трънки и блогинки

Критерият WikiLeaks

Написано на: 31.05.2011 · 4 коментара

Стана ми любопитно как българските вестници отразяват информацията от WikiLeaks и по-специално грамите, разкриващи оценката за премиера. Отношението към изнесената информация може да е добър критерий за това как се справят вестниците със задачата си да информират обществото.

Реших, че общ отговор на такъв въпрос може да се получи като разбера колко публикации съществуват, в които се споменава WikiLeaks и в колко публикации се споменават заедно WikiLeaks и Борисов. Броят резултати на търсене Google може да даде добър отговор и реших да организирам един Google Fight. Ето какво се получи:

Данните извлякох с малък скрипт, който филтрира повтарящите се резултати и затова те може да са различни от тези, които би показал на вас. Резултатите ме изненадаха, защото се оказа, че в. Труд пише повече за WikiLeaks и Борисов, отколкото само за WikiLeaks. Това най-вероятно означава, че Google брои съвпаденията на всяка страница, която съдържа препратки към други публикации, в заглавията на които името на премиера се споменава доста често. Това прави метода доста неточен.

Google News предоставя по-точна информация, защото успява да отсее само броя на индивидуалните публикации. Интересуваше ме как вестниците са отразили новините от последния месец и съставих таблица, показваща новините за WikiLeaks и новините за WikiLeaks свързани с Борисов само от последния месец:

Как се представя и оценява информацията е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори. Този метод може да покаже колко, а не какво се говори по темата, но и от него може да си направите изводи.
На мен ми направи впечатление, че само „Сега“ и „Дневник“, публикуват оригиналните текстове на грамите, а другите само цитират избирателно. Любопитно ми е, сред „другите“ е и иначе критичния в. „Пари“, който този път само кратко съобщава за оценките в една публикация, и също като „Монитор“ и донякъде „Стандарт“ гледа да не обръща внимание на темата. „24 часа“ и „Труд“, пък, избират подхода да пишат много, но публикациите им са оценъчен преразказ, който често смислово се разминава от оригинала.

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Левон Хампарцумян на 07.06.2011г. в 10:50ч.

  Страхотен анализ си направил. Скрипта определено може да бъде полезен за keyword анализи.

 • Атанас Атанасов на 07.06.2011г. в 14:33ч.

  Супер идея!

 • mick на 09.06.2011г. в 08:43ч.

  Американците спретнаха активно мероприятие на целия свят.. и какво се получава всички вярват на думи без доказателства.. кой какво казал и какво чул…

 • Мики на 17.06.2011г. в 17:00ч.

  Анализът ми харесва, но според мен е обезмислен още като идея. Причината е много проста – 95 % от българските вестници залагат на сензацията за 3 дни от типа „бебе обезглави майка си“. Задължително има поне 1-2 снимки на разголени момичета свалени от нет-а и представяни като „Ани от Добрич прави нещо интересно“. Повечето новини просто са „клюки“ за светски партита, бг хайлайф (?), псевдно звезди и т.н.
  Да има и обективни статии с реални новини, но са много малко.