трънки и блогинки

Статистика за работата на Народно събрание

Написано на: 24.05.2011 · 10 коментара

Боян Юруков направи нещо изключително готино и полезно като събра и публикува данни за работата на Народно събрание. Отворените данни за работата на институциите осигуряват възможност за анализ и от там по-добро разбиране за това какво и колко вършат управляващите. Най-добре е обяснено на data.gov.uk, лично от Дейвид Камерън. Британците публикуват огромно количество от информация за управлението си, а най-доброто унас  прави Народно събрание, до чийто данни Юруков е дал възможност за достъп.

Използвайки тази възможност направих библиотека за работа с отворените данни от Народно събрание. Целта на библиотеката е да направи най-лесно задаването на въпроси към обема от данни и така да даде възможност на всеки, който има въпрос да получи отговор. Технически, основната работа бе да вкарам xml структурите в MySQL база данни, от която ми е най-удобно да извличам информация. Добавих и възможност за визуализиране на резултатите в табличен вид, с Google Charts.

Ето отговорите на първите въпроси, които си зададох:

Възможно е да има грешки, неточности и всякакви други изненади. Кодът е за да бъде поправян и подобряван, но по-интересни са въпросите, на които той може да отговори. Любопитно ми е какви въпроси имате вие, каква информация бихте искали да получите.  Ако не може да си отговорите сами – задайте ги като коментар и аз може да опитам да ги отговоря вместо вас, като допълвам индекса на въпросите.

Категория: проекти · свободни неща

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Лъчко на 24.05.2011г. в 16:42ч.

  Какво ще рече актуално питане? Питане, получило отговор?

  Иначе като гледам статистиките съм доволен, че гласувах за СК. (и май има някъде грешка по трасето, Венцислав Върбанов вече нали е независим доколкото помня.)

 • пейо на 24.05.2011г. в 16:51ч.

  @ Лъчко
  Зададен въпрос или актуално питане. Би трябвало всички въпроси, рано или късно да получат отговор.

  А за анализа на дейността на политическите сили – точно това ми е и на мен следващата цел. Искам да разбера коя партия как се справя с ресурса, който са ѝ отпуснали избирателите. Това ще е следващата задачка, която ще се опитам да постигна – нещо като одит и оценка на парламентарните партии и депутати спрямо количествените им показатели

  В.В. не е част от СК още от самото начало. Моделът ми е лош и затова така го показва.

 • Албена на 24.05.2011г. в 16:59ч.

  Много разбираемо и интересно се е получило. Благодаря много!

  Колкото и банално да звучи, интересно е да се види кой реално какво време е прекарал в заседателната зала и каква работа е свършил (питания, внасяне законопроекти, брой гласувания).
  Също така, би било добре, ако е възможно да се проследи, да се види кой колко дълго има думата на трибуната – по партии и по депутати.

 • bendyourcircuit на 24.05.2011г. в 17:14ч.

  Супер полезна инициатива! А ако на някой социолог му се занимава (или му поръчат), може да направи доста интересни изследвания с данните.

 • Христо Еринин на 24.05.2011г. в 20:39ч.

  Между въпросите липсва „На коя партия, колко законопроекта не са приети?“, но не знам каква е процедурата по приемането на законопроектите и дали е възможно от данните да се извади такова нещо. Може да не е възможно и поради спецификата на процедурата по приемане на законопроектите – дали се връщат на комисиите за доработване или какво…

 • пейо на 24.05.2011г. в 21:48ч.

  @ Албена
  Имам идея за вторичен индекс, който оценява дейността, която може да се отчете. Примерно: внесено питане – 1 точка; внесен законопроект – 3 точки; приет законопроект – 7 точки. Ако не присъствал над примерно 85% от заседанията – изваждат се точки и така. Но това тегло е субективно и ми се иска да има първо база, която е категорична

  @ bendyourcircuit
  Тук имаме количествен, а не качествен анализ. Квалифициран специалист би бил полезен, ако трбява да се направи оценка на качеството. Примерно: някой може да е прокарал много законопроекти, но специалист оценява дали те са еднакво сложни или еднакво полезни.
  Когато имаме чисто количествен анализ – всеки има обща база, на която може да си направи сметката дали „неговите“ или „конкурентите“ са си свършили добре работата.

  @ Еринин
  Не може да се даде точен отговор на този въпрос, защото малко от законопроектите са изрично отхвърлени в зала. Практиката е да зависват или да се отхвърлят още в комисия, за което нямаме данни.

 • bendyourcircuit на 24.05.2011г. в 22:15ч.

  Нямах предвид качествен анализ, а научна работа, някакво изследване, с хипотези, теоретична обосновка, методология и така нататък. Изобщо, разработка, която да излезе от простото (количествено) описване на данни и да търси корелации между някакви фактори например.

 • max на 24.05.2011г. в 23:19ч.

  На мен ми бяха интересни социалния и образователния статус на депутатите. Ето какво казват данните…

  Най-овладяните езици в НС:

  руски 440
  английски 332
  немски 99
  френски 91
  турски 41
  испански 10
  италиански 8
  гръцки 7

  Други: сръбски, сърбо-хърватски, хърватски, румънски, чешки, иврит, полски, португалски, шведски, арменски, виетнамски, латински, ромски, словашки, украински, унгарски.

  Най-масовите професии в НС:

  инженер 114
  юрист 107
  икономист 106
  лекар 51
  преподавател 41
  непоказана 38
  друга 29
  журналист 18
  историк 14
  предприемач 5

  Други: агроном, международник, архитект, библиограф, бизнесмен, биолог, връзки с обществеността, директор на училище, експерт по европроекти, зооинженер, маркетинг специалист & системен аналитик, минен техник, политик, психотерапевт, публ. администратор & еколог, следовател, социолог, стифадор, университетски преподавател, физик, философ, финансист.

  Семейно положение на депутатите в НС:

  женен 518
  омъжена 132
  неженен 50
  разведен 39
  непоказано 29
  неомъжена 27
  разведена 26
  вдовец 7
  вдовица 7

 • Спас Колев на 26.05.2011г. в 18:46ч.

  Данните им за селата са неконсистентни – не за всички има „с. “ (виж например Елешница). По-добре е „с. “ да се отрязва и да се проверява в статичен списък с градовете (макар че пак не е 100% надеждно, заради съвпадащи имена и промени в статута).

  А иначе най-важните данни, които чакам, са за конкретните гласувания. В САЩ правят едни доста ефектни корелации между гласуванията на даден депутат и съответните мнения на НПО-та с ясен идеологически профил.

 • градинко на 25.06.2011г. в 19:36ч.

  Готино:) Има интересни аулайъри, някакъв Иван Иванов е най-дейният питащ от СК – 4 пъти повече питания от следващия в партията. За някои неща бих се радвал да видя сравнителни стойности, например на пръв поглед изглежда, че ГЕРБ си траят най-много (най-много депутати без участия), но пък те и имат най-много депутати изобщо, та е по-трудно да преценим така.