трънки и блогинки

Заемащият длъжността Президент

Написано на: 01.11.2010 · 7 коментара

Президентът досега за мен не беше нищо повече от политически Веско Маринов. Перчемлия, който говори гладко общи приказки, жените на възраст го намират за „хубав мъж“ и толкова. Агент-мижитурка бил, бракониер бил, наскърбил бил финансовия министър – много важно, все едно цялата държава не го псува. Обаче с явно обявеното намерение да прави организация, с която да участва в политическия живот докато още е в мандат и „олицетворява единството на нацията“, ме подразни много.

Разбира се, няма да е политическа партия, а „гражданска инициатива“. От неговите уста звучи невинно – все едно е фейсбук група някаква, но му се е получило тъпо. Точно „гражданска инициатива“ е вече съществуваща и съвсем друга форма на обществено участие, за която той можеше и да знае, ако в последните три години беше стъпвал в страна от ЕС. Първанов и иначе не върви да е „неформален лидер“ на партия. Бойко и по начало си е неформален – на него му отиваше. За човек с такава партийна и историческа подготовка, като заемащия длъжността Президент, най-отива да е нелегален лидер, защото точно сега е време за отстраняването му от длъжност или т.нар. импийчмънт за грубо нарушение на Чл. 95. от Конституцията:

(2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии.

Достатъчно ясно е написано и покрива всякакви възможни словесни формулировки. Надявам се, този път поне, народните представители да успеят да внесат искане за започване на процедура по отстраняване, пък дали президентската квота в Конституционния съд ще позволи на такова искане да мине е съвсем друг въпрос.

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Лъчо на 01.11.2010г. в 00:41ч.

  Браво!

 • Вени Марковски на 01.11.2010г. в 16:57ч.

  Пейо,
  а защо си мислиш, че той ще изпълнява друга държавна, обществена и стопанска дейност и ще участва в ръководството на политически партии?
  От това, което чета по вестниците, не виждам нито едното, нито другото, нито третото, нито четвъртото.

 • пейо на 02.11.2010г. в 07:32ч.

  @ Вени Марковски
  Просто е – защото той се ангажира лично с обществена организация, която се стреми към участие в политическия или обществен живот. Всякакви обяснения, че това не е съвсен точно така приличат на обясненията на мъж хванат в изневяра – „ама ние само се целуваме“, „ама само главичката“ и тнт. И да – Бойко беше абсолютно същото и точно толерантността към подобни простотии доведе до спазването на общите правила само в случаите, когато някой е загубил благоволението на силен на деня.

 • мила йовович на 02.11.2010г. в 22:36ч.

  а бат бойко как оглави ГЕРБ 9 като беше кмет на София – този пожарникар

 • мила йовович на 02.11.2010г. в 22:37ч.

  за герб закона не важи , само за другите се отнася

 • sepuko на 04.11.2010г. в 19:53ч.

  @мила йовович
  Законът да не можеш да бъдеш формален лидер на партия беше изкован срещу Софиянски докато още беше кмет и взеха, че го оставиха ей така за удобство. Бойко беше „неформален“ лидер на ГЕРБ като по този начин спазваше законът. Той стана и формален лидер едва когато оглави правителството и мнозинството му отмени този закон. Фактология.

 • Павел на 12.11.2010г. в 22:54ч.

  Определено Презизеднта се опитва да привлече някакъв процент от обществото!
  Определено ще има още една политическа партия, и това ще е зле за червените редици, а добре за мен – ще гледам сеир