трънки и блогинки

Световното на МаФИФА

Написано на: 04.12.2010 · Един коментар

Световното първенство по футбол е бизнес за милиарди. Коя държава ще получи правото да управлява и преразпределя този приход се определя от ФИФА. С цел гарантиране на печалбите, ФИФА изисква от страните-кандидатки гаранции за „създаването на инвестиционен климат“, който много малко развити държави биха намерили за приемлив. От филма на BBC и коментара на Корните, научих общото настроение на изискванията на ФИФА, но когато намерих конкретните отстъпки, които е направил ЮАР, за да вземе домакинството, бях силно впечатлен.

Най-интересни са финансовите облекчения, които създават “tax-free bubble” за ФИФА и нейните партньори. „Партньори“ са не само националните федерации, но и спонсорите, рекламодателите, търговците и на практика всички, които реализират приход от проявата.  Стадионите, паркингите, пресцентровете и всички други места, посочени от ФИФА, се третират като територии на дипломатически представителства  в данъчно отношение и не се начислява ДДС или Данък печалба. За защитата на търговската дейност се предоставят специални гаранции от правозащитните органи, като естествено идва и правото тази освободена от данъци и опазена от „органите“ печалба да бъде безпрепятствено изнесена от страната.

Какво са дали Русия и Катар като отстъпки не е ясно. За разлика от сайта на ЮАР в техните сайтове има само чист маркетинг. В Русия можем добре да си представим как ще се завъртят парите и вероятно отново ще станем свидетели на знакови проекти на „приблизителна“ стойност от 1 до 6 милиарда долара. Гигантоманските проекти за Катар са нещо като стил, но той е една от най-богатите страни за разлика от Русия, в която населението тъне в мизерия, заради болната суета на властимащите. Дуото Путин/Медведев за Русия е нещо като Емира на абсолютната ислямистка монархия Катар и може би точно мегаломанията на авторитаризма е нещото, което привлича ФИФА. Само в такива държави би било възможно да правят каквото си искат, за да извлекат максимална печалба и едновременно с това да задоволят егото на домакините.

Настрани от темата с парите, на мен ще ми е любопитно да видя как ще бъде организирано световното в държава, в която шериата е действащо право. Как ще се съчетае исляма с традиционната реклама и консумация на алкохол, как ще се приемат освободените фенки и как ще оцеляват хората при средна температура от 40 градуса. Това са едни „културни“ проблеми, които пак – знам – парите ще решат, но нали поне тази игра не трябваше да е за тях.

Категория: всякакви

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • Спас Колев на 08.12.2010г. в 16:01ч.

    За разлика от Саудитска Арабия, в Катар шариатът се прилага само спрямо мюсюлманите и е с по-нисък приоритет от светското право (т.е. от емира).