безмонитор’ щеше да ви направи впечатление, че книгите, разказите и т.н. са достъпни за всички. Едно е да са на браилова азбука, а друго е да се разглеждат от всички.

  В издателство Труд работят повече от 30 души, а сътрудниците са много повече. Ако ние не си защитаваме интересите, рискуваме да останем без работа, а вярвайте ми, това е недопустимо.

  Къмпаниата, която провеждаме не е насочена към Викор или незраищите в България, а към всички онези сайт-ове, които разпространяват литература с права, за които разбира се не плащат нищо. Ако вие бяхте автор или преводач, а ние ви представлявахме като издателсто, много ми е чудно, как бихте реагирали на подобно нещо?

  Pozdravi,
  Rumen Stefanov
  TRUD Publishing House Ltd.
  15 Dunav str.
  Sofia 1000, Bulgaria
  tel./fax + 359 2 987 29 24
  http://www.trud.cc
  http://www.znam.bg

 • Сашо на 16.05.2006г. в 19:13ч.

  Пейо, мислиш с главата си. Respect!

 • turin на 17.05.2006г. в 10:28ч.

  За мен публицистиката и диалогът са много, многопо-важни от политиката. Без публицистика и без диалог политиката е най-прост занаят, механично заучено движение.
  Политическото действието без публицистика и без диалог е нещо много лошо – това е най-лесната диктатура всъщност. Помисли – всеки може да си каже „абе ще ида аз в политиката и ще оправя нещата“. Защо мислиш, че Сталин, да речем, не е тръгнал с такава нагласа, когато е опитвал да „пробие“ около Ленин и компания?… Или пък Хитлер, който също е влязъл в политиката точно за да „оправи нещата“ и да прокара нужните на народа промени…

  От друга страна, ако в едно общество има качествена публицистика, промените в политиката, действието в нея става естествено и от само себе си.

  Проблемът е в нетърпението. Когато кажеш „стига глупости, искам промени, айде давайте, че ще вляза в политиката да уредя нещата“, спираш това естествено развитие. Обществото е диалог, то е общуване. Не може да се влиза с кубинки. Така мисля аз, може и да бъркам, естествено че бъркам по много въпроси, но най-добрият начин да помогнеш на публицистиката е и ти да я правиш.

  Малко, локално, че дори и в разговорите с приятели, когато дойде момент да заговорите за общественозначими теми. Всичко друго е равно на това човек да изгори като комета сред политическите игри, ако е решил да влиза там с чисти намерения. Или да направи така, че другите да изгарят като комети, ако сам е влязъл користно…

  Не искам да ти опонирам напразно, това го казвам да ти представя по-добре позицията си. Вярвам, че ме разбираш :) Дали я приемаш и дали е близка до твоята е друг въпрос, ще ми е интересно да кажиш повече и за това :)

 • Владимир Герджиков на 17.05.2006г. в 13:59ч.

  Нали си чувал лафа: говоря си сам пред огледалото, защото обичам да общувам само с интелигентни хора? :)
  Ситуацията е същата – ще си „говорим“ с „труд“, само ако има (сравнително) интелигентен събеседник отсреща. Засега, според мен, такъв липсва. Затова, по-добре е да пишем (http://www.gerdjikovs.net/archives/2006/05/17/84) по блоговете си. Засега.

 • Сашо на 17.05.2006г. в 20:40ч.

  Пейо,
  (да те попитам като юрист :-))
  Какво би станало, ако bezmonitor.com утре се регистрира като библиотека, или като онлайн клон към библиотеката на някое училище, или читалището в село Добролево :-), например? Нека, ако е необходимо, да се напише в условията за използване на сайта, опс, библиотеката, че всяка книга след прочитане или определен срок трябва да се изтрие и че неспазването на това правило е нарушение, за което читателят носи отговорност.
  Нека да видим кое издателство ще се осмели да съди единствената в България библиотека за незрящи? Какъв имидж ще му донесе това?

  Пък и при такава подредба на нещата ще е по-просто да се урежда даряването на книги и сканирането им за нуждите на библиотеката.

  Разбира се, нямам и хал хабер как са уредени правно библиотеките в България, но ми се струва слабо вероятно да е изрично казано, че не могат да преобразуват и отдават фонда си в електронен вид за незрящи..

 • пейо на 19.05.2006г. в 00:03ч.

  @ turin
  Важни – да, достатъчни – не. Така трябва да е ясно :-)
  Философ ;P

  @ Герджиков
  Твърде лесно, Владо.

  @ Сашо
  Може би, не знам. Тъй като не съм запознат с уредбата би ми се наложило да чета, за да мога да отговоря.
  Но посоката е тази и за мен.

 • dj_bobo на 19.05.2006г. в 06:48ч.

  здравейте
  Казвам се Добромир Колев
  аз съм незрящ. и се радвам че проблем като този наистина е намерил отглас и тук. Ето я и моята гледна точка.
  До колкото успях да разбера до момента коментирате проблема (Морал срещу закон) това е грешка и ще го докажа с закона за авторското право:

  „Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на
  авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
  ….
  9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани
  произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни
  заведения,
  музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на
  произведението, ако това не служи за търговски цели;
  10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов
  шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;
  11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се
  в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва
  за
  научни цели и няма търговски характер;“

  А от носно бойкота съм за, нали все от някъде трябва да се започне. Политиката си е политика но вестниците ги четат хората. Струва ми се, че тези писания тук в Блоговете
  не са толкова дребно нещо колкото изглеждат за доста кратко време, за този проблем са разбрали толкова много хора. Вище тук:
  http://gatchev.info/blog/
  За решаването на този проблем и такива подобни,
  Начинът нее да се измислят хиляди простотии като пароли и тн… с цел защита, а най-на края интеграцията на хора в неравностойно положение да започне да се прилага адекватно.Ако сте влизали в сайта на Виктор
  http://www.bezmonitor.com
  Сигурно ви е направило впечатление че сайта нее толкова шарен и анимирън защото това ни пречи и самите текстове са конвертирани в txt като в книгите няма картинки което също не ни е нужно. Сигурен съм, че за един зрящ човек би било много по приятно да разглежда Цветно илюстрирана книга. Ето това само по себе си нее ли достатъчна защита? Просто явно тези от труд я карът доста аматйорската, без въобще да се замислят апък камоли да проверят как стоят нещата.
  Благодаря за подкрепата
  И на края ще кажа само че кой каквото си надроби това ще си сърба.

 • Cliff_Burton на 22.05.2006г. в 16:28ч.

  А междувременно е пуснат един блог, който се занимава изключително с този случай:
  http://protest.bloghub.org/

 • И.П.Енчев на 28.06.2010г. в 05:14ч.

  Драги сънародници,

  Как неразбирате че с 20-ти век умря и си замина влиянието на Личният Култов, Групиран-Идеологически, Етнически и Религиозен фактор, във вътре Държавното Социално Устройство.
  Още по-вече в Държава с Многонационално общество.
  На основата на тези три Култови фактора ако все още продължаваме да стоим Поляризирани, Ние БЪЛГАРИТЕ ще изчезнем като Държава.
  Това което го цели и €вро-КОНГЛОМЕРАТА и Турция.
  Ще си позволя да кажа;
  СТОП на тази Сляпа Групиранa-Поляризираност!
  СТОП на намесата на всичките тези (339+1 действащи партии ), коалиции, секти и тем подобни ЛИЧНО-КУЛТОВИ-Аматьорски Увлечения!
  Не е ли позор тази ГРУПЩИНА в 21-ви Век която разцепва Идеологически, Религиозно и Етнически и без това Поляризираното-разединено Българско Общество?
  Драги сънародници, ние Българите като най-стара нация в Европа сме дарили Славяно-Езичните народи със Писменност, а все още нямаме твърда и демократична Конституция.
  Да,
  Конституция, не подлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  Нямаме и закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правитeлства.
  Закон закрилящ и Конституцията ни, и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата.

  Нека Конституционно забраним намесата на този личен Култов, Аматьорски фактор в Общо-Социалните ПРОФЕСИОНАЛНO-Държавни отношения!
  До кога ще търпим Аматьорщината в Държавата си, плаваща на основата на ГРУПИРАНИТЕ;
  Идеология,
  Религия и
  Етнически произход, поляризиращи Обществото.
  Ще помоля най любезно, Уважаемият читател да не мисли погрешно, че изложените факти и данни тук са пасквилати насочени лично към или срещу някоко. Не.
  Изложеното тук е Апелат за размисъл върху погрешните ни действията и отношения.
  Погрешните ни дествия смесващи Личният-Култов с Държавният фактор на отношения.
  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДЪТ В НЕЯ.
  Какъвто е народът такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен „резултат“ от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една „работа“ не е свършена както се полага, то и „резултата“ от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  СРАМ И ПОЗОР ЗА НАС ПРЕД ТАКИВА БЪЛГАРСКИ ГЕНИИ, (ЛЕВСКИ, БОТЕВ и ВАПЦАРОВ ) КОИТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА, А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, ЕДНА,
  ултра-дяснo центриска, просеща потдаяния от чужбина, евро-марионетка.
  „Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта.“
  „СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ“
  От Никола М. Николов

  РАЗПРОДАДОХМЕ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИКА НА ЧУЖДЕНЦИ А СЕГА ПРОСИМ ПАРИЧНИ НПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ, ДЕМЕК-о-КРАТИЧНО!!
  Да, именно Евро-марионетка-Просяк, с вътре поляризирано и на култови-групи мажоритирано общество е Родината и на ЛЕВСКИ, БОТЕВ и ВАПЦАРОВ

  !!СТОП НА ГЕРБ-о-ПЕЙСКОТО НИ РОБСТВО!!
  СТОП НА ПРОСИЯТА ПАРИ ОТ ЧУЖДЕНЦИ!!

  На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
  а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
  „В. И. Кунчев-Левски“
  Как трябва?

  а / ЗАБРАНА на ВСЯКАВА намеса на аматъорските КУЛТ-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ, КУЛТ-РЕЛИГИОЗНИ И КУЛТ-ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИРОВКИ, един път за винаги да поляризират открито И ГРУПИРАНО обществото!
  Най-вече КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА НА ВМЕШАТЕЛСТВОТО ИМ ВЪВ ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ.
  ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ДЪРЖАВИ С МНОГОНАЦИОНАЛНО ОБЩЕСТВО!!

  Става дума на КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 горе упоменати груп-култови-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход като хоби, па макар и групирано!!

  б / След като това направим във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, трябва да преработим съвършенно нова КОНСТИТУЦИЯ, именно ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА, а не Масон-Банково-подвластна и «ЕКО» финансово-заробваща каквато е сега.

  Избирателната ни система трябва да преусатроим на основата на УМЕРЕНИЯТ МАНДАРИНАТ, ОСНОВАНА НА ТАЛАНТА И ДАЛНОВИДНОСТТА ЗА ПОСТА НА ИНДИВИДА-КАНДИДАТ, А НЕ ГРУП-МАЖОРИТЕТНА И САМОИМУНИЗИРАЛА СЕ СИСТЕМА, ЛАНСИРАЩРА НЕЗНАЕЩИ И НЕДАЛНОВИДНИ ЛИЧНОСТИ С ПРЕСТЪПНИ ПОНЯКОГА НАКЛОННОСТИ.
  в / Само с такъв пример може да излезем и да се провикнем та да ни чуят на цялата земя,

  “ О-оой ПСЕВДО-ДЕМОКТАРИ, ВИЖТЕ КАКВО ЗНАЧИ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ ТАЗИ ПАЗАРНО-ЗАРОБВАЩА И БАНКОВО-«ЕКО»НОМИЧЕСКА В КОЯТО «ДЕМEK-ОКРАТИЧНО» НИ ВЪВЛИЧАТЕ“!!

  „Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали.“
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  enchev.i@abv.bg