трънки и блогинки

Провалът на HDCP и DRM

Написано на: 15.09.2010 · 3 коментара

HDCP е технология, която дава възможност потребителя единствено да види, но без да може да копира съдържанието на оптичен диск или телевизионно предаване, което гледа. HDCP се използва за защита на хардуерните интерфейси и е вероятно, ако имате устройство с DVI, HDMI или някой от другите видове конектори, то то да поддържа тази технология. HDCP постига целта като използва криптография и новината от вчера е, че е вероятно master ключа да е вече известен. Това означава, че има възможност защитеното досега съдържание да се копира и разпространява без наложените ограничения. Схемата е счупена веднъж и пробивът може да се ползва всеки път.

След провалa на CSS, това би бил провал на още една схема за технологична защита на авторските права(DRM), но не ми е цел да злорадствам. Надеждата ми е провалът на поредната DRM технология да убеди т.нар. „правоносители“, че съзнателното осакатяване и ограничаване на възможностите на компютрите и цифровите устройства не е идея, в която си струва да се инвестира. Потребителите също не трябва да толерират устройства, които се развиват към въвеждане на нови ограничения за потребителя, вместо към въвеждане на нови възможности, защото точно потребителите плащат цената за това развитие. Провалът не е само за HDCP, като технология, а е провал на целия стремеж за нагаждане на законодателството и бизнес моделите от аналоговата ера, към цифровото настояще. Това е и добър пример и поредно доказателство, че не съществува съвършена и непробиваема софтуерна и технологична схема, която да се въведе примерно за електронно гласуване, а най-вече за това, че човешки проблеми не се решават с технологични средства.

Допълнение: Истинността на ключа е потвърдена. Интел заплашва да съди всеки, на каквото основание се сети. На сайта на организацията лицензираща технологията последния документ, обяснява как работе(ше) технологията и иронично се казва „HDCP Deciphered“.

Категория: всякакви

3 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Сви на 15.09.2010г. в 12:43ч.

  Не искам да съм песимист, но всички източници твърдят, че това е непроверено. Според мен това е твърде хубаво за да е истина. Въпреки това разсъжденията за DRM са абсолютно валидни.

 • Филип на 15.09.2010г. в 17:28ч.

  сега не се сещам, къде точно четох статия, че издателствата ще пускат книги в електронен формат. на въпрос относно свободно сваляне, коментарът беше, че не могат да пуснат книгите безплатно, защото трябва да плащат за тяхната защита…
  логика няма, но пък ми идва една аналогия на DRM с рекета…

 • Marten's на 16.09.2010г. в 10:49ч.

  Един Човек измислил молива , но друг гумичката за триене…. ;)