трънки и блогинки

Разкази по реклами

Написано на: 29.09.2010 · 9 коментара

Жоро е наснимал и направил чудесна колекция от стари рекламни табели в Пловдив. В „Нощта на музеите“ е организирал дискусия, в която е разказал, какво е научил от майсторите на тези табели, но от нея още не знам да има видео или аудио. Като му разглеждах колекцията се сетих за разни неща, покрай табелите.
Това е старото кино „Комсомол“, което беше едно от най-модерните кина в Пловдив. Стана кино „Космос“. Космос като в „нищо не променя тъй детето, както космосът и пубертетът“. Сега е затворено и май не е работило за особено дълъг период след промените. Присъствах на една от последните прожекции, преди да го затворят. С един приятел се чудехме какво да правим, отворихме вестника и видяхме, че след 10 минути дават „Междузвездни войни“. Преброихме си стотинките и установихме, че няма време и трябва да тичаме. Няма значение, че го бяхме гледали безброй пъти. Киното ни беше през едно тепе и тичахме по стръмните улици все едно спасението на принцесата зависеше от нас. Пристигнахме потни, разгащени и ръцете ни миришеха на метал от стотинките, които бяхме стискали. Киното беше празно и се оказа, че без нас нямало да има прожекция.


Мебелите от Камъшит са нещо като мебелите от ратан. Рекламираха ги за модерни, но дори и на мен ми стояха тъпо в панелни апартаменти. И иначе си бяха неудобни, твърди и оставяха отбелязки по кожата. За сметка на това бяха лакирани и горяха много интересно.

Магазинът на Камъшит беше на улица „Генерал Заимов“, която скоро установих, че вече се казва „Христо Г. Данов“. Но и тази улица, като софийския парк, си остава известна преди всичко със старото име.


В ДетМаг наричаха играчките „стока“, което е малко обидно, съгласете се. Там за пръв път се почувствах като в МОЛ – има толкова много неща, а нищо не ми харесва. Готините играчки бяха в „Направи си сам“, „Млад техник“ и най-вече в „Кореком“, ако вашите са склонни да дават валута.

Сградата на бившия детски магазин стои запусната от поне 15 години, а е на супер централно място и има много хубави витрини. Не знам какви са ѝ проблемите, но там може да поникне чудесен бар или ресторант, гледащ към улицата.


Това беше един от „Показните“ магазини. Самото име „показен“ говори много – служат за показ или само за показване. Имаше и достатъчно вицове за тях, които се създаваха и разказваха на гигантските опашки, когато имаше нещо за продаване. Специално този магазин беше един от първите, който го взеха под аренда.

Указ 56, ако помните. Еднолична фирма, не помня коя, много бързо реши да уплътни пространството, в което нямаше много плодове. Продаваше се т.нар. „кинкалерия и галантерия“, ама вносни – чак от Турция или Югославия. Кинкалерия така и не разбрах какво означава. Галантерия отказвах да приема, че е за мъже, защото галантен не беше от най-добрата дума за истински мъж.

Снимките са на Жоро, а на нарочния сайт има още.

Категория: в картинки · истории

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • tan на 29.09.2010г. в 10:57ч.

  кино „космос“ дори беше интернет зала едно известно време.. един приятел работеше там. иначе и аз съм се чудела какъв му е проблемът на детмаг, че седи като призрак в центъра на града.. имам смътни спомени за него докато работеше още.. имаше толкова много неща! но не помня да сме пазарували от там… носталгично…

 • И.Е. Станков на 29.09.2010г. в 11:10ч.

  Яко.
  Мистерията с ДетМаг е наистина интересна. Сградата е нова, така че няма как да е спор между много наследници какво да се прави с имота. А мястото и самите помещения са перфектни за всякакви търговски начинания.

  Поздрави за :
  „Там за пръв път се почувствах като в МОЛ – има толкова много неща, а нищо не ми харесва.“
  Изключително точна формулитовка.

 • Геoрги Димитров на 29.09.2010г. в 14:56ч.

  Сайтът възникна като визуализатор на дикусията и ще има за самоцел да събира снимки на стари рекламни надписи и табели от цялата страна. Самата дискусия бе среща на три поколения. Спокойна, забавна, сантиментална и най-вече плодотворна, тя ни отправи в три посоки: 1. реставриране и запазване на емблематични за града табели (спорен е въпроса как ще се определя точно кои табели са емблематични, и това град ли е или се превръща в село. Последното – в кръга на истината :( 2. Дигитализиране, също реализация на шрифтове от времето на соца върху съвременни фасади и билбордове.
  3. Издаване на книга, която да съхрани като културна ценност тези надписи и табели; като отражение на българския дизайн преди 1989г.

  Благодаря на хората зад Open Arts Foundation и Postsudio, с които на чаша чай, до едно арткафе, под едно дърво, в приятен разговор съчинихме и осъществихме една идея. На всички, които имаха отношение, и с мнението си изпълниха този дебат. Надявам се скоро да дискутираме и в София. Благодаря ти, Пейо, за чудесения разказ! Почувствах Пловдив с твоето сърце и тичах по улиците с твоите крака. Донор на радост си ти! :)))

 • Michel на 30.09.2010г. в 10:06ч.

  Хубави истории… :)

  И аз обичам старите табели, логота, знаци и надписи, останали от преди 1989. Не съм фен на социализма, но историята си е история и е интересна… (затова и наскоро писах за Централна гара, където някои неща от миналото също са оцелели…)

  @Жоро и Пейо:

  Направо се обединете за този проект, виждам, че ви се удава! Пък скоро може и повече градове от София и Пловдов да обхванете… ;)

 • Танци Варна на 30.09.2010г. в 19:35ч.

  Да, скоро и аз ще ви покажа такива снимки от Варна. Има много такива табели. :)

 • sepuko на 02.10.2010г. в 16:13ч.

  Детмаг специално е заключен като в момента от каубойска престрелка когато пръстите треперят над кобура. Тъпите общинари не могат да се наспорят на кой да го дадат за 7 лв. квадратния метър наем. А между другото Показен имаше и на Главната, точно на ъгъла на сградата в която сега се помещава Райфайзен мисля.

 • 2011 на 05.10.2010г. в 11:43ч.

  ХАхаха върна ме много години назад с тази статия. И аз мога да предложа няколко снимки, но сега ми даде идея .. ще мина и ще направя по-подорбен албум и като събера колекцията ще я пусна :)))

 • вицове на 17.10.2010г. в 20:00ч.

  Доста са занемарени тези табели и в невзрачно състояние, но за сметка на това навяват стари спомени. ;)

 • Онлайн магазин за бижута на 25.10.2010г. в 13:30ч.

  Спомени и то аккви. Дано не се3 връщат! Не, че искам да съм хейтър в този случай, но едно е да знаеш, друго е за теб тези табели да не означават нищо и да не навяват спомени за едно друго време…