трънки и блогинки

Пиратството ограбва

Написано на: 02.10.2006 · 9 коментара

Няма начин да не сте забелязали билбордовете от кампанията против пиратството. Онова дето ограбва. Признавам, голи и черно-бели „известните творци“ изглеждат значително по-поносимо от когато са облечени и в цвят. За доброто впечатление допринася и това, че не говорят и не произвеждат звуци въобще, но това не им пречи да се излагат.

Първия въпрос, когато видях склуптор, хореограф и танцьор на тези билбордове, беше как, по дяволите, тяхният труд може да бъде изпиратстван? Нима някой в Китай чука и отлива пиратски копия на склупторите или някоя кючекчийка е изиграла същите танци? И ако наистина те не са засегнати от това, какво правят на тези билбордове?

Според мен е лицемерно и присъствието на всички музиканти и актьори (колкото и да са малко тези, които не са само театрални актьори), защото няма начин да се подържат на каквото и да е професионално ниво, ако не ползват нелицензирано съдържание и те напълно разбираемо го правят. Но тъй като тези хора са в непрестанна любов със себе си, хубаво им е да се гледат на шифокоформатен печат и плюс това им плащат за това, едва ли им пука. Единствено прави чест на Весела Казакова, която е отклонила предложението да позира за кампанията с аргументи, които аз се радвам да чуя от устата на артист от нейната величина.

А въобще не е трудно да се види отношението към потребителя в тази кампания. Аз никога не бих дал на човек, който уважавам подобни съвети, как да отличи не-пиратското копие. Те да не мислят потребителите за някакъв вид цигани, туземци или идиоти, че да им свеждат стремежа да не са пирати до стремеж да си купуват CD-та с цветен печат и платсмасова кутийка. По-подробно причините ги бях изброил преди, а и лицемерието не е нещо ново, така че те заслужават ядосване, а по-скоро са добър източник на забавление

Категория: всякакви

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yovko на 02.10.2006г. в 07:54ч.

  По Коледа се правят какви ли не благотворителни кампании. В събота вечер умувахме дали да не направим една дарителска кампания под наслов „Да облечем актьорите на България“…

 • kvo ti puka на 02.10.2006г. в 09:16ч.

  Надявам се да не звуча крайно. Тия постери не са просто призив. Жива порнография са си.
  Ние всички знаем кои точно индустрии биват обект на пиратство. И това със сигурност не е театралното и изобразителното изкуство(те не са и индустрии но ми е нужен пример). Музикалната и кино индустриите са тия ниши, в които просто ламтят за повече пари, не че пиратството е навредило на печалбите им. Не мога да разбера и откъде черпят наглост(то това място ако беше енергиен източник щяхме да сме построили комунизма вече) да обясняват, че търпят „загуби“ след като никой не краде тъпите им СD-та. Най вероятно хората тъпчат парите на бедните продуценти в ушите и очите си.
  За изпълнителите. Бедните, наистина не печелят много. 5 до 10% от нетните печалби прибират самите те. Но някакси не изпитвам жал към тях.
  BSA или някаква друга безумна организация имаха брилятния постер на който слогана гласеше нещо от типа на“downloading pirated mp3s is downloading communism“. Сладка работа е комунизма братя.

 • Worddrow на 02.10.2006г. в 22:15ч.

  Мда.. така си е. Все още не са сложили плакати от рода на „Everytime you download pirated mp3s, God kills a kitten“

  Обичам Весела Казакова.

 • Fenia на 03.10.2006г. в 00:00ч.

  Аз пък се чудя, защо Културното ни министерство си мисли, че може да хвърля парите ни на вятъра? Какво си мисли, че ще постигне с тази кампания? Ще спре т.нар. пиратство?!
  Колко ли струва минутка рекламно време по телевизията? И ако по БНТ, кампанията върви безплатно (дали?), то по BTV едва ли! Вместо тези пари да бъдат дадени за кампании, насочени към връщането на хората в театъра, те ги използват за „досъбличането“ на българския творец.

 • kvo ti puka на 03.10.2006г. в 02:04ч.

  @Fenia
  За да ескалирам изумлението ти, рекламното време в тия телевизии се мери в секунди, а не минути. Можеби в канал 2001 го мерят в минути. Но кой ли пък рекламира в 2001!?

 • Fenia на 03.10.2006г. в 06:43ч.

  Благодаря за уточнението, kvo ti puka, макар и да не виждам какво променя в същността на коментара ми;)

 • Дядо Мраз на 14.10.2006г. в 11:33ч.

  Ако се питате как Чапкънов (склупурът) е ограбван от пиратите, имам инфо от първа ръка: Това лято на вечеринка с мастити културтрегери го чули да се оплаква, че туристите, снимащи статуята св. София* не му плащали права. Това трябва да е причината за горчивата му омраза към пиратите-фотографи. Същия източник каза, че Чапа не е компютърно грамотен, така че вероятно са го убедили да участва в кампанията, като са му казали че пиратите даунлоудват комунизъм.

  ________________________________
  * Чапкънов е автор на статуята на св. София срещу партийния дом в центъра на София.

 • piker на 24.10.2006г. в 04:55ч.

  олееее тязи кампания е зле…..
  Чапкънов е чеп и неизвестен никому гьон! като толкова иска да ме му „крадат“ нещата да не ги продава!

  аз пък мисля тъй: коко от вас ако нямаха възможност за смучат траци от нета биха хукнали като ненормални да пазаруват по 5-6 диска всеки божи ден?! а?! – я си спомнете доброто старо време когато нямаше интерминет?!

  така че приказките на музикалните компании за това че търпят загуби са просто смешни. айде ако говорим за някои западни бестове иди-дойди – но безумно е мнението на родните издатели на музика че някой ще седне да им слуша ламерското производство , само защото няма откъде да го изтегли. може и да изтегля нещо си на БТР например. ей дъй колкото да не е без хич – от време на време – но да ме карате да се разхождам специално за целта до някой музикален магазин… – мнеееее не сте познали. :))))
  просто българските изпълнители в болшинството си продължават да правят посредствена музика – затова. а правят посредствена музика – не за друго – а защото като малки момченца и момиченца които изведнъж са им дали шанс да си играят в любимия пясъчник – поравят неща ала любимите си изпълнители. а понеше са по дифолт неособенно заинтересувани от последни модни тенденции в музиката – правят неща от тинейджърската си младост – тоест музика отпрети 20 години – ИМЕННО ЗАТОВА ЗВУЧАТ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ПОСРЕДСТВЕНО!!!

  има обаче нови изпълнители – които не попадат в тая смешната категория – това са човечета като мене и тебе, които смучат постоянно нова музика, които на интервюта не ми казват че любимата им група е вайтснаке или металиса, а споменават заглавия ала RamZet които журналистите не са и чували, и които забиват така че на продуцентите им става страшно за техниката им….. на тия човечета албумите им аз лично и приятелите ми доколкото знам с удоволствие си ги купуваме – нищо че преди това 15 пъти съм ги изтеглил…. хах :)

  та така – вместо да се опитват да ни го нацепят по полицейскому, да вземат да се замислят как да станат по-големи професионалисти и тогава със сигурност ще станат по-продаваеми…. а не като лешниците от ЪпсурТ да ми пеят „… деба тие емпетройки…“

 • ГоГо на 18.03.2007г. в 22:31ч.

  Само ЕмСиФараона липсва на тея постери.