трънки и блогинки

Съвети и препоръки за балтийските държави

Написано на: 23.06.2011 · 10 коментара

Уважаема колективна мъдрост, тръгнал съм на пътуване-обиколка на балтийските държави и искам да ви помоля за препоръки относно забележителните места в столиците им. Маршрутът ще е по вода, като опорна точка ще е пристанището на всеки град. Началото и края ще са в Амстердам като обиколката ще мине през Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Талин и Рига. Това са градове и страни, които винаги са ме привличали, но не съм уверен какво си заслужава да бъде видяно и ми трябва помощ.

Бих бил благодарен, ако ми дадете лични впечатления и опит. Ако сте били там – кое ви е впечатлило, кое сте запомнили? Ако не сте били – кое бихте искали да видите? Само да си кажа, че най-ме интересуват града и страната от гледна точка на хората. Църквите ги разглеждам най-добре отвън, а темата на музея или галерията трябва да ми е интересна, за да я посетя. Настоящето е по-интересно от миналото. Опитът ми сочи, че най-добро впечатление се добива от местата, където се ходи пеша – площади, пазари, пешеходни алени и други места, където се събират хора.

Моля, спомнете си и ми напишете. Опитът сочи, че няма да сте полезни само на мен. Благодаря!

 

Категория: всякакви

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • от кралството на 24.06.2011г. в 00:23ч.

  Когато си в кпх, пропусни това което всяко лапе с хипи родители прави – Кристияния. Вместо там, намери кафене Европа и си поръчай капучино. Отсреща е Илуум Болихуз – пипни всеки стол (трети етаж) и се поклони на дизайн школата от 60 те. По същата улица, Стрьоет, в посока гарата, на последния светофар преди общината вдясно, ти се пада книжарницата на Политикен – водещ радикален вестник в кралството с най-страхотната колекция бестселъри на език, който познаваш.
  За цвят, Черния диамант – библиотеката в която бъдещето дреме сънливо с изглед към канала.
  Копенхаген е смърброд, така че избягвай кренвирш вагоните, дето са навсякъде. Седни в едно кръчме в НюХаун, поръчай си биричка и прави като хората наоколо: обичай живота.

 • Светла на 24.06.2011г. в 07:56ч.

  В Копенхаген имаше Museum Erotica, който, за съжаление, не посетих, но го видях отвън. Тъкмо започнах да пиша този коментар и да ти препоръчвам да го посетиш, ама се оказа, че са го затворили, много жалко. Така си мечтаех някой ден да си имам фанелка оттам.

  Иначе най-приятното място, на което бях в Копенхаген, е Nyhavn или „новото пристанище“ – една кокетна уличка с шарени къщи и канал с лодки по средата. Но it’s just me – предпочитам улички пред музеи и паметници.

  Има и една интересна кръгла кула, която видях само отвън – нямала стъпала, а издигането било полегато, за да можели да минават конете.

  За Christiania си знаеш (и там не ме заведоха, за съжаление).

 • Longanlon на 24.06.2011г. в 09:07ч.

  кристияния е просто катун на бели цигани, наистина.

 • Mostly Harmless на 24.06.2011г. в 13:00ч.

  В Копенхаген определено не пропускай да се качиш на кулата „Спасителя“. Гледката е неповторима. Затварят я в 18.00, така че гледай да не изпуснеш.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Our_Saviour,_Copenhagen

  Освен това ако си наемеш колело ще можеш да обиколиш всички забележителности за отрицателно време. Велоалеи има *навсякъде*

 • Emil A. Georgiev на 24.06.2011г. в 13:05ч.

  Ий, благородно ти завиждам -)!

  Винаги съм искал да посетя балтийските столици.

 • Стойчо на 24.06.2011г. в 15:27ч.

  http://patepis.com/?cat=555 – Естония
  http://patepis.com/?cat=554 – Латвия
  http://patepis.com/?cat=553 – Литва

 • Валя на 26.06.2011г. в 22:00ч.

  Консултирах се с моята малка финландка и ето какво рече тя:

  district Kallio is nice and unique, just to walk around and feel the vibes! There are fun bars and shops and little parks. The archipelago areas are nice, Suomenlinna/Sveaborg is an interesting place to see and there goes a ferry, so going to that place includes a little boat trip at the sea! http://www.suomenlinna.fi/en/visitors_guide

  Приятно пътешестване! :))

 • Константин на 27.06.2011г. в 19:46ч.

  Талин е прекрасен, много достоен и подреден град. Интересен е централният площад със запазените и прекрасно интегрирани средновековни сгради, кулата на Томаш и постройки от времето на Ханзата. Човек много ще се накефи, ако си пада по тихи и пристойни места. Иначе, кръчми бол, и те много хубави.

 • пейо на 03.07.2011г. в 19:39ч.

  Много благодаря на всички за препоръките! Поздрави от Рига и като се видим ще разправям и показам

 • телеграма от кмета на Рига на 04.07.2011г. в 15:13ч.

  Сега разбирам. Изпращам Ви дъщеря си с ключа на града.