трънки и блогинки

Kindle

Написано на: 25.01.2011 · 55 коментара

Kindle е най-умното нещо, което си купих миналата година. Имам го вече над два месеца и благодарение на него прочетох книги и текстове, които иначе вероятно нямаше да мога. Обичам да чета, искам да чета повече и Kindle ми помага много. Добри ревюта с картинки може да прочетете от Велян и Еленко, а ето и моето мнение по-подробно:

Къде ми помага?
Концентрация. Огромна част от нещата, които искам да прочета идват през компютъра ми. Независимо дали става въпрос за статии, технически публикации, книги или просто по-дълги текстове – получавам препоръките и съдържанието през компютъра. Компютърът не става за продължително четене. Възможностите за разсейване са безкрайни и четенето просто не се получава в среда където нещо винаги иска вниманието ти. Kindle е устройство създадено за четене и успява да направи четенето удобно. Има браузър, интеграция с twitter и FB, но докато чета не ми пука дали имам поща или някой е казал нова глупост. Нещата, които съм избрал да чета заслужават уважението на ненарушаваното внимание и Kindle ми дава тази възможност.

Достъп. България все повече се превръща в културно гето. Над 80% от книжарниците са заети с духовно-възвисяващи, психично-самопомощни, псевдо-научни, клюкарски, любовни и всякакви други бълвочи, които обещават най-висшата единствена истина в удобно смилаем вид. И това са книгите, издавани за хората, които все пак имат навика да четат! Бях ужасен, когато видях на касата в голяма книжарница да се продават магически кристали срещу вредни излъчвания. Не желая да съм част от това! Електронните книги ми дават достъп до теми и проблеми, които мен ме интересуват, без значение на физическия достъп до местата, където те са значими за повече хора.

Активно четене. Необходимо ми е да оставям следа върху прочетеното като извършвам няколко действия. С това устройство получавам възможност за бележки, отбелязки и подчертавания и те са достъпни в удобен за последваща работа текстови вид.

Time to read. Нетърпелив съм и когато реша, че трябва да прочета нещо, искам да започна веднага. Не искам да поръчвам книги онлайн или да ги търся сред наличното в момента по книжарниците. Дали ще купя книгата от Амазон или ще я намеря друг източник, за мен е значимо подобрение веднага да започва сега.

Цена. Цената на електронните книги е значимо по-ниска. Може да е и заради новостта и стремежът за налагане на технологията, но и обективно нуждата от създаване и пренос на хартия способства за това. Не съм сигурен, че в бъдеще ще остане така.

E-ink. Четенето от екран ме уморява преди да почнат да ме болят очите и затова не мога да оценя напълно значението на е-мастилото. Нуждата от външна светлина за Kindle се представя като предимство, но трябва да си организирате добре източниците на светлина. За щастие, нямам проблем с очите, но предпочитам да вярвам на разказите на познати, че това Е-ink е нещо много добро за здравето.

Цифрова зависимост. Може би е симптоматично за нашето поколение, но аз се чувствам по-добре с цифрово устройство в ръка. Има някаква цифрова зависимост (формулировка на Ясен), която Kindle ми дава възможност да преодолея. Дали е заради интерфейса, контролите или копчетата – когато го държа, в мислите си не се връщам толкова често към света онлайн, където се намирам през повечето време.

Мрежови интерфейс. Не обичам кабели и възможността да пращам (и конвертирам) съдържание по email ми е много удобна. Kindle е мрежово устройство най-вече за да може да си пазарувате лесно, но автоматизираната доставка на електронни вестници и списания е сериозно предимство. Има и rss2email услуги, които ви вършат работа.

Удобство. В хартиените книги има очарование, добрата библиотека е нещо великолепно, но удобството побеждава красотата. Стремя се да нямам много вещи, а книгите рядко потребявам след като съм ги прочел. Същото се отнася и за много статии, които ми е значително по-лесно да съхранявам в електронна форма. Възможностите за търсене и последваща обработка са несравними.

Недостатъци
PDF. Това е най-сериозният проблем. Kindle не поддържа PDF и макар да има има възможност за конверсия на pdf файловете при доставката по email не се справя блестящо с конвертирането на сложните документи. Ако е само текст – няма проблеми, но ако се появят формули (tex) или по-сложно оформяне на текста – не се справя. Проблемите са такива, че ако четете предимно такива публикации – той може да не е добър избор за вас.

DRM. Никак не харесвам някой да ми казва какво мога и какво не мога да правя с книгите си. Amazon коректно ми казват, че ми продават единствено правото да ползвам книгата на моето устройство, но това не ме прави по-щастлив. Вече се появиха първите успешни средства за премахване на DRM защитата, но въпросът е принципен. Причините, поради които приемам DRM политиката, е че Kindle осигурява защита на DRM съдържанието, но не ми пречи да слагам всичко друго, независимо с колко уредени права е. При избора дали да прочета/купя DRM съдържание или никога да не науча нещо – избирам по-малкото зло към настоящия момент. Никога не забравям поговорката, че има два вида по-малко осъдими кражби: кражбата на книга и кражбата на лопата.

Формати. Kindle не поддържа много формати в сравнение с други четци. Това не ми е било проблем, защото конверсията към .mobi е лесна за всеки незащитен файл. Calibre върши това без усилие и не ми е представлявало проблем.

Как
Calibre. Велика програма. Назначил съм я да ми общува с Kindle и всичко минава през нея. Книгите се появяват или махат от устройството само чрез нея, а и пази бекъп на всичко, което някога съм пратил към него. Справя се не само с преобразуването между форматите (знае и съобразява какво поддържа устройството), но и има много повече възможности за управление на каталози и библиотеки от книги. Calibre може да играе и пощальона, който всяка сутрин доставя примерно NY Times или Wall Street Journal до вас.

Bookit. Разширение за Firefox, което преобразува цяла интернет страница или маркиран текст в електронна книга. За повечето действия ползва Calibre, но не е особено стабилен софтуер. Когато работи е супер.

Каталог. Американският каталог с Kindle книги е в пъти по-голям от европейския. Проблеми с авторското право и лицензирането за определена територия. Принадлежността и обвъзаността към определен каталог се определя от мястото, където е издадена картата, с която пазарувате. Тоест е възможно да си купите устройство от Европа, но да пазарувате книги налични единствено в САЩ, ако сте регистрирали американска карта.

Източници на книги. Има много сайтове с електронни книги, включително и много от популярните в момента заглавия. Няма да слагам връзки, само като още едно уверение, за да започвате търсенето с нагласата, че го има.

Създаване на колекция. Проблем, на който не съм намерил разрешение. Не знам дали колекция е точната дума за файла, който съдържа много статии в него. Нещо подобно на дневния брой на някой kindle вестник или личния вестник на InstaPaper. Услугата им е ок, само че аз искам да мога да я пращам по много пъти на ден. Нещо още им куца. Докато съм на темата – бих платил за „Капитал“, „Дневник“ или „Сега“ за Kindle.

Благодарности. Основните благодарности са за Ясен Пекунов, който възхитен ми показа своето устройство и ме убеди и аз да се сдобия с едно. На Лъчко и Йовко съм благодарен за доставката.

Категория: за четене

55 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Longanlon на 25.01.2011г. в 10:58ч.

  тъй като гледам, за мен лично да си купя киндъл е все едно да си купя мп3 плеър или двд плеър на сони – твърде неразумна постъпка, в сравнение с купуването на евтините им китайски аналози, които са качествени за цената си и плейват ВСИЧКО без разни дрм глупости, зони на покупка и т.н. шит

 • al_shopov на 25.01.2011г. в 11:11ч.

  @Longanlon
  Кои са евтините китайски аналози на Kindle?

 • Владо на 25.01.2011г. в 11:30ч.

  Супер ревю! Наистина за концентрация е страхотен и именно това, че браузърът му не става за нищо освен да провериш нещо набързо, ако нямаш друго устройство под ръка е един от най-големите му плюсове. Също четейки книга/Kindle е много по-лесно да усетиш, кога си наистина уморен (просто си клюмваш), отколкото ако имаш светен екран пред себе си изискващ постоянна интеракция.
  Пропуснал си да споменеш възможността да го ползваш като mp3-плейър, което го прави перфектна компания в автобуса/влака/самолета.
  Накрая по отношение на pdf текстът ти е леко подвеждащ – последната генерация Kindle показва pdf, за по-старите не съм сигурен. Като казвам „показва“ имам предвид, че не става много-много за четене, тъй като скалира страницата надолу, за да се събере на екрана цялата и шрифтът става ужасно малък. Има и вариант за зуум на половината страница но е страшно неудобен. Частично решение е crop-ване на белите полета около същинския текст в страницата, за да остане повече място при скалиране. Та за четене на книги в pdf не става, но едно малко pdf-че от няколко страници може да се изконсумира без проблем.

  В Amazon Kindle-версиите на новите книги са дори по-скъпи от печатните, но решение като че ли е да се търси книгата директно при издателя. Доста издатели вече предлагат книгите си в .mobi формат на около 60% от цената на печатното издание, като ако си купиш печатното – електронното го получаваш безплатно.

 • Боян на 25.01.2011г. в 11:42ч.

  Поздравления за Kindle. Аз си ползвам моя вече трети месец и съм много доволен, че в крайна сметка се реших да си го взема.
  Относно извличането на статии от онлайн издания – Calibre предоставя възможности за извличане на новини във формат на e-книга от онлайн издания на вестници. Разгледай Fetch news, просто изисква малко програмистки умения. Аз имах намерение да седна да модифицирам някой от скриптовете, специално за капитал или дневник, но в крайна сметка се появиха други ангажименти и засега не ми е останало време.

 • Longanlon на 25.01.2011г. в 12:04ч.

  @al_shopov поживем – увидем :)

 • Комитата на 25.01.2011г. в 12:36ч.

  Защо тъй без връзки към такова съдържание, адв. Попов? ;-)

 • velin на 25.01.2011г. в 12:53ч.

  @al_shopov

  http://icaci.info/blog/126/pocketbook
  http://icaci.info/blog/127/edin-mesets-s-pocketbook

  кирилица

 • И.Е. Станков на 25.01.2011г. в 13:14ч.

  Поиграх си с един Киндъл на приятел, но не ме убеди напълно.
  Липсата на пиксели в електронното мастило е супер наистина, но това, което хич не ми хареса е, че „бялото“ на фона хич не е бяло, а доста тъмновато сиво-зелено. Оттам и контрастът с черния текст ми се вижда недостатъчен и четим само при много добра светлина, за да няма умора на очите.

  Отделно екранът на днешния стандадтен Киндъл е прекалено малък. За книги става, но няма как да си чета A4 PDF статии на това нещо, което реално го обезсмисля за мен.

  Убеден съм, че бъдещето е там и ското хартиените книги ще са за пуристи, но просто трябват още няколко поколения да минат преди тези ридъри да станат наистина оптимални.

 • Милен на 25.01.2011г. в 13:47ч.

  Tвоя киндъл с безплатен 3G ли е?

 • пейо на 25.01.2011г. в 14:06ч.

  @ Longanlon
  Поживей, виж и разкажи :) Засега има няколко предимства, които китайците не могат да ги осигурят.

  @ Владо
  mp3 и възможността да чете (текст към звук) не съм я ползвал. Сега пробвах и pdf изгледа, който е много зле в сравнение с другите формати. Не знам как се справят четците, които имат поддръжка за pdf, но аз предпочитам да конвертирам колкото мога.

  @ Боян
  Разгледах, че има скриптов език, но ме мързи. Ако направиш нещо – обади се.

  @ Комитата
  Защото е по-сладко да си го откраднеш сам, а и по други причини :)

  @ И.Е. Станков
  pdf е формат, който ме изнервя страшно много, всеки път като се опитам да направя нещо, различно от четене на документа. Знам, че е стандарт, но се ползва повече за осакатяване, отколкото за обогатяване на документи.

  @ Милен
  Не виждам смисъл в 3G функционалността. Освен, че не можах да разбера кога е безплатна, е и ми е практически излишна.

 • doni на 25.01.2011г. в 15:17ч.

  Верно и аз се чудя кои са евтините китайски аналози? Има китайски аналози, но са почти двойно по-скъпи. И не се очаква да има скоро, защото скъпото на един е-инк четец е екрана, който се произвежда от една фирма.

  А и амазон не печелят много от самия четец, а от книгите, които продават. От тази гледна точка не мисля, че скоро ще има по-евтини китайки четци. Пък и 111 лири си е направо без пари.

 • ДЖАДЖИТЕ или всичко чудато, което ни заобикаля на 25.01.2011г. в 20:12ч.

  Някакси го искам!
  И искам!
  И искам! :)

 • Мира на 25.01.2011г. в 22:20ч.

  имам киндъл от…….. 2 дни. В сесия съм, а съм прочела вече повече от 100 страници от братя Карамазови. Харесва ми, че няма нужда да ходя до библиотеката да си избирам, свалям, каквото искам и сядам да чета. И наистина хванеш ли киндъла, вече никакъв интернет не искам. И само помежду другото от гледна точка на сесията също е доста полезен :D

 • k. на 25.01.2011г. в 22:47ч.

  Това, че може да се подчертава е добре, стига да е също толкова лесно и удобно, както на хартия или [както си го представям] върху touch screen. В момента продължавам да принтирам най-вече заради проблема с подчертаването. Преди ползвах Adobe Acrobat, където уж можеш по всякакъв начин да подчертаваш и коментираш, но пак ми беше някак тромаво и неудобно.

 • ал_шопов на 25.01.2011г. в 22:51ч.

  @longalon
  „увидим“ не е вървежен отговор. Наистина ме интересуват и други алтернативи. Киндлето е субсидирано и е трудно да му стигнеш цената. Ако се намери начин да се разкара контрола на Амазон ще е секси. Бих и платил двойно за друго устройство, стига да си струва, просто не виждам на пазара.

  @Пейо
  Когато мой познат искаше да ми демонстрира четенето на книгите от Киндлето, се оказа, че баш в този момент Амазон бяха спрели произнасянето. Как да се доверяваш…
  А относно:
  > Никога не забравям поговорката, че има два вида по-малко осъдими кражби: кражбата на книга и кражбата на лопата.
  Какво в НК те кара да пишеш така?
  Няма нищо по осъдително от кражбата на интелектуална собственост — заплаща се с тъкани и органи. Примерно черен дроб.

 • Alexander на 26.01.2011г. в 14:29ч.

  Това е едно от най-добре написаните статии по темата от потребител!

 • Longanlon на 26.01.2011г. в 16:40ч.

  и мен ме интересуват други алтернативи, но дадената по-горе в коментарите е по-скъпа от килдъл (а и по-малка, макар да чете много повече формати)

 • Alexander на 26.01.2011г. в 16:51ч.

  Когато се сравнява цена на Киндъл и други четци не трябва никога да се забравя, че Киндъл е спонсориран продукт и основната му цел е да върже потребителят с Амазон!

 • Ирина Марудина на 26.01.2011г. в 20:19ч.

  Из „Amazon.co.uk Kindle License Agreement and Terms of Use „:

  Information Received. The Software will provide Amazon with data about your Kindle and its interaction with the Service (such as available memory, up-time, log files, and signal strength). The Software will also provide Amazon with information related to the Digital Content on your Kindle and Other Devices and your use of it (such as last page read and content archiving). Annotations, bookmarks, notes, highlights, or similar markings you make using your Kindle or Reading Application and other information you provide may be stored on servers that are located outside the country in which you live. Any information we receive is subject to the Amazon.co.uk Privacy Notice. Personal information transferred to countries outside of the European Economic Area, if any, will be transferred in accordance with the Amazon.co.uk privacy notice located at http://www.amazon.co.uk/privacy and as permitted by applicable data protection laws.

  Мисля, че това плюс поддръжката на повече формати би ме накарала да преглътна, че PocketBook няма eInk Pearl….

 • Петър на 28.01.2011г. в 00:54ч.

  iPad в момента е основен конкурент на Киндъла.

 • Владо на 28.01.2011г. в 08:54ч.

  @Петър това видео не е съгласно с тебе http://www.youtube.com/watch?v=HGmRKSds9OY&feature=player_embedded

  Първо, няма как ipad да замести kindle и второ, при тази цена на kindle можеш спокойно да имаш и двете устройства.

 • Ясен Пекунов на 28.01.2011г. в 12:58ч.

  Пейо, чудесно ревю. Ама чудесно, чудесно.

  Няколко думи за дискусията. Киндъл е книга. Аз-подложката е компютър. Добре е да се прави разликат, за да не започнем да питаме защо на книгата не можем да инсталираме торент клиент.

  Киндъл е устройство за хора, които не мислят основно да крадат книги. Амазон продава стотици хиляди заглавия. Покупката идва на устройството за минута и цената често е по-ниска от хартиената. Има стотици хиляди безплатни книги също така.

  Форматите, които подържа киндъл са напълно достатъчни. За останалото има калибър и автоматичното конвертиране при изпращане на файл до устройството чрез имейл.

  Не разбирам какъв човек трябва да си, за да чакаш китайско менте при положение, че има американски евтин продукт с изключително качество.

  Повечето сайтове за безплатни книги, тоест такива с изтекли авторски права в САЩ и сканирани от доброволци, предлагат поредица формати за сваляне.

  Ето два приятни:
  Manybooks.net и Gutenberg.org

  Прочее, мили Пейо, вече не мога да си представя живота без киндъл. Какви автори успях да намеря! Не съм дори мечтал да ги прочета, а сега не зная откъде да започна.

  Поздрави!
  Ясен

 • dimo на 01.02.2011г. в 20:23ч.

  И.Е. Станков , pdf можеш да четеш спокойно на Киндъл ДХ…
  Тук съм намерил пълно ръководство на моделите:
  http://www.reader.bg/files/user-guides/Reader-bg-Kindle-WiFi-User-guide.pdf
  http://www.reader.bg/files/user-guides/Reader-bg-Kindle-DX-User-guide.pdf

 • begemot на 04.02.2011г. в 01:54ч.

  А, може би тук ще ми отговорите по-бързо и ефективно отколкото гугъл. Значи, и аз се замислям дали да не си купя такава джаджа, но имам един въпрос който силно ме вълнува.

  Много голяма част от четивата ми са от платени журнали, като достъп до тях имам понеже университетът ми е абониран. Ако не съм на служебния, има университетски VPN през който се логвам и така си чета журналите от който и да е компютър. Дали този номер ще минава през киндъла?

 • Мира на 04.02.2011г. в 02:33ч.

  Относно университетската система – и аз заради това си го взех, но има един проблем. Мога да си вляза в акаунта, но не мога да свалям нищо, защото киндъла не може да отвори „нов прозорец“. Това не е отговор на въпроса, който задаваш, но мисля, че също е полезно.

 • Ясен на 04.02.2011г. в 13:12ч.

  Драги Begemot,

  Като човек прочел не по-малко от три хиляди paper-a, мисля, можеш да ми имаш доверие за следното:

  Киндълът не става, повтарям не става, за научна литература. След конвертиране всякакви графики, снимки, таблици, фигури и прочие компоненти на научния пейпър или не излизат на киндъла или излизат толкова малки, че човек не може да разбере какво му казват.

  Малкият киндъл не става за .pdf. Научната литература е най-вече в този формат. Също така все по-често графичните елементи в статиите са цветни и трябва да се гледат цветно, ако човек иска да разбере резултатите, а не просто „да прочете“ статията.

  С две думи, научните статии се четат принтирани с поглеждания към цветния монитор. Другият вариант е таблет.

  Успех с образованието!
  Ясен

 • begemot на 05.02.2011г. в 19:57ч.

  Ясен, на мен цветни точно не ми трябват, но щом казваш, че прецаква pdf-ите и особено фигурите, лошо. Мерси.

 • Димитър Колев на 08.02.2011г. в 04:41ч.

  Много добър разбор. Въпреки ниската цена май iPad си остава по-добрата инвестиция.

 • Христо Илиев на 08.02.2011г. в 20:19ч.

  @Ясен, не всички китайски ментета са създадени еднакво. Велин вече е дал връзка към ревюто ми на PocketBook 301+, но освен него имам и прясна съпоставка с Kindle 3: http://icaci.info/blog/147/pocketbook-301-vs-kindle-3

  Като цяло изглежда по-дървено и е по-скъпо, но пък предлага редица удобства: работа със SD карти, произволна йерархична организация на книгите по папки, широка гама поддържани формати, теми, лесна подмяна на ключови компоненти на програмното осигуряване и SDK за Windows и Linux. А Vizplex екраните не са чак толкова зле спрямо Pearl, ако се използват подходящите шрифтове и методи за растеризирането им. Вярно, средностатистическият читател едва ли се интересува от тия неща и за него изборът е предопределен – Kindle 3.

  Аз също чета много статии в PDF и опитът показва, че 6″ e-Ink екран просто не става, затова съм се насочил към iPad – хем ще му ползвам функциите за комуникация, хем мога през VPN да се връзвам в мрежата на лабораторията ни и да достъпвам директно списанията, а книги ще си чета на PocketBook-а.

 • Ясен на 09.02.2011г. в 10:46ч.

  Привет Христо!

  Страхотно ревю! Ама страхотно, страхотно.

  Повече не значи по-хубаво. Сравнението на двете устройства, което сте направил, показва точно това. Киндълчо има 3.5 ГБ свободно място. Това са непрочетимо количество книги за един човешки живот. SD картата е излишна.

  Китайчето има повече формати. Излишно. Във всички сайтове със сканирани и свободни за сваляване книги има специален формат за киндъл. Досега не ми се е случвало да искам да чета нещо, което е в неподходящ за устройството формат.

  Както ревюто показва, киндълът използва най-добрите налични технологии. На пръв поглед разликата може би е малка, но, ако човек чете повечко, ще се окаже голяма.

  Сега, разбирам, че за нас е донякъде хоби да пипаме по софтуера на устройствата си (който не знае какво е SDK – shame on you!), но киндълът е книга. Единственото, за което си мечтая, е да сложа малко мои скрийнсейвъри, че намусените поетеси, които излизат отвреме-навреме не са симпатични.

  Според мен киндълът е разумният избор, защото е от Amazon. Тази компания е синоним на качество, разумност и находчивост (ок, иновативност, ако някой не ме разбира). Мрежовостта, която предлагат те с киндъла, е нещо, от което не бих се отказал. Невероятно удобство е, питайте Пейо.

  За наука – таблет. Киндълът изобщо не става. Само се притеснявам, че скоро ще се задушим под устройствата си, а раниците ни няма да ги събират – киндъл, таблет, лаптоп, mp3 player, фотоапарат, преносим харддиск (тук поне има Amazon S3, алелуя), две-три флашки, smartphone. И тези май са общоприетите за насъщни. А хората могат да имат и хобите – PSP някой?

  Поздрави,
  Ясен

 • Николай Лазаров на 10.02.2011г. в 09:42ч.

  Здравейте! Имам Киндъл от около месец, свалил съм си доста книги и до вчера бях много доволен. Но киндълчето от няколко часа е блокирало и не мога да го подкарам по никакъв начин. Стои си една снимка на екрана,
  подканва ме да пусна захранвването и толкова. Включвах го към 3 лаптопа и никъде не го разпознава. Ако някой може да помогне със съвет ще съм много благодарен

 • Ясен на 10.02.2011г. в 10:09ч.

  Здравейте Николай!

  Преди компютърът да разпознае киндъла батерията трябва да се позареди. Опитахе ли да го зареждате час-два?

  Свети ли отдолу оранжево? Ако не, значи устройство не зарежда.

  От сайта на Amazon ще намерите как киндълът се рестартира. Ако и това не помогне, пак там има кустомър съпорт.

  Успех!
  Ясен

 • Longanlon на 10.02.2011г. в 12:33ч.

  няма бутон за рестарт или възможност да се извади батерията? хахаха

 • Николай Лазаров на 10.02.2011г. в 17:42ч.

  Ясене , благодаря за инфото! Подкарах го, като го рестартирах/ 15-20 сек. копчето за стартиране в крайно дясно положение/ и тръгна…. Абе то си го пишело в инструкцията за работа, ама нали трябва някой да чете…..Поздрави, Ники

 • Деси на 18.02.2011г. в 16:29ч.

  Някой може ли да ми помогне – качих си няколко документа/ книги от компютъра в .txt формат. Едната я четох близо седмица и след това киндъла каза, че трябва да си я купя от Амазон, което няма как да стане.
  Някой имал ли е подобен проблем и как се е справил?

 • Slav на 07.03.2011г. в 18:28ч.

  Случва се киндъла да забие…
  Тук има някакво описание на някой от често срещаните проблеми, но в повечето случаи си иска рестарт.
  http://www.reader.bg/useful/item/33-kindle-solutions.html

 • Деси на 08.03.2011г. в 13:01ч.

  @ Slav
  Благодаря, и аз реших, че може би с рестартиране ще се оправи.
  Ще видя, засега не се е повтарял проблема, аз правих и ъпдейт и после рестарт, може и да се е оправил.

 • Росица на 24.06.2011г. в 15:29ч.

  Ще бъда благодарна, ако някой ми подскаже как да си кирилизирам Kindl-a? Всички БГ сайтове ми излизат на патагоница.

 • Комитата на 24.06.2011г. в 16:31ч.

  Странно, при мен всичко е наред. Да не би да си с предишната версия?

 • Росица на 24.06.2011г. в 16:55ч.

  Доколкото ми стана ясно, моят модел Kindle DX не поддържал кирилица. Някакви идеи?

 • Alexander на 24.06.2011г. в 17:01ч.

  Кое кара човек да си купи Kindle и след това да установи, че му е трудно да го ползва?

  Все си мисля, че който и да е друг четец е далеч по-удачен за Българин от Kindle-a.

  Дори и заради 3G-то да е, то пак не е оправдано мъките…

 • Комитата на 24.06.2011г. в 17:06ч.

  3g-то е страхотно не бих го сменил

 • Alexander на 24.06.2011г. в 17:10ч.

  А освен 3G, друго, кое му е хубавото, освен, че трудно се доставя?

 • Росица на 24.06.2011г. в 17:12ч.

  @ Александър – Ами например, когато му го подарят!

 • Alexander на 24.06.2011г. в 17:16ч.

  Аз лично съм забранил вече да ме питат как да го ползват Киндъла. Който е положил усилия да си го внесе, да положи усилия и да си го адаптира :)

 • Росица на 24.06.2011г. в 17:19ч.

  @Александър – жалко за Вас!

  Моля само тези, които са склонни да помогнат да ми отговарят. Благодаря предварително! Не съм посетила сайта на раздумка.

 • Владо на 24.06.2011г. в 17:47ч.

  Здравей Росица,
  Инсталираните шрифтове в Kindle 2 и Kindle DX не поддържат кирилица. Ако държиш на нея, трябва да смениш шрифтовете (не го прави, ако е само за browse-ване, едва ли ще го правиш често).
  Тук пише как се прави http://www.blogkindle.com/unicode-fonts-hack/ , но има риск устройството да си отиде завинаги, така че чети и действай много внимателно. Успех!

 • Росица на 24.06.2011г. в 17:59ч.

  @Владо Много благодаря!

 • това което не знаете на 26.06.2011г. в 11:28ч.

  е-книгите се прелистват по-лесно с леко наплюнчен пръст

 • това което не знаете на 26.06.2011г. в 13:13ч.

  Kindle-eco е с вятърни перки и слънцепоглъщащ екран

 • това което не знаете на 26.06.2011г. в 18:39ч.

  не всеки Кирчо кирилизира

 • Александър Атанасов на 14.08.2011г. в 11:03ч.

  @Владо, трябваше по-рано да ти прочета коментара, сега го дадах да го оправят, че тотално се омаза :)

 • Све на 20.08.2011г. в 00:02ч.

  Много ти благодаря за препоръката за Calibre. Наистина много полезно :)

 • на 30.12.2012г. в 13:01ч.

  Kindle 3G e страшен обаче като опре ножа в някой интересен PDF с схеми описания и прочие ми идва да се прострелям от мъка,че просто не го ще тоя формат и това си е…

 • Вики на 07.02.2015г. в 11:41ч.

  Имам kindle! Страхотно е защото например искаш да си купиш Хари потър а той е 20 лева а така може да го имаш брзплатно и да не взима място

Коментирайте, моля:

Моля, пишете на кирилица! В противен случай, коментарът няма да бъде получен.
Нямате настроена кирилица?   |   Помощ за настройка