трънки и блогинки

MLM забраната за продажби в търговски обекти

Написано на: 18.09.2010 · 25 коментара

Някой получавал ли е разумно обяснение защо фирмите занимаващи се с MLM продажби забраняват продажбата на продуктите си в търговски обекти? Ето пример. Ако директните продажби спестяват разходите за реклама, дистрибуция и т.н.т. защо изрично забраняват по-неефективния, според тях, начин? Аз съм предубеден към MLM фирмите. Не, те не са „пирамиди“ – моделът им е устойчив. MLM брандовете обслужват, насърчават и печелят от създаването на пирамиди от дистрибуторите си и това е основната икономическа причина да ги считам за вредни.

Критерият дали една схема за продажби е пирамидална е ясен и зависи от какво се реализират приходите – от продажби на стоки или от привличане на нови участници. Фирмата не налага насила модел и всеки MLM дистрибутор сам решава дали ще печели от отстъпките при продажби или ще създава своя пирамидална „мрежа“. MLM приходите винаги са смес от двете и не съм виждал точен количествен критерий с колко приходите от привлечени участници трябва да надвишават печалбата от продажби, за да определим схемата като измамна. Повече от половината, две трети или три четвърти – колкото и да е тази разлика, тя винаги увеличава крайната цена и се плаща от потребителя на продукта.

MLM фирмата не контролира и отказва да носи отговорност за поведението на дистрибуторите си. Тя единствено създава бизнес модел, който му дава „свобода“ да избира поведение. Ако дистрибуторът не смята добре и не може сам да загрее кой модел да избере, фирмата му дава примери (вижте структурата на приходите на 12-15 стр.). В добавка на създаването икономически стимули за изграждане на пирамидална мрежа, чрез забраната на продажби в търговски обекти MLM фирмите ограничават директните продажби до обема, който може да се реализира само чрез личен контакт. Ако метода на директните продажби превъзхожда „класическия“, то нямаше да има нужда от забрани. Не забравяйте, че продажбите в търговски обекти бързо достигат обеми, които налагат и увеличаване на цената с начисляване на ДДС, каквото дистрибуторите не включват. Ако забраната на класическия метод е задължителна предпоставка да функционира MLM методa, то за мен това е ясно доказателство за измамния характер на този модели за продажби.

Обясненията на забраната за класически продажби, за мен са индикация на по-дълбоки възможни проблеми. Обърнете внимание на изричните обяснения защо „здравословните продукти“ на тази фирма не се продават в аптеките. Не, самата фирма не твърди, че продава лекарства, а само че продуктите им имат добър ефект върху здравето. Противното би било грубо нарушение на закона. Обаче, ако независимите дистрибутори на фирмата, водени от възможността да реализират приходи, не са така внимателни в изказа си и използвайки личното доверие внушат на познатите си, че тези продукти ще променят за хубаво здравословното им състояние, то това е лично техен проблем. MLM фирмата няма да носи никаква отговорност, но ще реализира печалба. Изискванията (.doc) да се открие аптека са тежки и многобройни както са тежки и санкциите за нарушенията на фармацевтите. MLM дистрибуторите не трябва да са образовани или отговорни, за да твърдят, че дадени водорасли, алое, гъби или соли лекуват или поне помагат. Липсата на познание, подсилена от 40% печалба,  единствено им помага да са убедителни.

MLM модела е възхитителна измама и икономическия аспект е двигател, но малка част от него. Повече и по-подробно може да прочетете на и следвайки връзките от блога за MLM заблуди. Най-интересен е човешкия и социалния ефект на MLM, който ви препоръчвам да наблюдавате внимателно и да го използвате като източник на забавление и познание за хората.

Категория: всякакви

25 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Мария Василева на 18.09.2010г. в 19:10ч.

  Най-разумното обяснение, което съм получавала е, че фирмите-производители не влагат много средства в дизайн/опаковка и ако продуктите им бъдат на един рафт с продукти на други брандове, потенциалния клиент може да ги пренебрегне при съпоставка на база външен вид.

  Малко объркано го казах, но се надявам да ме разбра :)

 • Калин на 19.09.2010г. в 19:55ч.

  Обяснението на МЛМ компаниите, което съм чувал е, че желаейки да поставят дистрибуторите си при по-добри условия (чисто финансово), те не влагат пари в търговско разпространение и реклама. Друг е въпросът, че много компании все пак не са коректни в условията към своите дистрибутори, като им залагат сложни математически клопки по пътя към върха.

 • Петя на 19.09.2010г. в 20:49ч.

  Може би наистина разпространението им в търговската мрежа би бил по-неефективен начин за печалба. По принцип директният маркетинг се оценява като по скъп за единица потребител, спрямо рекламата. Обаче „стимулите“ и така нареченият „път към върха“ привличат много хора, които да извършват директните продажби. В момента има изобилие на продукти от всеки асортимент, без добра рекламна кампания е много трудно пробиването на пазара.

 • Ирина Марудина на 20.09.2010г. в 13:09ч.

  Преди години купувах козметика по този начин. И спрях. Нямам доверие на дистрибуторът, че я съхранява както трябва. Буквално може и да я ползва преди да ми я предаде.

 • Петя на 22.09.2010г. в 13:49ч.

  Намерете някой, който е наясно със системата МЛМ да ви отговори на въпроса – не, че аз не мога, но не ми се пише толкова.
  МЛМ не трябва да се смесва с директните продажби, които споменавате – обикновено с тях го бъркат хората, което ме навежда на мисълта, че може и някой да ви е говорил за МЛМ, но не ви го е обяснил достатъчно ясно.
  Това с ДДС – то пък просто не е вярно – то си е калкулирано в цената на всеки продукт – независимо дали си купувате шише с витамини, 1 паста за зъби или 100 червила – и си остава в държавата.
  За хранителнителните добавки също има строги проверки, преди да се пуснат на пазара в дадена държава, имат си разрешителни от съответните държавни органи и т.н. – сложна предварителна процедура, през която минават компаниите преди въобще да се ПОЯВЯТ на даден пазар. И никой не твърди, че добавките са лекарствени препарати. Защото не са.
  А ако смятате, че пробиотик от аптеката за 10 лева върши по-добра работа от пробиотик за 50 лева, предлаган от МЛМ компания, купете си него – изборът си е ваш. Или витамини за 6 лева, сравнени с витамини за 30-40, които не са минали през пет-шест посредника, всеки от които да си е сложил надценката.
  Събудете се бе хора, цял живот ви навеждат и питате за още.

 • Kosta Petkow на 23.09.2010г. в 13:28ч.

  Хм, ти същата Петя ли си като тази тук: http://toshko.net/?p=2549&cpage=1#comment-33388 ?
  Интересно ми е как се обосновава цена от 50лв. за пробиотик (при 10лв. на подобен от аптеката) или 30-40лв. за витамини (!?) при цена 6лв. за подобни в аптеката? И то при положение, че уж ги няма надценките от пет-шест посредника и разходите за реклама?
  Предпочитам да плащам надценките на „пет-шест посредника“, които са се потрудили даден продукт да стигне близо до мен, вместо да плащам комисионните на N(>5-6) на брой нива в някоя МЛМ-структура, които при това нямат пряко отношение към пристигането на конкретния продукт до мен.
  Щом за 6лв. за витамини ни „навеждат“, за 30-40лв. трябва да ни „изправят“ ли, де да знам…

 • Деница Кирилова на 23.09.2010г. в 14:29ч.

  Работя с моите приятели и съм доволна, че съм свидетел на тяхното развитие в организацията. С мъжа ми ходим с удоволствие на структурни срещи и семинари. Виждам усмихнати хора, при най-малкия проблем има кой да ми подаде ръка. Този свят е материален – не го ли знаете? Аз моята инвестиция съм я платила и нито за миг не съм съжалявала.

 • Ангел на 24.09.2010г. в 20:56ч.

  Една от най-добрите стратегии за продаване на продукти! Точно така, за продаване. За съжаление за нищо друго не върши работа (услуги и др.) За предпочитане е пред една камара други маркетинг стратегии при директните продажби :)

 • Петя на 25.09.2010г. в 18:46ч.

  Чувала съм, че има компании, които предлагат и услуги чрез МЛМ, но в България засега май няма :).

  „Предпочитам да плащам надценките на „пет-шест посредника“, които са се потрудили даден продукт да стигне близо до мен, вместо да плащам комисионните на N(>5-6) на брой нива в някоя МЛМ-структура, които при това нямат пряко отношение към пристигането на конкретния продукт до мен.“

  Парите в МЛМ не са комисиона и се плащат от компанията, а не от надценката на продукта или от потребителите, регистрирали се след вас; надценка на продукта за краен клиент има при директните продажби и тя е за продавача. Айде първо запознайте се с индустрията, пък тогава спорете.
  А що се отнася до витамините от 40 лева питайте някого, които ПРОИЗВЕЖДА нещо на каква база си формира цената на продукта – може би суровината, която влага в него ще има нещо общо.
  Успех на всички.

 • Kosta Petkow на 25.09.2010г. в 22:30ч.

  Оф, защо се правите на три и половина, не мога да разбера. Компанията откъде според теб ги взима тези пари, за да ги плати на дистрибуторите?? Сигурно основателите-филантропи ги вадят от джоба си? Естествено, че идват от цената на продукта, т.нар. от теб „цена от завода“. Просто в „цената от завода“ са включени всички възможни бонуси, които биха могли да се платят спред компенсационния план.
  Суровината може и да има нещо общо в цената на продуктите на МЛМ фирмите, но то не е много. Повече общо имат споменатите бонуси, които трябва да се изплащат.
  Оо, забравих, че МЛМ фирмите обикновено използват технологии от НАСА, те са скъпички явно.

 • Борис на 28.09.2010г. в 15:39ч.

  Тези фирмички са най-голямата заблуда. Найстина има хора изкарващи добри пари по посочената „дистрибуторска пирамика“. Една позната се занимаваше в този бранш – еми то като разбрах тя какъм процент прибира от продажбата, приятелката която я е закарала и тя взимя някакйв прозент …. и т.н. и накрая като сметнеш горе-долу каква е себестойността на продукта – еми то по-добре отиди в магазин за левче и от там си пазарувай. Разликата ще бъде само в опаковката.

 • Коста Петков на 20.10.2010г. в 19:38ч.

  Между другото, мнението на Деница Кирилова го пуснах аз, като лека провокация и експеримент. Вижте откъде всъщност е взето: http://www.novinar.net/news/sled-poveche-ot-10-g-v-balgariia-finansovite-piramidi-prodalzhavat-da-mamiat_MTYxMzsyNg==.html
  В края на статията има няколко мнения на участници в пирамидата „Проксима“ (известна също като Пауър Нет, Галакси, Константа) – там ще видите и мнението на Д. К., което съм цитирал тук.
  Целта ми беше да покажа приликата между пирамидите и МЛМ от гледна точка на участниците в тях.
  Между другото, едни от главните действащи лица в тези пирамиди в момента се подвизават като „сребърни лидери“ в ЛР – а именно Кремена Панчева и Теодор Торнев. Това също е доста показателно.

 • Някой на 19.11.2010г. в 18:20ч.

  Вие наистина ме изумявате! Първо би трябвало да се образовате повече преди да поствате глупости които ще объркат още повече хората. Направо не знам от къде да започна. Първо МЛМ е напълно легална стратегия за бизнес и който не я познава ще съжелява, защото все повече компании се насочват на там и не случайно едни от най-големите икономисти като ПОЛ ЗЕЙН ПИЛЗАР посочват МЛМ като новия трилионен бизнес на бъдещето. Все едно да отричате интернет. Парите се печелят напълно законно и то на цената на много труд. От небето не пада нищо. Не се продават продуктите по магазинната мрежа приатели защото щяхте да пратите 10 пъти по скъпа цена защото именно в цената са калкулирани всички реклами, наеми, заплати, печалби и то не на един а на поне 10 посредника. Това се учи в часовете по икономика. И един натурален продукт би струвал толкова, че този дето е написал статията не би могъл и след 50 години усилен труд заменяйки време срешу пари да си го купи. В МЛМ се разпределя точно определен от всяка компания процент за сътрудника на компанията – всъщност парите отивайки иначе за реклама в случая отиват за сътрудниците. Но най важното е че вместо да хвърляте пари по магазините и да им плащате наемите същите тези пари ще ги ползвате за по качествен продукт. А приятелчето дето му е удобо да си дава парите на посредници защото му го носят продукта в магазина, да се замисли дали няма да е по удобно да му го носят на вратата и то на територията на цялата държава.
  Абе всички които нищо не разбирате и пишете ако се замислите може би ще откриете че нещо изобщо не сте разбрали, защото толкова по уважавани, интилигентни и мислещи хора от вас в цял свят 20млн. се заниват с мрежов маркетинг и дори една част от тях вече са милионери, а вие си плюйте и си хвърляйте труда за шефа ви – той ще се погрижи за вас . и тези в магазина и те. и реклами ще има по телевизиите докато им ги плащате. Айде сега всички да четат и учат и после пак да пишат.
  Нали занете – кучетата си лаят а кервана си върви. Айде отивайте да играете на фермата във файсбук да изкарвате пари и да си губите времето… не случайно едва 5% в света са богати хора а другите 95% работят за тях

 • Димитър на 19.11.2010г. в 18:43ч.

  В мрежовия маркетинг има придвижване на стока, най-често това са продукти с по скъпи съставки като натурални екстракти, които биха стрували много скъпо, ако бяха в магазинната мрежа. Начина на разпространение не забранява продажбата им от дистрибутори, защото когато компанията ги пуска на съответния пазар взима разрешителни за тяхната продажба, защото не става въпрос за лекарства, а за хранителни добавки. В пирамидите за кито говорите липсва предвижване на стоки и всичко е игра на пари. Да там се правят гръмки обещания, но мрежовия маркетинг редно е да не е така. И уважаващите се дистрибутори винаги отделят много време и сили, за да предадат знанията си на своя екип, защото това не е начин за бързо и лесно забогатяване. За да успее човек да стигне до високите нива на мрежовия маркетинг трябва да се отдаде и да се обучава поне 5 години. В това време създава мощен бизнес, който генерира приходи но никога за сметка на хората след него, защото именно компанията е тази която плаща и не взима процет като комисион от едни за да даде а други. И именно тук е разликата. На всичкото отгоре обратно на пирамидите в мрежовия маркетинг всеки работещ повече може да надмине по доход хора над него, което само по себе си означава, че това че си първи не значи че ще взимаш най много. Има много бележити имена в историята на мрежовия маркетинг постигнали богатсво отдавайки се на професията като Ранди Гейдж, Владимир Дубковски, Глен Търнър и много много други. Тези хора са написали и книги, ако мислите,че това е незаконна трябва да помислите, защо през 1979г. Америка обявява мрежовият маркетинг за законен бизнес за реализация на стоки. От там и в целия свят. Та днес почти винаги когато си правите застраховка на автомобила или др. вие го правите чрез мрежов маркетинг, просто не го знаете. И пак има хора които печелят много и такива които не, но кой е виновен , системата или ТИ! Замислете се и или се възползвайте или поне не разваляйте името на компаниите. AVON пирамида ли е? ORIFLAME пирамида ли е, защо тогава не са осъдени.
  А за въпросната компания LR – вие изобщо знаете ли че това е компания N1 в света по мрежов маркетинг, гледали ли сте поне едно от филмчетата за компанията в yuotube. Знаете ли, че не допеска в редовете си осъдени хора например. Знаете ли че 25 години е в постоянен възход и развитие, знаете ли световно известни личности си партнират с тази компания като bruce Willis например – невярвате – еми гледайте в youtube. напишете LR 25 Bruce willis и ще го видите. Всеки който е успял в LR го е направил с много отдаденост и труд и именно затова е успял, защото има хиляди печелбарчета които си мислят че ей така се забогатява и те никога не успяват. Голямо уважение към всички успешни лидери – това са хора които помагат на дреги хора да успяват. В мрежовия маркетинг няма значение кой какъв е бил преди това и какво е правил, то си е в миналото.
  Любител съм на мрежовия маркетинг и смятам че това е шанса на всеки в тези трудни икономически времена, да постигне нещо по добро за себе си и семейството си. Но все пак – това не е за всеки. Само приспособимите към промените отселяват – казал го е Чарз Дарвин.

 • Коста Петков на 22.11.2010г. в 12:47ч.

  Чукча не читател, чукча писател… :)
  Толкова много празни приказки могат да се очакват само от някой „мрежар“ :) И с какво са подкрепени? С рекламни филмчета на МЛМ компании. Колко убедително! А, и световно известни личности, които си партнирали с компанията. Ако не сте забелязали, много компании (не-МЛМ) използват известни личности като рекламни лица – явно това само за вас е „голямо чудо“.
  Вашия „трилионен бизнес“ едва минава 100 млрд долара в световен мащаб, което е по-малко от 1% от световния търговски оборот. А тенденциите не показват много бързо нарастване, дори напротив. И с него се занимават не 20, а над 70 млн души. Сега нека всеки сам си сметне примерно 10 или 150млрд. долара разделени на 70 млн. души по колко оборот се пада на един човек в МЛМ.
  Какво означава, че ЛР е компания N1 по мрежов бизнес в света??? Номер едно по какво – по оборот, по брой сътрудници, по оборот на сътрудник, по разпространение??? По нито един от тези критерии ЛР не е номер едно, дори напротив. Тогава? Май са поредните празни приказки

 • М. Каменов на 01.01.2011г. в 04:51ч.

  Всичко, което е изписано по-горе са празни приказки! Хора, не мога да разбера защо плюете толкова по МЛМ-а. Като не ви харесва – просто не се занимавайте с него. Не мога да разбера защо така упорито се опитвате да си налагате мнението. Според мен имате лични причини да мразите МЛМ-а. Ако е така извадете ги тях, като факти и може и да повярвам, че МЛМ е измама и т.н… По-скоро така ще повярвам, отколкото ако ми цитирате статии за пирамиди от 2003, 2004-та година, или пък блог написан от програмист на тема Мултилевъл маркетинг. Аз също съм програмист по диплома, но това не значи, че мога да кажа, че МЛМ е добър начин за изкарване на пари, нито пък, че е лош. Аз мога да кажа от личен опит, че системата за мен работи, понеже аз си изкарвам парите от МЛМ. Фирмата е коректна, плаща винаги навреме… не виждам каква може да ми е причината да се чувствам измамен… Ще погледна следващия коментар дали ще гласи, че и това са поредните куп глупусти изписани от един мрежар, но поне се обосновете и ми докажете, че са глупусти – извадете ми някакви факти, че МЛМ е измама!

 • Коста Петков на 11.01.2011г. в 15:04ч.

  Факт 1:
  МЛМ има пирамидална структура. За да печелиш, трябва да имашхора под себе си – даунлайн. За да печели, всеки от тях също трябва да има хора под себе си. И така до безкрайност.

  Факт2:
  Хората на Земята са краен брой, а не безкраен.

  Следствие 1:
  Винаги в МЛМ ще има ниво, след което няма да има даунлайн – това са най-новите „попълнения“, които не са набрали даунлайн. Те не печелят. Те са на загуба. Броят на хората в това ниво е МИНИМУМ колкото общия брой на хората във всички останали нива. Т.е. МИНИМУМ половината хора в структурата са на загуба.

  Факт 4:
  В МЛМ презентациите се твърди, че ВСЕКИ има възможност да спечели.

  Както се видя в Следствие 1, това не е вярно. Следователно:

  Следствие 2:
  Това означава, че по време на МЛМ презентация, кандидатите умишлено се въвеждат в заблуждение, с цел да платят първоначалната такса и да започнат да носят пари на ъплайна си. Което е и дефиницията на „измама“ в Наказателния кодекс. Заблуждението е, че всеки има възможност да спечели. На практика минимум половината от участниците нямат възможност да спечелят, независимо от усилията, които полагат, просто защото не са останали потенциални кандидати за техния даунлайн.

  Да, имам лични причини да мразя МЛМ – той противоречи на моралните ми принципи и убеждения. Лично съм бил свидетел как близки до мен хора загубиха времето си да се занимават с подобни глупости и как им бяха промити мозъците и бяха настроени срещу приятелите си. За щастие успяха да видят проблема и се осъзнаха. Но много други не успяват и продължават да се залъгват с празни наделди и да пълнят с пари джобовете на такива като тебе.

 • Коста Петков на 11.01.2011г. в 15:07ч.

  М/у другото, всичко това е написано и блога ми, но явно и на теб не ти се чете нещо различно от рекламните материали на фирмата ви.

 • Емилия на 24.02.2011г. в 16:49ч.

  Не всички фирми занимаващи се с MLM продажби забраняват продажбата на продуктите си в търговски обекти. Аз съм сътрудник на една фирма, в която няма такива забрани. А в нея има 12 компании.

 • М. Каменов на 25.02.2011г. в 18:47ч.

  Коста Петков, това което ще напиша предполагам, че силно ще те изненада, но и аз имам лични причини да мразя МЛМ, обаче не мразя този тип структури. Просто аз направих грешки, за които не мога да се сърдя на МЛМ-а, в който участвам – тази система просто ми изкарва пари. Все пак смея да твърдя, че в настоящия момент всеки един може да спечели от МЛМ структурата, в която съм и аз самия – след около 50 години с темповете, с които се развива това в България ще се пренасити пазара и ще трябва да се излиза в чужбина – а когато научат и хората във всички страни по света – тогава сигурно и децата ми няма да са живи вече… Затова смятам, че нямам повод да мразя МЛМ. Иначе това с презентациите може и да си прав, въпреки че на презентациите, които аз съм посещавал човка, който говори винаги е уточнявал, че не може да даде гаранця, че всеки, който е в залата ще успее. Много зависи в каква фирма и в какъв екип попада човек и повечето хора не обръщат внимание на това и точно поради тази причина не се реализират. И между другото не знам твойте приятели с какъв акъл са си зарязали техните приятели, но аз лично си поддържам връзка с всичките ми приятели, които не са с мен в МЛМ-а. Въпрос на психика е според мен, не мисля, че някой е способен да промива мозъци до толкова, че да накара човек да си зареже най-близките хора заради парите – все пак парите не са всичко в този живот, те са само средство.

 • Коста Петков на 14.03.2011г. в 17:22ч.

  Ако за да се насити българският пазар са необходими 50 години, значи има огромен проблем с темповете на развитие. Къде отива любимата фраза „от 2 до 5 години“? С такива темпове ще ми трябват сигурно 20 години, за да набера достатъчен даунлайн, от който да получавам някаква прилична печалба. За какво ми е тогава да се занимавам изобщо?
  Едно е да кажеш, че не можеш да дедаеш гаранция, друго е да покажеш цифрите и статистиката – най-малкото общия оборот, разделен на броя на сътрудниците, да не говорим за процентното разпределение на бонусите – и да обясниш какви са трудностите и подводните камъни, как 60-70% се откават още през първата година, например.
  Много се раздвам, че поддържаш връзка с всичките си приятели и те поздравявам за това. Обаче ти си си ти – може би психиката ти е по-силна, по-самоуверен си и по-малко комплексиран от средностатистическия човек. Обаче има много хора, които са по-податливи към „промиване на мозъка“ – има си техники за целта – и мотивацията не идва само от парите. Намесени са и доста ню-ейдж глупости, като например „позитивно“ мислене (убеждават те да страниш от „негативни“ хора), т.нар. „закон за привличането“ (че можеш да въздействаш върху реалния свят чрез мислите и желанията си) и други подобни. Освен това честоте карат да се чувстваш като „сред съмишленици“, карат те да мислиш, че си спечелил много „приятели“ (love-bombing му викат в Ювна Турция :) ) . След това обикновено се оказва, че са ти приятели само докато си в схемата, излезеш ли, повечето никога не ги чуваш повече.
  Презентации, на които се обяснява в детайли и в дълбочина естеството на работата и трудностите при реализацията са рядкост – просто по този начин няма да привлечеш никого. При положение, че в повечето презентации се поднася непълна или направо заблуждаваща информация, няма как МЛМ да бъде възприеман добре.

 • Free MLM на 18.05.2011г. в 01:14ч.

  Според мен няма никакъв проблем да се разпространяват услуги на MLM принцип, например застраховки или онлайн услуги. Точно този тип MLM може да се превърне в печеливш бизнес, докато да се изкарат пари в компании с продукти е доста трудно.

 • Въпрос на 10.06.2011г. в 09:34ч.

  Търся компетентен отговор. Не противоречи ли според вас забраната за свободни продажби в търговските обекти на МЛМ продукти на търговския закон? Все пак търговсия закон не предвижда специално исключение за МЛМ, предполагам.

 • Отговор на 10.06.2011г. в 10:15ч.

  вече има и забрана за питане

 • КъпинаК на 16.04.2015г. в 18:40ч.

  Коста Петков, предполагам, че това, което работиш е бизнес, в който 100% от служителите, работниците и техните шефове са еднакво богати и успешни. Иначе няма да очакваш, че в друга форма на бизнес всички ТРЯБВА да са 100% успешни. А колкото до пирамидалните структури – те са на всякъде в живота и бизнеса. Дори сиренето в кварталния магазин достига чрез пирамидална структура на разпространение: един е производител, следват търговци на едро (вероятно са няколко, за да стигне до повече градове и магазини), следват търговци на дребно (които са в пъти повече от тези на едро) и на края на пирамидата са всички потребители. Вярвам, че си достатъчно интелигентен да си начертаеш сам схемата и да разбереш, че и това разпространение е пирамида. Разликата е в ценообразуването – най-често МЛМ компаниите дават крайната цена, т.е. заплащането по веригата е фиксирано и колкото и да е дълбока и широка пирамидата, дистрибуторските възнаграждения калкулирани в цената са константа. А при казионната търговия (най-често) всеки следващ във веригата си определя надценката и не са рядкост случаите, в които стоки „тръгващи“ към пазара за жълти стотинки, стигат до крайния потребител за десетки левове.
  А колкото до пазара – всеки има право на избор, както на продукти, които да ползва, така и бизнес или работа, която да практикува.
  Хубаво е човек да чете – има много информация от специалисти в интернет за всеки бизнес. И да избира… Всеки според своите интереси, разбирания, подготовка, предпочитания…
  Не искам да налагам мнението си – само го споделям.