трънки и блогинки

Къщата на тепето

Написано на: 25.05.2011 · 5 коментара

Може ли да се сетите от къде се открива тази гледка към Пловдив?

И на мен гледката ми е непривична, въпреки че се вижда мястото, където съм израснал и считам, че познавам прекрасно района. Позицията е фантастична – има около 270 градуса панорама към центъра на града. Виждат се тепетата, главните улици, Стария град – всичко, което краси Пловдив е пред очите ви.

По-лесно е за разпознаване, като се погледне отдолу. Тази разрушената, ъгловата постройка в центъра на снимката е къща за фабриканта Стайно Стайнов, проектирана от архитект Светослав Грозев през 1936 година. Над римските руини, османската джамия, в ляво от красивата сграда от началото на 20-ти век и сред възрожденския Стар град е това великолепно произведение на модернизма.

Харесвам къщата не само заради чистите форми, ясната планировка и подчинение на функцията, които са характерни за модерната архитектура от тридесетте. Архитект Грозев е учил в Берлин, той несъмнено е запознат и повлиян от Баухаус, но в проектите си той влага елегантност, която я няма в безчовечните немски образци.  Омекотяването на строгата геометрия, съобразяването с хората и обстановката е надграждане над идеята и развитие, което се радвам да виждам. И.E. Станков дава повече подробности в поста-близнак.

Виждам, в случая, от това, което е останало. Къщата в момента е изцяло запусната и се руши. Не знам защо ѝ е такава съдбата. Кой не би искал да има къща на това място? Вижте само гледката през прозорците и от терасата – камбанарията на св. Богородица, Сахат тепе и… целия град.

Ако знаете нещо повече – моля, разкажете. Не знам дали някога е била обитаема, ако да – кой е живял в нея. Ако се сещате за снимки на къщата от преди 1989та – моля, споделете ги. Ще ми е много интересно да науча повече.

Това е съвместен (двоен) пост с И.E. Станков по темата. Прочетете и неговия разказ и мнение за Къщата на тепето.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Жо на 26.05.2011г. в 16:43ч.

  Тайните обитатели на Къшата на тепето:
  http://razdvadvertising.blogspot.com/2010/09/wall-parts.html

 • пейо на 26.05.2011г. в 21:48ч.

  Чудесно! Добре, че си ти, за да ги видиш :)

 • sifon4o на 31.05.2011г. в 08:45ч.

  Къщата е прекрасна наистина. Когато аз бях ученичка, някой беше стъкмил едната стая за живеене. Имаше печка (на въглища), шкаф, един избушен фотьойл и нещо като легло. Мисля, че знам откъде мога да получа информация за къщата. Ще ти пиша. :)

 • пешо на 16.05.2012г. в 14:13ч.

  Къщата е купена от известна в близкото минало банка. Поради фалита и, или каквото е там – къщата е с хвърчащ статут.

 • Гопето на 02.05.2014г. в 23:44ч.

  Баси, срамота е, че тази къща е в това състояние! Чия собственост е, знае ли някой?