трънки и блогинки

Да си остане между нас (и САЩ)

Написано на: 28.09.2010 · 4 коментара

New York Times пише за намеренията на САЩ да разширят възможностите за подслушване на комуникацията и онлайн. Според компетентните служби, все повече се използват алтернативни методи за комуникация, които не могат да се контролират като класическите телефонни и пощенски услуги. Като пример за нови средства за комуникация се дават  Blackberry телефоните, Skype, Facebook и неназовани peer-to-peer програми за обмен на съобщения. Аргументацията е, че новите средства за комуникация осигуряват ненамеса на трета страна, а в интерес на правителството на САЩ е те да имат възможност за контрол, независимо от средството за общуване.

Цел на предложението е да изключат възможността за функциониране на технология, която не дава възможност на правителството да проследява обменяните съобщения и с тази цел предвиждат задължение:

 • Комуникационните услуги, които криптират съобщенията между общуващите, да предоставят средство за разшифроването им от трета страна;
 • Базирани в чужбина доставчици, които оперират на територията на САЩ, да създадат служба в страната, която да има възможност да осъществява прихващане;
 • Разработчиците на софтуер за peer-to-peer комуникация да преработят продукта, по начин, който позволява подслушване.

Най-интересен коментар на идеята прочетох в CNet, дискусия в PBS и позицията на ACLU. Моята надежда е тази идея да последва съдбата на Clipper чипа и да подейства като стимул за осъзнаване на проблема и създаване на по-съвършени технологии за гарантиране тайна на съобщенията.
САЩ са световен локомотив за такива промени и ако стане там, то ще е единствено въпрос на време да стигне и до България.

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • lilia на 28.09.2010г. в 09:27ч.

  Аааазззз треперя от коментаритееее….

 • Marten's на 28.09.2010г. в 14:39ч.

  Едва ли ще имат напредък?!
  „Един човек измислил молива,но друг гумичката“
  Освен,че постигнаха GOOGLE да се обвърже с Пентагона заради китайските хакери всичко останало е с добри пожелания и желания.В крайна сметка Евро.Потребители ще се ориентират към свободни,анонимни или и двете платени зони ;)

 • ragi на 16.10.2010г. в 14:53ч.

  Въпрос на време… 2-3 години :)

 • Anonymous на 21.10.2011г. в 15:27ч.

  меггфдггфгххгтъхъхтхйфгхмннфгккгфбнжфг