трънки и блогинки

Мощено пожелание

Написано на: 13.11.2010 · 11 коментара

На политиците, които ходят да лигавят мощите, пожелавам да имат много пари, които да се управляват от банкери, уповаващи се на Провидението; да летят само първа класа с пилоти, които чакат Бог да им покаже пътя; всичките им вещи да са от най-скъпоценни материали и да са направени от хора, чели единствено Библията, а когато са на операционната маса и хирурга посегне да направи първия разрез да чуят как си пее „Приеми Господи, твоя раб…“.
Амин!

Категория: кратки

11 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • k. на 14.11.2010г. в 03:33ч.

  Не съм гледала скоро TV и предполагам, че става въпрос за поредния PR, но искам да репликирам позицията за дихотомия „религия-разум“. Макар че религията обикновено е представена като сляпа ирационална вяра, (както и показва желанието за „поклонение“ пред неживи останки от плът) все пак по приридата си е сложен феномен, който още има да разбираме… Не знам дали и най-независимо настроеният човек няма в главата си някаква алтернативна, своя версия на „религия“ която е истинска и сродна, по самата си същност, на отричаната.

 • Дончо на 14.11.2010г. в 08:39ч.

  @k.: Твърде много философия :). Религията не е като мозъка, че да не можем да я разберем. Тя е създадена от хората. И като нещо, създадено от човека е доста повече „нашравена за разбиране“.
  Иначе всеки си има своята религия: за някой това е семейството, за друг – парите, за трети (като тия, дето Пейо им го пожелава) – парите и властта.
  Проблемът според мен е, че все с избираме прости, алчни за власт копелета. Или такива, които след това изпростяват и се увълчват.

 • Иван на 14.11.2010г. в 12:02ч.

  @K: Всеки има право на лична вяра, а дори и да нямаше, пак щеше да вярва в нещо. Проблемът е че с вярата на едни се замърсява публично вярата на други: чрез държавната политика (определяне на „правата“ вяра, обучение в училище и т.н.) и чрез медиите (откъдето сме разбрали че политиците лигавят мощите, защото не вярвам че сред нас има техни фенове, следващи ги 24/7).

  Напълно съм съгласен с това, че е адски тъпо един пилот да се надява Бог да му покаже пътя. Пилотът е свободен да вярва в Бог, но и за него и за нас би била по-полезна вярата в един по-интелигентен Бог, който предварително е дал на пилота остри сетива, а не е необходимо да го напътства онлайн.

 • shadrik на 15.11.2010г. в 00:14ч.

  Според мен мощите бяха използвани (а кой знае дали не бяха и замислени за) да отклонят общественото внимание от визитата на Путин…

 • Болдрик Дъ Сакс на 15.11.2010г. в 14:51ч.

  Поради наличието на толкова много вярващи и философи, словоблудници и т.н. мозъчно ограничени и мисловно недоразвити хора, не мога да намеря двама души с отворено съзнание и желания за трупане на знания, които да направят ЕДНО нещо правилно, трайно и функционално. Но мога да събера МИЛИОН безделници, които да заведа на църква, на целуване на кокали изровени в задния двор и на състезание по словоблудство по форумите „кой е по-ерудиран и има ли бог или няма бог“. Интелектуалният капацитет на населението е толкова отчайващо намалял, че скоро умните хора ще бъдат изгаряни на клада и обявявани за вещици. Религията се използва за две неща: 1) политика (пари и влияние) и за 2) това всеки да има собствено оправдание, че е ограничен и не разбира нещо или го мързи да мисли.

  Господа дебили. Годината е 2010. Човешкото общество гради благата си на основа на технологии и научен прогрес. Всякакво спиране на научния прогрес заради мисловно връщане в „божественото“ средовековие, ще роди социална катастрофа. В света се оформят нови обществени касти – кастата на умните, образовани и преди всичко атеистични специалисти, които ще живеят добре и ще имат по-висока продължителност на живота и по-висок жизнен стандарт; и кастата на вярващите и елементарно устроени хора, които ще бъдат използвани за евтина работна ръка и ще живеят в мизерия. Тези процеси вече са започнали в Азия и САЩ. И без значение дали вярвате в тях или не, те си се случват.

 • валентина на 16.11.2010г. в 11:30ч.

  Болдрик Дъ Сакс, нещо си се объркал:)

 • k. на 20.11.2010г. в 16:23ч.

  В днешно време са вече въвсем утвърдени и популярни идеите за независимо мислене, за уповаване на собствените разсъждения и преценка. Отделен е въпросът вече доколко това се случва реално.

  Струва ми се, че усещането за независимост е логично следствие от натрупването на знания. Човек даже интуитивно се ориентира към собствена преценка в позната и сигурна среда.

  В същото време далеч не сме овладяли средата си и всеки се пържи в собствените си егзистенциални дилеми и неизвестности. На моменти несигурността е притъпена, на моменти по-явна. Спортистите и хората на риска например много често си имат талисман в който едва ли разумно вярват, но някак си предпочитат да е с тях.

  Независимо от това какви етикети поставяме на себе си, на вярванията си, все още не сме направили прозрачни за себе си психологическите механизми необходими за оцеляваме в това съществуване.

 • Петър на 21.11.2010г. в 18:16ч.

  Много правилно, прекалено се тръби около въпросните мощо според мен.

 • Зъболекар на 24.11.2010г. в 14:49ч.

  не сме овладяли средата си?!?!?

 • примоция на 27.11.2010г. в 17:41ч.

  манна мощна – боко носи, божо ръси
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=689294

 • Калин на 28.11.2010г. в 15:27ч.

  Ако им се сбъднат на политиците твоите пожелания ще видим колко са вярващи :)