трънки и блогинки

Kindle

Написано на: 25.01.2011 · 55 коментара

Kindle е най-умното нещо, което си купих миналата година. Имам го вече над два месеца и благодарение на него прочетох книги и текстове, които иначе вероятно нямаше да мога. Обичам да чета, искам да чета повече и Kindle ми помага много. Добри ревюта с картинки може да прочетете от Велян и Еленко, а ето и моето мнение по-подробно:

Къде ми помага?
Концентрация. Огромна част от нещата, които искам да прочета идват през компютъра ми. Независимо дали става въпрос за статии, технически публикации, книги или просто по-дълги текстове – получавам препоръките и съдържанието през компютъра. Компютърът не става за продължително четене. Възможностите за разсейване са безкрайни и четенето просто не се получава в среда където нещо винаги иска вниманието ти. Kindle е устройство създадено за четене и успява да направи четенето удобно. Има браузър, интеграция с twitter и FB, но докато чета не ми пука дали имам поща или някой е казал нова глупост. Нещата, които съм избрал да чета заслужават уважението на ненарушаваното внимание и Kindle ми дава тази възможност.

Достъп. България все повече се превръща в културно гето. Над 80% от книжарниците са заети с духовно-възвисяващи, психично-самопомощни, псевдо-научни, клюкарски, любовни и всякакви други бълвочи, които обещават най-висшата единствена истина в удобно смилаем вид. И това са книгите, издавани за хората, които все пак имат навика да четат! Бях ужасен, когато видях на касата в голяма книжарница да се продават магически кристали срещу вредни излъчвания. Не желая да съм част от това! Електронните книги ми дават достъп до теми и проблеми, които мен ме интересуват, без значение на физическия достъп до местата, където те са значими за повече хора.

Активно четене. Необходимо ми е да оставям следа върху прочетеното като извършвам няколко действия. С това устройство получавам възможност за бележки, отбелязки и подчертавания и те са достъпни в удобен за последваща работа текстови вид.

Time to read. Нетърпелив съм и когато реша, че трябва да прочета нещо, искам да започна веднага. Не искам да поръчвам книги онлайн или да ги търся сред наличното в момента по книжарниците. Дали ще купя книгата от Амазон или ще я намеря друг източник, за мен е значимо подобрение веднага да започва сега.

Цена. Цената на електронните книги е значимо по-ниска. Може да е и заради новостта и стремежът за налагане на технологията, но и обективно нуждата от създаване и пренос на хартия способства за това. Не съм сигурен, че в бъдеще ще остане така.

E-ink. Четенето от екран ме уморява преди да почнат да ме болят очите и затова не мога да оценя напълно значението на е-мастилото. Нуждата от външна светлина за Kindle се представя като предимство, но трябва да си организирате добре източниците на светлина. За щастие, нямам проблем с очите, но предпочитам да вярвам на разказите на познати, че това Е-ink е нещо много добро за здравето.

Цифрова зависимост. Може би е симптоматично за нашето поколение, но аз се чувствам по-добре с цифрово устройство в ръка. Има някаква цифрова зависимост (формулировка на Ясен), която Kindle ми дава възможност да преодолея. Дали е заради интерфейса, контролите или копчетата – когато го държа, в мислите си не се връщам толкова често към света онлайн, където се намирам през повечето време.

Мрежови интерфейс. Не обичам кабели и възможността да пращам (и конвертирам) съдържание по email ми е много удобна. Kindle е мрежово устройство най-вече за да може да си пазарувате лесно, но автоматизираната доставка на електронни вестници и списания е сериозно предимство. Има и rss2email услуги, които ви вършат работа.

Удобство. В хартиените книги има очарование, добрата библиотека е нещо великолепно, но удобството побеждава красотата. Стремя се да нямам много вещи, а книгите рядко потребявам след като съм ги прочел. Същото се отнася и за много статии, които ми е значително по-лесно да съхранявам в електронна форма. Възможностите за търсене и последваща обработка са несравними.

Недостатъци
PDF. Това е най-сериозният проблем. Kindle не поддържа PDF и макар да има има възможност за конверсия на pdf файловете при доставката по email не се справя блестящо с конвертирането на сложните документи. Ако е само текст – няма проблеми, но ако се появят формули (tex) или по-сложно оформяне на текста – не се справя. Проблемите са такива, че ако четете предимно такива публикации – той може да не е добър избор за вас.

DRM. Никак не харесвам някой да ми казва какво мога и какво не мога да правя с книгите си. Amazon коректно ми казват, че ми продават единствено правото да ползвам книгата на моето устройство, но това не ме прави по-щастлив. Вече се появиха първите успешни средства за премахване на DRM защитата, но въпросът е принципен. Причините, поради които приемам DRM политиката, е че Kindle осигурява защита на DRM съдържанието, но не ми пречи да слагам всичко друго, независимо с колко уредени права е. При избора дали да прочета/купя DRM съдържание или никога да не науча нещо – избирам по-малкото зло към настоящия момент. Никога не забравям поговорката, че има два вида по-малко осъдими кражби: кражбата на книга и кражбата на лопата.

Формати. Kindle не поддържа много формати в сравнение с други четци. Това не ми е било проблем, защото конверсията към .mobi е лесна за всеки незащитен файл. Calibre върши това без усилие и не ми е представлявало проблем.

Как
Calibre. Велика програма. Назначил съм я да ми общува с Kindle и всичко минава през нея. Книгите се появяват или махат от устройството само чрез нея, а и пази бекъп на всичко, което някога съм пратил към него. Справя се не само с преобразуването между форматите (знае и съобразява какво поддържа устройството), но и има много повече възможности за управление на каталози и библиотеки от книги. Calibre може да играе и пощальона, който всяка сутрин доставя примерно NY Times или Wall Street Journal до вас.

Bookit. Разширение за Firefox, което преобразува цяла интернет страница или маркиран текст в електронна книга. За повечето действия ползва Calibre, но не е особено стабилен софтуер. Когато работи е супер.

Каталог. Американският каталог с Kindle книги е в пъти по-голям от европейския. Проблеми с авторското право и лицензирането за определена територия. Принадлежността и обвъзаността към определен каталог се определя от мястото, където е издадена картата, с която пазарувате. Тоест е възможно да си купите устройство от Европа, но да пазарувате книги налични единствено в САЩ, ако сте регистрирали американска карта.

Източници на книги. Има много сайтове с електронни книги, включително и много от популярните в момента заглавия. Няма да слагам връзки, само като още едно уверение, за да започвате търсенето с нагласата, че го има.

Създаване на колекция. Проблем, на който не съм намерил разрешение. Не знам дали колекция е точната дума за файла, който съдържа много статии в него. Нещо подобно на дневния брой на някой kindle вестник или личния вестник на InstaPaper. Услугата им е ок, само че аз искам да мога да я пращам по много пъти на ден. Нещо още им куца. Докато съм на темата – бих платил за „Капитал“, „Дневник“ или „Сега“ за Kindle.

Благодарности. Основните благодарности са за Ясен Пекунов, който възхитен ми показа своето устройство и ме убеди и аз да се сдобия с едно. На Лъчко и Йовко съм благодарен за доставката.

Категория: за четене

55 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • това което не знаете на 26.06.2011г. в 18:39ч.

  не всеки Кирчо кирилизира

 • Александър Атанасов на 14.08.2011г. в 11:03ч.

  @Владо, трябваше по-рано да ти прочета коментара, сега го дадах да го оправят, че тотално се омаза :)

 • Све на 20.08.2011г. в 00:02ч.

  Много ти благодаря за препоръката за Calibre. Наистина много полезно :)

 • на 30.12.2012г. в 13:01ч.

  Kindle 3G e страшен обаче като опре ножа в някой интересен PDF с схеми описания и прочие ми идва да се прострелям от мъка,че просто не го ще тоя формат и това си е…

 • Вики на 07.02.2015г. в 11:41ч.

  Имам kindle! Страхотно е защото например искаш да си купиш Хари потър а той е 20 лева а така може да го имаш брзплатно и да не взима място