трънки и блогинки

Илюстрация за използването на трафични данни

Написано на: 30.03.2011 · 5 коментара

Чудесна илюстрация как трафичните данни могат да бъдат използвани от Malte Spitz в Zeit. Кога къде е бил, колко с кого е говорил и каква информация е обменял – наблюдаващият знае повече, отколкото наблюдавания сам знае за себе си. 

Повод е желанието на част от германското общество да преосмисли дали постоянното нарушаване на личната неприкосновеност на всички членове на обществото е оправдано от шанса информацията да помогне при разследване на престъпления. Какъв е шанса тази мярка да е ефективка, ако дори и зрителите на „Стъклен дом“ вече знаят, че не само някои приказки „не са за телефон“, но и че телефонът трябва да бъде изключен, ако може да си имаш проблеми с полицията.

Категория: кратки

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Michel на 30.03.2011г. в 11:14ч.

  Впечатляващо!

  Замислям се, дали на полиция и правителство (както и на самите телекоми, интернет доставчици и тн) им трябва наистина да имат и да пазят цялата тази информация за всички? Или наближаваме 1984?

 • Emil A. Georgiev на 30.03.2011г. в 14:09ч.

  @Michael,

  да, изглежда им трябва или поне се опитват на всяка цена да се доберат до нея.

  Причините са разнолики: от data mining до още по-улеснено преследване при нарушаване на интелектуална собственост на трети лица.

 • к. на 30.03.2011г. в 14:56ч.

  Мда…гадно си е. От друга страна се чудя дали това не е един неизбежен процес. При положение, че техниката го позволява, няма ли винаги заинтересованите да намерят начин да се възползват. Да не би досега да не е имало скрита намеса и там където обществено се е отричала..

  По отношение на официалния мотив да „се контролира престъпността“, нямаше ли някъде данни, че подобни записи (от трафик и камери) почти не допринасят за разкриване на престъпления.. е как го тълкуваме това!? Че разследванията са пристрастни или че събираните трафични данни имат принципно ниска информативна стойност когато въпросът дойде до изясняване на мотиви и т.н. … хм :-)

 • Michel на 04.04.2011г. в 21:21ч.

  (offtopic)

  Здравейте, Диети за Отслабване,

  Диетите за Надебеляване ви поздравяват с прихода ви от 5 стотинки за спам линка, който току-що публикувахте. ;)

  (/offtopic)

 • VALENTINA на 24.04.2011г. в 23:57ч.

  Това някакво чувство за хумор ли е, извинявайте за неграмотността ми, ама ако не е, аман от глупендери навсякъде