трънки и блогинки

Застраховка „Промяна в нормативната уредба“

Написано на: 23.06.2011 · Един коментар

Инвестиционен съвет: бизнес модел, основан на регулативно създаден пазар или потребност, който предвижда връщане на инвестицията след над една година, следва да се счита за високо рисков. Много често, като чета последните обнародвания в Държавен вестник, си казвам, че този вестник има нужда от раздел „Днес да почерпят“, в който да се посочват имена на дружества, които биха спечелили от промените. Законите по никакъв начин не са дялани в камък. Променят се твърде лесно и твърде често с мотиви и в посоки, които никой разумен човек не може да предвиди. Може би срещу това трябва да се предложи застраховка „Промяна в нормативната уредба“, може би действията на правителството следва да се считат за „непреодолима сила“ от малките търговски субекти, не знам какво е уместното.

Поредният пример е отлагането на въвеждането на касовите апарати с дистанционна връзка към НАП. Преди година, Наредба Н-18 на НАП, със заплаха от санкции, създаде пазар за нови фискални устройства, които трябваше да бъдат закупени от около 300 000 търговци. Умножете 300 000 по средната цена на касов апарат или фискален принтер и ще разберете, защо и как се задвижи индустрията, която ги разработва, произвежда, дистрибутира и сервизира, за да успее да отговори на тази нормативно вменена потребност. Обаче идват избори и правителството се сеща, че тези 300 000 крадци и измамници, които трябва да бъдат следени са и гласоподаватели и като такива не е добра идея НАП да тръгне да ги глобява. Естествено, отлага „неотложно необходимата реформа“ за неопределено далечно време след изборите и се сещате какво става с инвестициите. Кой преди една година да се сети за това съображение на Непреодолимата сила?

Друг пример е цената на електроенергията от възобновяеми източници. Регулаторът произволно (за неосведомения наблюдател) обявява, че фиксираната цена ще пада или ще се качва и инвеститорите се изприщват да плащат за лобизъм, публикации, експертни мнения и спонтанни граждански прояви. (Много обичам да питам експертите, които обясняват колко по-изгоден е тока от ВЕИ, защо вместо да замерват с графики и ексели не са си сложили слънчев панел на балкона или перка в двора, но това е една друга тема.) Същото е и с всеки инвестирал в покриването на някакъв разрешителен, лицензионен или друг регулативен режим с цел да получи гарантирано право на пазара. Два реда промяна в закона, този „актив“ губи стойност и на следващия ден компанията ви струва половината. Правото е велика магия!

Наивно е да призовавам да се инвестира само в удовлетворяването на реални потребности, но ако отговорът на въпроса защо някой ще плати за стоката или услугата ви е „Защото закон или наредба ги задължават“, то може да имате сериозни проблеми.

Категория: всякакви

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • т.е. на 23.06.2011г. в 14:03ч.

    парарепрепозициониране