трънки и блогинки

Паваж

Написано на: 16.06.2011 · 14 коментара

Като всеки турист, първо гледам как са решени общите за всеки град и човек проблеми. Какво ядат хората, как си красят къщите, какви им са магазините, как и по какви улици ходят. Тротоарите са скучна и еднообразна гледка, но аз им обръщам внимание. Малка колекция със снимки на улична настилка, в няколко чужди града.

Berlin

Горната снимка е тротоар в Пренцлауерберг, Берлин. Много ми харесва този тип тротоар, но не мога да си обясня какво е функционалното предназначение на трите ленти. Виждал съм такава и във други немски градове. Някой, ако знае, моля да обясни.

Krakow Treviso Nuremberg

Научен съм, когато вървя по улицата, да си гледам в краката. За причините се сещате, но може и на вас да ви е приятно да видите как е възможно да няма нужда да мислиш къде и върху какво стъпваш. Като вали не се задържа вода, няма локви. Изненадващо в началото, но бързо се свиква.

Brugge Ausburg Praha

В т.нар. Европа няма дървета по улиците. Включително и в по-южните части, където сигурно им е доста топло през лятото. Печелят малко място и паважа им не се надига, но на мен с дървета ми харесва много повече. Друга отличителна черта е че е много чисто, но това не е защото не цапат, а защото чистят много по-добре и редовно. Сутрин, преди да бъдат изчистени, улиците на много европейски градове са фантастична кочина. Мисля, че в България лошата поддръжка е допринесла малко за общественото съзнание. Със съзнание или без, когато дойде революцията, пушачите, които хвърлят фасовете си на улицата, ще бъдат принуждавани да ги изядат.

Wroclaw Lecco Antwerpen

Ако на някой му се занимава – ще съм благодарен, ако прати снимки от още места по света.

 

Категория: в картинки

14 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Emil A. Georgiev на 16.06.2011г. в 11:14ч.

  Здрасти Пейо,

  съгласен за дърветата – като цяло ги има по-малко, отколкото у нас, макар че и при нас намаляват прогресивно…

  Иначе за цапането и почистването впечатленията ми са следните:

  в кварталите с пребладаващо средиземноморско, извъневропейско или балканско население (или кофти микс от всички изброени, познат и като мулти-култи) винаги е по-мръсно отколкото в онези населени предимно с централно-/западно-или северноевропейци.

 • Спас Колев на 16.06.2011г. в 14:25ч.

  @Emil A. Georgiev: Аз нямам такива наблюдения – в Антверпен най-мръсното място е Мейр (местната Витошка) късно вечер, а арабските квартали не се различават от останалите по чистотата на улиците.

  Или, както невъзмутимо отговори един португалец на забележка за чистотата на улиците в Лисабон: „Ами, има много туристи.“ :D

 • Emil A. Georgiev на 16.06.2011г. в 14:50ч.

  Спас,

  то и в Брюксел центърът е доста мръсен, особено частите населени предимно с мароканци.

  Да не би това да се отнася и до центъра на Антверпен?

  Ако ли не, то е похвално за тамошните араби -).

  Иначе за туристите – оставайки на белгийска почва – и в Брюге (Брюж) ги има много, но не е мръсно.

 • Спас Колев на 16.06.2011г. в 15:14ч.

  Е, „туристи“ беше фигуративно казано. :) Мисълта ми е, че психологически е по-лесно да цапаш на място, където се чувстваш временно преминаващ.

  Иначе Мейр е сравнително скъпо място, мароканците са малко по-навън, към Боргераут.

 • пейо на 16.06.2011г. в 16:17ч.

  @ Emil A. Georgiev и Спас Колев
  Момчета, нищо общо няма с националността или етническата принадлежност. Чисто е, където живеят богати хора. Хигиената иска средства. Не съм сигурен, че шейховете живеят сред обелки и торбички, но е много вероятно да ви хване срам от вас си, ако влезете в къща на богат циганин. Иначе бедните цигани никак не са за мирисане като почнат да скитат по света, но пак са по-добре от едно от най-цапащите неща – чартъра с английски туристи.

  Те са скотове, но с пари. Пият, чупят бутилки, тъпчат се, хвърлят по земята, после повръщат, като върнат им олекне и в опит да си свалят панталоните осират себе си и улицата в центъра на нещастния град с евтин алкохол. И това е за дива радост на придружаващите ги, които снимат и окуражават. Ако познавам Великобритания само от тях, какво следва да мисля за англичаните?

  Почти същото са и иначе стерилно чистите шведи на черноморието. Какви изводи трябва да си правя от тях за Швеция? А за комплексите с надписи „Забранено за кучета и руснаци“, сещате ли се?

  Дълга тема, нищо общо с тази на поста :)

 • Иво на 16.06.2011г. в 23:39ч.

  Доколкото аз знам, тротоарите се правят така, за да не задържат вода и да не стават локви. От друга страна, изглеждат и доста по красиво от обикновенните (например българските). В Шотландия, почти на всякаде тротоарите са от този тип :)

 • Спас Колев на 17.06.2011г. в 07:23ч.

  Между другото, вариантът с различните надлъжни ивици може би е свързан с разположението на някакви кабелни трасета и по-безболезнената им поддръжка.

 • пейо на 17.06.2011г. в 15:16ч.

  @ Спас Колев
  Кабелните трасета са нещо, за което не бях се сетил, но май не са те. Виждал съм такъв тип настилка в немски градове, които са оформени и през 18 и 19ти век и не ми се вярва да са го съобразявали за това.

 • Emil A. Georgiev на 17.06.2011г. в 16:06ч.

  След мъмренето, че се отклоняваме от темата – малко по паважа -).

  Не мисля, че настилката на снимката от Prenzlauer Berg е от 18-19 век, а от доста по-скоро. Предполагам, че по-големите и гладки плочи по средата са за инвалидни или детски колички, кънки или дори велосипеди, във всеки случай за некакви колесни средства -).

 • братчеда на 17.06.2011г. в 16:21ч.

  кабелни трасета? ше проверим бе бате, немай грижи
  и да знайш вече, ориентираме се и по снимки, мерсаж

 • Манолът на 17.06.2011г. в 23:42ч.

  Хубаво е да има дървета по улиците.

 • Застаряваща на 21.06.2011г. в 01:49ч.

  Надявам се, че четеш немски:

  http://www.barrierefrei-mobilitaet.de/pages/im-fokus/gehwege.php

 • пейо на 21.06.2011г. в 11:18ч.

  @Застаряваща
  Много благодаря! Точно този тип информация ми трябваше.

 • Lina на 22.06.2011г. в 20:42ч.

  А, чуден линк от Застаряваща! Интересно е и за това да видя схеми, анализи и картинки с цифри!

  Мислех, че на някои места в Берлин настилката подпомага тези, които не могат да си дзверат в краката, тъй като са загубили зрението си.
  Обаче бих препоръчала все пак, да се мята по един поглед на gehweg-а, защото Берлин е известен с невъзмутимото количество кучешки изненадки по улиците. Въпреки че наскоро започнаха сериозна инициатива с безплатни торбички на някои критични места, за да може собствениците да реагират, когато подаръка на кучето бива доставен на паважа.