трънки и блогинки

КК „Труд“ срещу „Народна библиотека“

Написано на: 26.09.2006 · 27 коментара

КК „Труд“ прави всичко възможно да предизвика силна ненавист сред все повече хора и след „Без Монитор“ и „Словото“ сега се насочиха към „Народна библиотека“. Изпратили са любезно писмо с молба и те да махнат произведенията на Елин Пелин от страниците си и екипа на сайта даде възможност да се запознаем с кореспонденцията им.

За разлика от другите, екипа на „Народна библиотека“ ги е помолил да докажат, че те притежават правата върху творчеството на автора и те са изпратили копие от договор, който твърдят, че е сключен между тях и наследникa на Елин Пелин. Най-интересната клауза от този договор е:

3. Част от съдържанието на ПРОИЗВЕДЕНИЕТО или цялото може да се публикува по решение на ползвателя за свободен (безплатен) достъп в ИНТЕРНЕТ.

КК „Труд“ твърдят, че имат изключителното право да разпространяват безплатно в интернет произведенията на Елин Пелин и явно са отредили на знам-да-ям.бг тази роля.

Проектът „Народна библиотека“ си е поставил за цел да предостави за четене и запази в интернет-библиотека произведения с учебна нетърговска цел произведения на автори, които всеки трябва да познава. Тази цел е напълно съвместима с разпоредбите на сега действащия Закон за авторското право и сродните му права, където се предвижда:

Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

9. (изм., ДВ, бр. 99 от 2005 г. – в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;
11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

На това възражение, от КК „Труд“ отговарят, че това ползване не е допустимо и се позовават на:

Чл. 23. Свободното използване на произведения е допустимо само в случаите, посочени в закона, при условие че не се пречи на нормалното използване на произведението и не се увреждат законните интереси на носителя на авторското право.

Най-вероятно с позоваването си на тази разпоредба те твърдят, че проекти като „Народна библиотека“ увреждат законните им интереси.

Явно има спор между двете позиции и моята бърза теза в защита на „Народна библиотека“ e, че законните интереси на КК „Труд“ не са увредени, защото:

 • Законът защитава възпроизвеждането за гореизброените цели и по този начин ограничава абсолютното право, признавайки обществения интерес за по-значим и съзнателно лишава носителя на правото от защита в тези случаи.
 • В конкретния случай КК „Труд“ въпреки, че има право да публикува само безплатно тези произведения, има гарантирана от договора с наследника възможност за приходи примерно от реклама, привличане на посетители към платените части от сайта и други допълнителни услуги, за което института на свободното ползване не дава възможност на други.

В заключение ми се иска да изразя надеждата си, че в този конфликт ще надделее обществения интерес. Но тъй като това не става просто така, а и вече видяхме, че аргумените лесно загрубяват (и не трябва да ни учудва, ако отново се случи) проектът „Народна библиотека“ може да има нужда и от вашата подкрепа. Всякакви идеи са добре дошли.

Категория: всякакви

27 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Алек на 26.09.2006г. в 15:50ч.

  Не разбирам много (ако разбирах нямаше да питам), но ако въпросните произведения се публикуват от човек, пребиваващ в чужбина, и се хостват на чуждестранни сървъри, това ще помогне ли? Ако е така съм готов да се заема.

 • cybercrackerbg на 26.09.2006г. в 18:43ч.

  Току-що прочетох за какво иде реч. Чудна веселба.

 • Даниел Панев на 26.09.2006г. в 22:05ч.

  Аз имам едно питане малко встрани от основната тема: А ГДБОП как са установили кой е бил онзи payforfree? Следили са му трафика? А това не е ли нарушаване на правото му на кореспонденция? И дали са имали там разрешение от съдия за подобно използване на специални разузнавателни средства?
  Питам принципно, не само за payforfree…

 • Искър на 26.09.2006г. в 23:35ч.

  Според мен нещата отиват към съда и си мисля, че трябва да се потърси адвокат, който е вещ в сферата на авторските права… и е склонен да помогне. Аз лично нямам такива познати, но ако някой от посетителите тук има – нека даде знак.

 • turin на 26.09.2006г. в 23:54ч.

  Пейо, без да съм правист, не виждам логиката в опраданието на издателството. Имам предвид, че нито се „пречи на нормалното използване на произведението“, нито се „увреждат законните интереси на носителя на авторското право“.

  Друг е въпросът, че е казано толкова неясно, че чак се доближава до най.завъртяните текстове, от които може би идва представата за правото като нещо мъгляво и неразбираемо за непросветените. А би трябвало точно законите да са еднозначни при тълкуването им в конкретното. Диалектиката е за друга дисциплина, не за правото.

  Как може „Народа библиотека“ да пречи на нормалното използване на произведението, като дейността ѝ се оправдава точно от изключение в правата по отношение точно на използването на произведенията?
  И как може „Народна библиотека“ да уврежда законните интереси на издателя, като пак тя се води точно от изключенията в правата на издателя?

  Все пак мисля, че чл.24 защитава точно дейност като тази на сайта, именно ограничава областта на изключителните права на издателя. Извън тази област „Труд“ да правят каквото си искат. Но в нея да се вземат в ръце и да престанат с глупавите обвинения. Ако се стигне до съд ще ми е интересно как ще бъде изобщо оправдано наличието на чл.24 – след като такъв краен и ясен пример може да буди официален спор, то значи чл.24 просто не работи.
  Затова се надявам да не се стига до съд. Няма логика такова обвинение да влезе в зала, според мен.

 • yovko на 27.09.2006г. в 01:05ч.

  Може би има полза да се стигне до съд и дано се види, че тезите на Труд не минават. Проблемът е, че доколкото познаваме тези хора (боже, каква несправедлива дума) те ще използват силовите средства, както и досега.

  Всъщност трябваше да се очаква подобна стъпка от Труд. Имаме няколко опции – събираме пари за адвокатски хонорар за „Народна библиотека“ и се отива на съд, събираме се пред Труд на граждански протест, следващите ми идеи граничат със средствата и възпитанието на Ал Кайда…

 • Веселин Колев на 27.09.2006г. в 01:30ч.

  Изходът е само един. Тотален anycast на сървъра, тунели, виртуални маршрутизатори, клъстериране на нодовете и прочие. Също така – филтриране на цялото адресно IP пространство и свързаните с това услуги на мрежата на издателският им комплекс там, където работим. Никой администратор няма по никакъв закон задължения да маршрутизира дадена мрежа и нейните услуги, освен ако той не е транзитен доставчик и за това не му е заплатено!

 • Nick Angelow на 27.09.2006г. в 02:43ч.

  Нека от „Народна библиотека“ се поинтересуват колко живи наследници на Елин Пелин е имало в момента на подписване на договора с КК „Труд“. Защото такъв договор трябва да бъде подписан от *всички* наследници, а не само от един. Само в случай, че наследникът е бил един-единствен, тогава този договор е „легитимен“ или „законен“ (трудно ми е да намеря точната дума за това, но смисъла е ясен).

 • Дончо на 27.09.2006г. в 03:17ч.

  @Йовко: Ако се стигне до средства, бройте ме и мен. Не мога да помогна с друго засега, а тия народни изедници трябва да бъдат наказани!

 • Искър на 27.09.2006г. в 03:39ч.

  От тук оставам с впечатление, че „Народна библиотека“ си имат кой да ги защитава или най-малкото да ги съветва правно:) http://protest.bloghub.org/2006/09/27/войната-продължава/

  Правят впечатление и отговорите на представителя на „Труд“.

 • takaitaka на 27.09.2006г. в 04:22ч.

  Аз пък се чудя не може ли цялата работа да се свърже с президентските избори по някакъв начин(минавайки се през политиката: права->политика->президентски избори) и да се вдигне пак малко шум. И примерно да се пита президента какво мисли по въпроса и защо така. В крайна сметка нали политика трябвало да бъде proxy на избирателя си (така го прочетох преди време)?

 • takaitaka на 27.09.2006г. в 04:34ч.

  Сещам се за следния скеч: Сяда кандидат-президента да чете приказки на децата в училище(като знаем кой ..) и в един момент учителката му казва че няма да гласува за него защото не иска да гласува за престъпник – някой който е нарушил авторското право върху Елин Пелин не четейки издадена от труд книжка.

 • Veselina на 27.09.2006г. в 04:42ч.

  Из блговете силно се дискутира скандалното поведение на КК “Труд”. И въпреки, че е ясно колко нагло и безпардонно се действа срещу такива, които пречат на жалките им интереси, в никое телевизионно предаване не съм чула нито дума по въпроса (при все, че журналистите не пропускат блог!)…
  Ясно, че никой журналист, който се надява на удобна службичка няма сам да си отреже пътя към нея, повдигайки темата. Мое лично наблюдение е, че голям процент от познатите ми (които постоянно ползват интернет) дори не са чували за случая. Но! Колкото и наивно да прозвучи, ако в национален ефир се вдигне същия шум, както в блоговете, струва ми се и КК “Труд” и ГДБОП ще спрат с шантажа. Та моята наивна идея е да се пробва, ако до сега не е опитвано, да се привлече вниманието, примерно, на „Господари на ефира“, едно доста гледано, според мен, предаване. Пък каквото стане…

 • Илия на 27.09.2006г. в 05:21ч.

  @Yovko,

  това с гражданския протест е добра идея. Но трябва да сме повече хора, а не 15-на, както бяхме на протеста за софтуерните патенти.

  Не ни трябват средствата на Ал Кайда – имаме си ВМРО, което едно време е действало доста сериозно (за разлика от сега). :D

 • turin на 27.09.2006г. в 05:56ч.

  @Veselina:
  Моето обяснение защо не се вдига никакъв шум около скандалите с това издателство е, че има застъпване на интереси. ВАЦ е собственик на медии все пак. Почти никога журналисти не се занимават с други журналисти. Много гадно, но това им е като неписан закон. Дори и някой разследващ журналист да се заинтересува от проблема, ще го отрежат при оформянето на програмата или при оформянето на страниците.
  Затова си мисля, че по-адекватното е действие в Интернет – например активността на блоговете е прекрасно нещо в случая. Да не забравяме, че блоговете и те са медии, дори според някои качествено по-добри…

 • Grimm на 27.09.2006г. в 06:17ч.

  Скоро ‘труд’ ще докажат, че Елин Пелин е бил на щат при тях докато е писал произведенията си. Даже ще покажат копие от договора си с него, където черно на бяло стои, че всичко написано по време на работата му там (още повече със служебна писалка, дишайки служебен въздух), автоматично става притежание на ‘труд’. Така че – сори.
  А ако децата искат да четат нещо – текстовете на мишо шамара и на азис са свободно в интернет.
  Да живей България!

 • пейо на 27.09.2006г. в 06:27ч.

  @ Алек
  Всеки трябва да може да разпространява тези текстове за посочените по-горе цели. Ако намекваш за миграция на целия сайт – то лично моята позиция е, че това би било потвърждение на тезата на КК „Труд“, че подобни библиотеки са в противоречие със закона.

  Знам и че на практика нещата стоят по съвсем различен начин и затова съм сигурен, че хората от проекта ще се възползват с благодарност от предложението ти, ако го намерят уместно

 • Kosio на 27.09.2006г. в 07:31ч.

  Искрено се надявам да „Народна библиотека“ да не е поредният изпатил от наглоста на издателство „Труд“, ако нямате нищо против съм копирал дословно текста на този пост и в моя блог (Разбира се посочвайки автора) с цел колкото се може повече хора да получат достъп до него.
  Относно помоща на адвокатите. До преди няколко месеца работих за едно не малко адвокатско дружество като системен администратор, и знам, че там работят няколко специалиста в областа на авторското право. Ако имате желание можете да ги помолите за помощ с един официален Е-майл/Молба на адрес staff@dpc.bg

 • Fenia на 27.09.2006г. в 07:42ч.

  Аз съм съгласна с Веселина, че е необходимо по-голяма аудитория да бъде запозната с проблема. Колкото и много да са станали блогърите и четящите ги, то те си остават шепа народ. Тряба да се потърси начин да се привлече общественото внимание и начин медиите да бъдат принудени да отразяват проблема, развитието, а дано и разрешаването му.
  Аз лично нямам никаква надежда за правдиво съдебно разрешаване на спора. Въпреки това, трябва най-после да се опита! За целта, хората, стоящи зад “Народна библиотека” трябва да са съгласни. Също така, трябва да се потърсят адвокати, с практика по такива дела, да се разговаря с тях за евентуалния им интерес и величината на хонорара.
  Хубаво е да се сформира и нещо като инициативен комитет / група, чиито членове да започнат срещи с когото могат – минали, настоящи и бъдещи президенти, министър-председатели, парламентарни групи, гостуващи величия у нас; да участват в ТВ предавания; да започнат събиране на средства – чрез продажба на тениски, значки и др. с надписи на кампанията, които всички да носят; да започне отпечатване на диплянки, информиращи подробно за “Труд-ните проблеми” и т.н. Това, че блогърите трябва да станем още по-единни е излишно да се пише… И … всеки да помогне с каквото може – средства, време, контакти….

 • К&М на 28.09.2006г. в 02:27ч.

  Вчера закупих правата за използване на кирилицата и глаголицата, затова моля пишете на латиница.

 • koito на 28.09.2006г. в 02:52ч.

  @Fenia
  и лепенки за коли от рода на: не чета Труд (или каквото трябва да е). Аз лично никога не бих си залепил такава лепенка, било то дори за Gnu, но виж Труд отдавна прекалиха …

 • Никола Райков на 28.09.2006г. в 23:59ч.

  Към Веселин Колев или някой друг ако може да помогне. Необходим ми е списък с блоковете от IP адреси, които Труд ползва, за осъществяване на идеята.

  Някой ако има информация може да ми пише на dajbira@yahoo.com

 • Reader на 29.09.2006г. в 01:46ч.

  @Никола Райков:
  По-добре направо да ги публикуват някъде (тук?), за да може всички да се възползваме от това.

 • Baya на 29.09.2006г. в 10:53ч.

  Така! Много весела тема. Тея от „Труд“защо не вземат поне единпът да си оправдаят времето и се опитат да спечелят нещо с труд а не с насилия.
  И, м/у другото и аз имам един върпос: този вестник е собственост на немска група, нали? На някой хрумнало ли му е да оведоми директо диркторският екип за издевателствата на нашенци?

 • ilieff на 01.10.2006г. в 22:54ч.

  Беше има писано вече, но май нищо не излиезе:

  http://protest.bloghub.org/2006/07/04/reply-to-waz/

 • Габо на 02.10.2006г. в 11:15ч.

  Излезе, излезе, като го питаха немците какво става, Кицевски ни нарече ‘… това беше използвано от пиратските сайтове, за да започнат кампания срещу нас като повод да не свалят продукцията си.’, защото както преди е обяснил ‘любезно’: Голяма част от тези произведения са качени пиратски в различни сайтове, които печелят, като ги продават срещу абонамент.
  ––––
  http://protest.bloghub.org/2006/06/29/do-not-lie/
  ––––-
  толкова по въпроса за коректността на трудоваците.

 • galia на 04.10.2006г. в 03:15ч.

  Относно:

  Свободното използване на произведения е допустимо само в случаите, посочени в закона, при условие че не се пречи на нормалното използване на произведението и не се увреждат законните интереси на носителя на авторското право

  и приложението му, може да прочетете коментара ми на решението на Френския касационен съд, който се базира на аналогичен законов текст от френския закон да подкрепи DRM (RDM) (http://ippi.wordpress.com/2006/07/04/rdm-llorando-x3/)