трънки и блогинки

Тайната на добрия айрян

Написано на: 23.05.2006 · 38 коментара

Това мисля да е напитката-убиец на продуктите на Кока-Кола, това лято. По-хранителна, по-полезна, по-евтина и по-българска, ако искате. Не знам каква е тайната на добрия айрян, но искам да споделя с вас минималния си опит и да ви провокирам за вашето мнение или рецепта. Така че по-скоро ще се опитам да задам правилните въпроси.

Първото и най-важно за айряна трябва да е доброто мляко. За съжаление ме интересува преди всичко избора в гадния голям град, където се предлагат няколко (оказаха се не малко) марки кисело мляко. Коя е предпочтитаната от вас, ако не за айрян то за нормална употреба? Аз пих вчера „Елена“, но защото имаше имен ден, а и може би още нямам развит вкус, за да направя разликата.

Аз се хващам, че може въобще да не го разреждам киселото мляко, а само да го разбия в кофичката и да го пия след като си пробия две дупки в нея. Но въпреки, че вкуса е най-плътен то това изглежда е айряна на деловия човек, който иска да поеме колкото се може повече за по-кратко време. Айрянът традиционно се разрежда и пропорцията е едно от най-важните неща, за които бих поискал съвет. Друго е дали и колко сол му слагате? Солта може да е нещо като еквивалента на пристрастяващите субстанции в капиталистическите напитки, но тук е по-чиста и полезна.

Чух съвет и за добавяне на малко прясно мляко, но не съм го пробвал. Пробвах, обаче, с газирана вода и въпреки, че стана на много мехурчета не беше въобще лош. Дали когато се прави с много студена вода се понижава качеството му или по принцип той трябва да се пие хладен, но не студен? Интересно е да се дадат аргументи и за енергийната му стойност, за да се удари съвсем в земята чуждата напитка. А може би той е питие само на този сезон, защото през годината има и други питиета, които спокойно може да играят тази роля и примерно бозата е един невъзпят целогодишен труженик.

Но сега думата е за айряна. Да има някой нещо да казва?

Категория: всякакви

38 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 23.05.2006г. в 09:04ч.

  Ами аз обичам таратор със сол, но айрян без – или поне с много малко. Количеството вода зависи от гъстотата на млякото и няма как да има единствено вярно съотношение…

  Иначе нещо по темата мляко от вчера: http://dnes.dir.bg/2006/05/22/news203096.html

 • Алекс на 23.05.2006г. в 09:31ч.

  Аз съм неистов фен на айряна и всичко с него съградено – тараторът е нещо, което съм способна да консумирам, докато ми се пригади (буквално).

  Лично аз го приготвям по начин, който май освен на мен на други не допада много – разбивам го в кофичката, за да няма бучки после, изсипвам го и до бъркам с телта за разбиване (или сходен уред с дупки някакви), след която сипвам вода на око, но така, че да стане рядък. След което посолявам пак на око – кръгче и половина – две, мярка по моята солница. И разбърквам. Пие се в големи чаши, тип „керамични“ най-малко, ако не и направо халби.

  Гъст не обичам да го пия, топъл също. Безсолен мога, но не ми е вкусен. Напоследък харесвам млякото на дядо, но то ми е много тежко и маслено. 2% масленост е идеалният вариант за моя айрян.

  Любимо питие и единствена алтернатива при определени ястия – например намазана (с тенденция към „отрупана“) с миш-маша на баба ми филия с хляб (да, знам че повечето хора го ядат в чиния и с вилица, но то вероятно е, защото не са опитали по другия начин, и само губят от това).

  И други комбинации – по-смесени стилово – го включват, но баща ми едва ли напразно ми вика „на татко китайчето“, та ще спра то тук :-)

 • pro_01 на 23.05.2006г. в 09:56ч.

  млеката, на които съм се спрял са родопея и млякото на дядо от село… с родопеята става по-добър според мен защото не е толкова мазно колкото това на дядо. а прекалено мазното мляко оставя един такъв, ами мазен вкус. от друга страна обаче евтините млека, които са 1/4 суроватка, оставят стипчив вкус. затова мразя айрян и таратор по заведения. на всичкото отгоре там пропорцията е 1 кофичка мляко с 2 кофички вода. аре бегай от тука! аз слагам половин до една кофичка вода. а солта, хм, ми всеки път различно, понеже всеки път оргаизмът ми има нужда от различно количество. но принципно не ми е задължителен елемент.

 • Fenia на 23.05.2006г. в 10:13ч.

  Определено айрана (заедно с цитронадата) е и сред моите летни фавотири. В жегите, които вече настанаха, изстудената и леко подсолена напитка наистина превъзхожда газираните такива.
  Относно енергийната му стойност, това зависи преди всичко от млякото, което се използва. Така например, кофичка от млякото на Баба 2%, както и на Данон 2,5% е с 212 Кcal,а на Верея 0,1% – 128Kcal.
  Предпочитаното от мен, напоследък, мляко е именно Верея, но 4,5 % – пасва максимално на вкуса ми – плътно и не твърде кисело.
  Колкото до начина на приготвяне, за мен айрана трябва де добре изстуден и не много рядък. Затова, първо разбивам добре млякото в кофичката, заедно с малко сол и после добавям водата. Така имам възможност ако съм пресолила, да компенсирам за сметка на разреждането;)

 • Nick Angelow на 23.05.2006г. в 12:04ч.

  кисело мляко:вода = 1:1 -> но са възможни и вариации в двете посоки, в зависимост от моментното състояние на духа и пълномасленноста на използваното кисело мляко;

  сол – на вкус. аз лично слагам повече.

  марка мляко – верея или добруджанско, около 2,0-2,5% масленост.

  и в никакъв случай не използвай ДаНоНе за тази цел.

 • jack на 23.05.2006г. в 12:22ч.

  смислените млека (без нишесте и глупости вътре) са малко (елена, елби, верея, равно поле) в родопея слагат желатин.
  до колкото знам разликата между айрян и мътеница е, че в мътеницата се слага прясно мляко.
  :-)
  като стойности са горе долу така:
  Кисело мляко 2% (100 гр)
  белтъчини 3,00
  мазнини 2,00
  въглехидрати 3,00
  ккал 42,00

  Кисело мляко 3,6%
  белтъчини 3,20
  мазнини 3,60
  въглехидрати 2,50
  ккал 60,00

  цедено кисело мляко
  белтъчини 6,00
  мазнини 11,00
  въглехидрати 5,00
  ккал 150,00

 • IZaNaMI на 23.05.2006г. в 12:48ч.

  :) -> тъй като виждам, че си получил достатъчно съвета, а предполагам, че ще получиш и още относно айряна,

  аз бих искала да се спря на едно друго негово приложение, и тъй като кока-кола се пие с какви ли не алкохолни вещества – водка, бъбрбън, скотч, ром и т.н., обикновено с ядки или други дреболийки,

  не бива да забаравяме колко много си подхожда особено в летните месеци -> охладен айрян с ледено студена ракия (кайсивеа, сливова, гроздова и т.н.) – идеална за мен е когато е престояла дълго време във фризера, така че като се налива да е като мед, а ако искаш и мезенце към летното коктейлче, една шопска салата с много сирене е просто перфектно
  :)
  и пускай ТВ-то, че почна мача :) – да разнообразим бирата с картофки ;)

 • Иван Ангелов на 23.05.2006г. в 13:01ч.

  И аз като върл любител на айряна да си кажа.
  Наистина много е важно млякото, както като вкус, така и като как се разбива. Има някои млека, които стават на буци още в кофичката, а когато се случи така, вече е много трудно да стане айрян без буци. Иска се немалка доза късмет човек да случи на хубаво мляко за айрян, защото дори млека от една и съща марка, с една и съща масленост, често са различни. Предпочитаните от мене млека са „Маркели“ 3,6% и „Елена“ 3,6%, а за айрян и „Елена“ 2%. Преди имаше „Здравец“, което беше някак си с много приятен естествен вкус, разбиваше се лесно и като цяло много го харесвах, както за айрян, така и за друга консумация. Но в близките месеци не съм го виждал по магазините край нас. Като цяло предпочитам млека с масленост 2-3,6% не повече.
  В айряна трябва да има вода. Ако киселото мляко е само разбито, без да е добавена вода, то това си е чисто и просто кисело мляко. Въпрос на дефиниции. Моето определение за айрян е „разбито кисело мляко с вода“.
  Та така. Не харесвам айряна ми да е мазен, нито рядък, нито пък прекалено гъст (разбитото кисело мляко го харесвам), освен това не го обичам солен.
  Ето и начина, по който го обичам:
  Взимам кофичка кисело мляко и разбивам енергично, докато още не е отворено. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Проверявам доколко добре се е разбило като обръщам кофичката с дъното нагоре и насочвам към светлина. Така кофичката прозира и се вижда колко е млякото по дъното. Ако дъното има незначително количество, тогава млякото се е разбило добре. Но резултата от тази проверка, може да зависи и от самото мляко.
  Половината (на око) съдържание от кофичката изсипвам в съда, където ще бъде айряна. Другата половина разбърквам с лъжица и през това време доливам вода до напълване на кофичката. Важно е струята вода да не е силна, защото в противен случай рискуваме млякото да стане на буци. Сега цялото съдържание на кофичката постепенно (и не от високо, защото пак съществува опасност млякото да стане на буци) изливам при останалата част от киселото мляко. Същевременно (или след това) разбърквам сместа. Празната вече кофичка пълня с вода дотам, докъдето е била пълна с мляко, след като от нея съм отлял на око половината (или дори малко по-малко от това). Така се получава съотношение вода:мляко около 1:1, което е както аз го харесвам. Разбира се, може по-малко или пък повече, според вкуса.
  Може да се добави сол, но аз далеч повече предпочитам черен пипер. Така айряна става много ароматен.
  Що се отнася до температурата. Кислото мляко се вади от хладилника и се налива студена вода от чешмата – така се получава айрян с умерена температура, какъвто го харесвам. Може и по-студен за по-горещите дни…
  Определено айряна е много добра алтернатива на разните газирани напитки!

 • Николай на 23.05.2006г. в 13:12ч.

  Аз като човек родопчанин залагам само и единствено на „Родопея“. Не защото то се прави там, а защото това е единственото от пробваните от мен тук в София, което е близко д вкус с домашното кисело мляко на баба ми преди време. Идеалната пропорция вода / мляко зависи от човека. Аз си го правя на око, нито много гъст, нито пък водата да е основната съставка. Сол никога не съм слагал, даже се дразня когато някъде в заведение ми го сервират със сол. Но пък най-добре е домашното приготовление. Разни „данонски“ истории с уж плодов айрян хич не ми допадат.
  П.П. Към айряна върви и ракийка :)

 • Таня на 23.05.2006г. в 13:30ч.

  Това с разбиването – и аз го правя директно в кофичката, после го изсипвам в каната и добавям вода с кофичката, тоест 1:1 прпорция. Правя го най-вече с „Пършевица“ /понеже харесвам кашкавала/ – иначе всичките млека са ми еднакви.

  Не слагам сол, а няколко бучки лед и тогава го разбърквам добре с тях, докато се разбие добре и охлади – не го обичам рядък, но не и гъст, нито пък топъл…

 • кольо на 23.05.2006г. в 14:26ч.

  (тананика няк’ва народна мелодия):

  на горска поляна
  си пия айряна
  ой, маняна, маняна, маняна.
  юнашки го клатя
  без да си изпатя
  ох, на батя! ох, на батя!
  сол не му слагам
  на млякото наблягам
  с две кубчета лед от жегата бягам.
  на глътки големи
  го спускам в корема
  чудя се отде още да си взема.
  обърсвам мустака
  мамата си трака
  да живей киселото мляко!

  :)

 • Илия Горанов на 23.05.2006г. в 15:57ч.

  Ми може да ме линчуват, ама аз харесвам киселото мляко на Баба (сиреч Данон) и това няма нищо с псевдонима ми. Съдържало нишесте – и какво от това, питам аз? Щом ми е вкусно? Аз бих отговорил – другите съдържат вода повече от необходимото!

  Както и да е, да не се впускам в безсмислени спорове: моята рецепта:

  1 кофичка кисело мляко (на Баба или напоследък ползвам и Верея 4,5%)
  1 кофичка вода (т.е. 1:1 мляко:вода, макарче с Баба може и повече вода (заради нишестето))
  1 чаена лъжичка сол (това е моята доза)

  Всичко в малката кана на кухненския робот за около 30 сек на 6000 оборота и става с много пяна (аз го обичам с много пяна, ако не обичате пяната – бъркайте на 1000 оборота)

  По същата рецепта си правя и таратор, само дето с айряна заливам краставиците…

  И като стана дума за айрян – аз лично съм привърженик на думата с Я, но понеже доста често се среща с А – айрАн – проверих – оказа се, че и двете са правилни (дублетна форма), както фанелка и фЛанелка – и двете са правилни, ама аз съм фен на фанелка без Л!

  И помните ли, че „алена фанела“ се чете по един и същ начен отзад напред и отпред назад…

  Малииии… а бях решил да пиша малко…

 • Илия Горанов на 23.05.2006г. в 15:59ч.

  като пуснеш и тема за тараторите – ще ти споделя тайната на добрия таратор…

  трябва и аз да си пусна един блог, ама пусти мързел…

 • pro_01 на 23.05.2006г. в 17:24ч.

  ти, бе, палавник, де се изгуби? ;-)

 • случайна на 23.05.2006г. в 17:47ч.

  Аз, като любител също на айряна и таратора имам една малка тайна. Според мен, хубав айрян се прави от КИСЕЛО кисело мляко. За да е освежаващ. Обаче по не знам каква мода, киселите млека стават все по-блудкави. Затова правя така: Купувам кофичка „Елена“ и го оставям един ден извън хладилника. Ако е по-хладно, може и отворено. Истинското кисело мляко не се разваля, просто се довършва процесът на развитие на млечно-киселите бактерии. Може да се експериментира и със два дни. После разбиване с пасатора, за по-капризните може и през цедка и доливане на вода на вкус, но студена. Мисля, че лед в айряна е извращение и разваля вкуса му. Сол слагам, но малко.
  Чуден е с баница с повече масло, както и всякакви вариации на омлет. Не се вързва с месо.

 • Милен на 23.05.2006г. в 20:06ч.

  И аз обичам айряна, но повече обичам хубаво кисело мляко – по възможност домашно. Пробвайте не е сложно да се направи. Вземате си една кофичка кисело мляко и 2 литра домашно прясно мляко (от това дето го продават в шишета от кола І :). Свярявате прясното мляко , после го сипвате в буркани (компотени например) докато е топло (не горещо),слагате във всеки буркан прясно мляко по две лъжици от киселото, затвартяте го с капачки (не го запечатвате обаче), после го сложете на топло и тъмно място – аз например го завивам с някакжи стари дрехи, така че да остане на тъмно и топло. После оставяме bactericus bulgaricuus да си свърши работата и voila – след около 24 часа си имаме домашно кисело мляко :))) Па после си правете айрян и кажете даи той е по-хубав или „купените млека“ :)))

 • Димитър Василев на 23.05.2006г. в 20:59ч.

  Подкрепям Милен! Добави към домашния айран ракийка и шопска със сиренце и получаваш нещо неописуемо.
  Чакам да пуснат и по-читави краставици тука, да се впусна и аз в гастрономична носталгия.

 • MAria на 23.05.2006г. в 21:11ч.

  С кофичка „Пършевица-Пършевиииииицааааа“ 2% в ръка се танцува живо около 2 минути, тръскайки здраво кофичката като кастанети – за да пропием млякото с добра енергия и между другото да го разбием добре.
  Намираме празна бутилка от сок, поне 0,7 литра, може от „Радулов“ или каквото имаме, но 0,5 литра е малко.
  Задължително да има капачка. Изплакваме бутилката добре, но без веро. Пробиваме 2 дупки на противоположните страни на капачката на кофичката с млякото – за да излиза въздуха – и изливаме в бутилката. Пълним кофичката с вода, може от чешмата или минерална, но да е студена, и танцуваме половин минута с кофичката, но много внимателно, за да не се олеем. Изсипваме течността в шишето. Слагаме около 8 шипки сол или на вкус, може и никак. Завиваме капачката – да има поне 1 пръст [легнал] въздух. И си пускаме нещо здраво, на което куфеем около 3 минути. Voila :)

 • Grimm на 24.05.2006г. в 14:06ч.

  Малко копърче ако се сложи(съвсем малко) и голяма чаша мастика отделно, направо заспива.

 • ladyvera на 25.05.2006г. в 11:09ч.

  Изумена съм от таланта ти да превръщаш наглед съвсем дребни нещица от ежедневието в теми за обстоен разговор! :)
  По темата за айряна мога да кажа само,че си го правя с кисело мляко „Фибела“ 2% и държа на идеално гладката консистенция. А,и без сол,моля!

 • Григор на 03.06.2006г. в 01:53ч.

  „Пършевица“. 2% само го разбивам, на 3.6 може да добавя и мъничко вода. Сол – на вкус (аз лично обичам айряна мъничко по-солен, отколкото иначе ям). И, ако искам да го докарам съвсем освежаващ – малко краставица, нарязана на много ситно, и малко копър, също на много ситно. Като таратор за пиене. :-)

 • Виктор на 16.06.2006г. в 04:35ч.

  Миксирането на кисело мляко (по избор,аз лично използвам 2% на Елена) в пропорция 1 към 1 с лимонада (не бих се нагърбил да спомена марка,отдавна не съм си копувал,но да не Lift) е едно от нещата,които баща ми правеше преди време и все още не съм виждал друг да прави..А си заслужава…опитайте!

 • Ирина на 20.06.2006г. в 13:25ч.

  Айрянът задължително се разрежда. Идеалното съотношение к.мляко:вода е 1:1.
  Едва когато се разреди се освобождава допълнително киселинка, която при неразреденото к. мляко изобщо не се усеща.

  Освен, че е прекрасен натюр знам и една рецепта, така както са го правили нашите строителни работници в Либия. Към айряна се добавя освен сол и ЛИМОН. Не можеш да се напиеш. Прекрасен е.

 • Ирина на 20.06.2006г. в 13:26ч.

  Добавка – пробвала съм различни млека, но най-доброто за айрян е Елена.

 • zr на 02.08.2006г. в 22:32ч.

  Веднъж, играейки си с едно дете, смесихме боза с кисело мляко и малко вода. Разбъркахме с миксера. Получи се изненадващо вкусно и ароматно. А мътеница е прясно мляко, оставено да се самоподкваси на хладно , разбито до изваждане на маслото – страхотно е.

 • ГеРгАнА на 12.06.2007г. в 22:46ч.

  Аз много обичам айрян и независимо от сезона много го харча.Щом вляза в магазина вече ме посрещат с 2 кофички кисело мляко.От скоро си взимам АВИТА защото най много ми допада но според мен с всяко мляко става чуден айрян.Що се отнася до въпроса за солта,зависи от настроението.Няколко пъти съм си взимала и готов айрян,но не всяка марка е хубава,дори може да се каже че почти няма „купешки“ айрян който да се сравнява с този който си го правя сама.

 • L1vingdead на 06.07.2007г. в 11:05ч.

  Е след всички тези теми незнам аз какво да добавя :)
  Айрана е страшна напитка… но лично аз я пия без сол… но това е защото по принцип избягвам да ям сол.Вкусен ми е и без нея :)
  а иначе купешки айран пия само на ДАНОН… супер си е :)

 • Мартин Петров на 14.09.2007г. в 12:03ч.

  Само една забележка имам – айран се пише с А – айрАн!
  Благодаря Ви за вниманието!
  Все пак нека бъдем българи и да държим както на правоговора, така и на правописа!

 • Мартин Петров на 14.09.2007г. в 12:09ч.

  Иначе по темата – аз обичам айран направен от кисело мляко ВЕРЕЯ – 2,9% масленост, в пропорция : 1 кофичка кисело мляко, 1/2 кофичка хладка вода. Не го обичам много студен, защото му се губи вкуса (според мен) и го обичам леко гъстичък!
  И най-вече го обичам с необходимото количество ракийка!!!
  Ха наздраве!

 • Драго на 07.08.2008г. в 14:37ч.

  От много години знам тази рецепта, но рядко я позвам.
  Все пак опитайте я, може да ви хареса.

  Правите си айрана, както си знаете, но вместо вода слагате Газирана вода ! Получава се много интересен вкус !

 • valio на 27.04.2010г. в 19:59ч.

  Интересно ми е киселото мляко прочиства ли организма ????

 • слава на 22.03.2012г. в 16:29ч.

  Здравейте, перфектният айрян за мен е:
  1 кофичка Бор Чвор 2%
  1/2 кофичка вода
  1/2 ч.л. сол
  всичко това поставено в кана за разбиване … биеш го около 10мин. и после бон апети :)))

 • Васил на 10.08.2012г. в 11:55ч.

  Здравейте!
  Току-що си направих айрян по последната рецепта по-горе, като за целта използвах т.нар. блендер (кана за разбиване). Използвах 1 кофичка на Верея 3,6 % – БДС (оранжевата капачка), половин кофичка вода и щипка сол. На минималната скорост го разбих за около 2 – 3 минути и според мен се получи много добре. За любителите на пяната – по-високи обороти и/или повече време за разбиване.

  Относно правописа, доверявам се на Павлина Върбанова – доктор по български език:

  http://kaksepishe.com/ayryan/

 • калина на 23.09.2012г. в 17:45ч.

  Аз го харесвам добре охладен, разбит до пяна, в съотношение 1:1 и малко отгоре в полза на водата, солта не е задължителна. Марките, които харесвам са Сердика, ЕлБи, Домлян.

  NB! В правописния речник на БАН от 1995 г. думата е айран, но според изданието от 2004 г. е айрян. Освен това айрян е дублетна форма на айран според Пашов, Петър и др. Правоговорен и правописен речник на българския език. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2004. ISBN 954-07-1668-3. с. 1208.

 • Мише на 02.05.2013г. в 17:08ч.

  Аиряна е остатъчният продукт от киселото мляко квасено и бито до извличане на маслените гранули от млякото…Така избито млякото става по рядко но не и воднисто и има определена гъстота ..Това е мътеницата/мутилката/на киселото мляко за избиване на масло..А Аиряна е производното на мътеницата от това кисело мляко разредено с вода ….Пропорцията мътеница -вода варира според търговеца но не бива да е повече от …3 части мътеница:1,5 части вода или 2:1 най -добре…!!!!Това е Класиката на субпродукта мътеница до Айрян от добиване на масло ….!!!!!Научно доказан факт..и старите хора така го знаят

 • Асен на 27.06.2015г. в 13:25ч.

  V арабските страни се слага и сух джоджен/гюзум/,не е никак лошо….

 • дон Тони на 06.07.2016г. в 14:19ч.

  …не се пие леден -щото вкусовите рецептори по езика се вледеняват и усещате само ледения студ същото е и с сладоледа аа айрян с кисело и смесено с истинско от крава прясно мляко става мноого приятна напитка – ще кажете ми то като се смесят кисело с прясно-то ще се пресече – като влезе в стомаха ни то задължително се пресича от храносмилателните ензими и киселия жлъчен сок – които фактически винаги разграждат храната в стомаха Ви и по-нататък в червата ни…ии такаа..

 • дон Тони на 06.07.2016г. в 14:26ч.

  …лятно време при това обилно потене се изхвърлят и много соли за това се препоръчва а и става по приятен на вкус като се добави малко сол в общото количество или щипка сол в чашата Ви с айрян – разбера се из различните народи и общности слагат и разни ароматни и не толкова ароматни подправки с цел подобряване на вкуса и аромат на продукта….