трънки и блогинки

Общината отстранява фасадните кабели

Написано на: 17.03.2011 · 15 коментара

Общината е започнала да прекъсва и отстранява кабелите по фасадите на сградите в центъра на София. Ако живеете в района е вероятно да останете без интернет или кабелна телевизия. Инициативата е добра, подходът можеше да бъде и по-добър, а може би е единствено възможният. Още един случай да похваля дoставчиците си от Плейтайм, които са супер пичове.

Категория: мини

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • строги господарки на 17.03.2011г. в 11:16ч.

  инициативата да се режат кабели и да се оставят хората без интернет е добра?!?

  защото някой „не иска да гледа кабели между блоковете“????

  уау

 • Ани на 17.03.2011г. в 12:32ч.

  Инициативата не знам дали е добра, но навярно е крайно, последно средство, защото вече повече от пет години всички доставчици на интернет и тв се водят задължени законово да си вкарат кабелите под земята, но те не го правят. Разбира се, монетата има и друга страна – наемът на шахтите се плаща на БТК и е доста висок. Операторите се тръшкат, че Виваком/Вивател имат несправедливо преимущество в тази ситуация.

  На никой няма да му е приятно да му срежат кабелите, но и причината далеч не е само в естетиката на улиците и сградите. Тук нещата опират и до безопасност и надеждност на връзката. Поне при мен, щом капне дъжд, нетът умира. Малките компании оцеляват със стари устройства и хъбове и взимат добри пари за некачествено предоставена услуга.

 • Милен на 17.03.2011г. в 12:44ч.

  ами има си wi-fi технологии, много ISP се се преориентираха. Разбира се не говоря за мобилен (GPRS, 3G и т.н.) или смешката WiMax.

 • Longanlon на 17.03.2011г. в 16:35ч.

  „. Тук нещата опират и до безопасност и надеждност на връзката. Поне при мен, щом капне дъжд, нетът умира. “

  Моят пък не умира и се чудя защо стоиш при тоя провайдър, след като е лош. На БТК са им заровени кабелите – защо не си техен клиент?

 • Божо на 17.03.2011г. в 17:14ч.

  Лошото е, че цялата работа в крайна сметка е срещу потребителя.
  Така малки те доставчици ще отпаднат, трите оставащи ще вдигнат цените.

  Всъщност кой е третият? Аз се сещам за 2 с подземни кабели – БТК и обединението между спектър и мегалан.

  @Милен – имаш ли идея, колко е задръстен ефирът точно с wi-fi?

  А между другото в Щатите и Канада такова нещо като подземен кабел почти няма, освен големите градове.

 • Иван на 17.03.2011г. в 18:21ч.

  @Божо
  Не знам кое му е подземното на Спектър, но единственият кабел, който минаваше през улицата беше моят кабел към тях. Познай кого резнаха (пак единствено) преди 2 седмици. Всички съседи, вързани към горепосочения Плейтайм, към Онлайн директ и т.н. си имаха връзка, само аз чаках Спектър да се натуткат (повече от 24 часа).

  @Пейо
  И все пак, какво им е специалното на Плейтайм? Да взема да мина към тях (че са ми на 200 м от носа)?

 • Милен на 17.03.2011г. в 21:00ч.

  @Божо: ами ще си купуват чист ефир от КРС…

 • Ърт Куейк на 17.03.2011г. в 22:57ч.

  за да падат сградите по-лесно

 • пейо на 18.03.2011г. в 09:06ч.

  Мястото на жиците със сигурност не е по фасадите. Причините са колкото естетически, толкова и практични. Новите сгради имат специални кабелни канали, но и старите имат шахти, които може да се ползват.

  @ Милен
  Нито КРС нито който и да е друг може да регулира и разпределя „ефир“ за излъчватели с толкова малка мощност. Дори и да опита – резултатът ще е трагичен.

  @ Иван
  Плейтайм са най-добри с отношението си към клиента. Да, услугата им е стабилна, но човек отчита стабилността и качеството ретроспективно – само като има проблеми.

 • Longanlon на 18.03.2011г. в 11:15ч.

  „Мястото на жиците със сигурност не е по фасадите. Причините са колкото естетически, толкова и практични. Новите сгради имат специални кабелни канали, но и старите имат шахти, които може да се ползват.“

  Мястото на жиците е там, където собствениците на сградите решат. Също както мястото на канапетата у вас е там, дето ти решиш, и не е обект на законова уредба – защото не представлява опасност за никого, както не представляват и кабелите за интернета.

  Наистина, има закони, регулиращи външния вид на сградите – но те също са ненужни и противоречат на разбирането за индивидуални права и частна собственост дотолкова, че България е едва на 119 място в света по лесно получаване на разрешение за строеж и регулации засягащи сградите, териториите и строежите:
  http://www.doingbusiness.org/rankings

 • sepuko на 18.03.2011г. в 17:36ч.

  Аз до колкото си спомням кабелите по фасадите и между сградите бяха нещо тип нарушаване на ефира, който е изключително държавна собственост. Освен всичко, Longanlon просто не е прав, кабелите висящи от фасадите представляват опасност.

 • Emil A. Georgiev на 18.03.2011г. в 21:59ч.

  “Наеми“ за ползването на имоти публична собственост не се дължат (чл. 287 ЗЕС). Улиците, както и уличната инфраструктура представляват имоти публична собственост.

  Поради горното така и не разбирам защо операторите не прокарват кабелите си подземно в рамките на уличната инфраструктура.

 • Longanlon на 19.03.2011г. в 15:12ч.

  Защото такива като теб (и мен) предпочитат интернета да е 20 лв. на месец без такса „включване“, а не примерно 25 лв. на месец с 25 лв. такса „включване“ и репликата „Ами не може да имате интернет сега, защото към вашия блок още не е прокарано подземно трасе – може би догодина“

  още въпроси?

 • запознанства на 19.03.2011г. в 17:40ч.

  Имам роднина, който работи на висок пост в Комисия За Регулиране На Далекосъобщенията. Та той ми е казвал, че попринцип вече не би трябвало да се прокарват кабели, от европейският съюз го изисква, даже ми е казвал, че трябва на всички да почне да пише глоби.. но не става така, защото никой бг съд няма да ги осъди.. А пък е невъзможно за 2-3 години да разкопаят всички улици.

 • AZ на 24.01.2012г. в 01:24ч.

  Longanlon, нещо, не си разбрал, България не е на 119 място в категорията лесност на вземане на разрешение на строеж, а има рейтинг от 119, т.е. е на 183 – 119 = 64 място ( вече 183 – 124 = 59 ).

  Отделно кабелите трябва да са си под земята, точно както кабелите на ел. мрежата по домовете Ви не минават през средата на хола Ви за да стигнат до контактите ( Въпреки че кабела за международната мрежа минава точно така у нас :) ).