трънки и блогинки

2 от 3: Технологични анахронизми в ДА

Написано на: 08.10.2006 · 7 коментара

Числата имат магическа сила, но не вярвам в нея. Въпреки това, когато доказвам теза имам нужда да дам поне три аргумента. Броят дава пълнота и убедителност и прави читателя склонен да възприеме позицията дори и само заради броя на изтъкнатите доводи.
Поради тази причина и най-вече защото ми липсва трети пример за някои теми реших да направя поредица от постове, наречени „2 от 3“. В нея ще давам два примера за явление и ще се надявам читателите да добавят третия, завършващ и утвърждаващ аргумент за тезата.
Темите, които съм си наумил са:

 • Технологични анахронизми в държавната администрация
 • Места за чай в София
 • Душегубки

Технологични анахронизми в държавната администрация са всички тези остатъци от миналото, които стоят рязко неадекватно дори и на фона на държавната ни администрация, която, между другото, е най-големия клиент на IT стоки и услуги в България.

1. Пишещи машини
Кой има в офиса си пишеща машина? Кой може да допусне, че в наши дни задължително изискване е подавания документ да бъде попълнен на „пишуща“ машина. Явно само тези, които си имат работа с определени ведомства. Забавно е да препускаш из офис на високотехнологична компания и да питаш дали някой има такова работещо устройство и знае как се работи с него. Гледаха ме по същия начин, когато в пристъп на идиотия бях ходил да разпитвам дали им се намират пирони.

Като допълнение на проблема въпросното ведомство държи да ти продаде за няколко лева формуляр, който трябва да попълниш без грешки и корекции, но това е само началото на проблемите с тях. Решението на проблема с пишещите машини се оказа в милите жени, които може да намерите около посолствата и които работят много умело, но и внимателно с тези уреди, за които все по-трудно се намират части и възможност за сервиз.

2. Дискети
Дискетата все още е изобразена на иконката за Save функцията в почти всички приложения. Чудно е дали този символ означава нещо за по-младите потребители, които не са виждали що е то 3.5’ флопи. Аз от поне четири години нямам възможност да чета и пиша на дискети и тази възможност не ми е залипсвала. Може би само веднъж ми се наложи да прочета нещо, но за щастие компютрите в университетската библиотека разполагат дори с 5’ флопита.

Забавно е как сам регистъра, който изисква информацията да му бъде представена на дискети има проблеми с тях. На новите им компютри няма флопи и те трябва да ползват стара 486-ца, за най-важната си функция. Но и дискетите, които са вече на по пет и повече години показват ненадежност. Освен грешките при записа и четенето, те често не могат да поберат ненужно големите файлове, които някои програми създават. Решението на този проблем е лесно – в повечето интернтет клубове ще ви дадат възможност за достъп до флопи, а някои дори ще ви поискат заплащане за записа на информация въху него. И нали помните – всичко се записва на поне две дискети. Все една от тях ще може да се чете.

3. ???

Категория: всякакви

7 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Милен на 08.10.2006г. в 23:05ч.

  Искам да добавя, че специално в Софийски районен съд още има термина, че решението/определението/изпълнителния лист са „на машина“, въпреки че отдавна вече се пишат на компютър :-D

 • kvo ti puka на 08.10.2006г. в 23:21ч.

  В нашата мила държава анахронизмите са много. Бланки в два екземпляра попълвани от човек за който ведомството има цялата му нужна информация. Горките нещастни жени дето им се изкривяват пръстите да надписват транспортни карти вместо просто да ги изпечатват извличайки данни от обща база данни. Анахронизъм са повечето хора в държавния административен апарат. В парламента също. Анахронизъм са пенсиите. Анахронизъм е и тоя вид странна андрешковщина да се осигуряват служители на минимална заплата, а след това да се псува по дупките на пътя. А не е ли един просто глупав отдавнашен анахронизъм граничещ с тъпизъм, в официални документи успоредно да ти искат ЕГН и дата на раждане? С нетърпение чакам да прочета за какво са се сетили другите.
  За дискетите забрави един аргумент-16KB/sec. Човек може да записва и да чете инфо от сървър на 10 000км от него по-бързо…

 • пейо на 08.10.2006г. в 23:28ч.

  @ Милен
  Зависи от съдията, Милене. В една от исковите ни молби правехме сравнение между специфики на блейд шасита, хардуерни и софтуерни съвместимости при комерсиални unix-и, възможности на мрежово оборудване и подобни аргументи за нарушаване на материална разпоредба на закона.

  А определението на съда, с което даваше ход на делото и отказваше особено искане, аргументирано с горните доказателства, беше написано на пишеща машина…

  @ kvo ti puka
  Това за 16-те Kb не го знаех. Не съм се опитвал и да го съобразявам. А относно някои от другите ти наблюдения – нашето правителство ще се опита да ги адресира в проекта за закон за електронното управление. Но за него ще пиша, като дойде ред на темата за утопиите и корупцията.

 • Искър на 08.10.2006г. в 23:34ч.

  Аз пък искам да добавя, че в НАП все още предпочитат да си смятат с лист и молив – по-сигурно е!
  Миналата седмица бях в НАП – Офис Център за корекция на данък общ доход и станах свидетел как софтуера им дава грешни (завишени) резултати. Самата служителка беше изумена как на хартия излиза 20 лв. а софтуера показва… 91 лв.
  Един съвет за тези, които подават данъчни декларации като физически лица – задължително си пазете втори екземпляр на декларацията, входящия номер след като я подадете и платежното нареждане. И месец след като си платите данъка проверете дали всичко е наред.

 • Fenia на 09.10.2006г. в 01:47ч.

  Допълнението ми донякъде дублира Искър, но става въпрос за Националния Статистически Институт. Там всяка една фирма с персонал повече от 5 човека и оборот над 40-50 000 лв (представете си за какъв огромен брой фирми става въпрос!) попада в най-различни извадки, за провеждане на най-различни проучвания. Заради тази му “чест”, трябва всеки месец (за някои изследвания – на тримесечие, два пъти в годината и т.н.) да подава куп изпратени му по пощата (не електронната!) формуляри.

  Интересно е подаването на тези формуляри– тя става в стая, в която работят около 6-7 лелки и няма нито един компютър! За сметка на това, всяка една лелка е въоръжена с калкулатор с лента, молив, с гумичка в края му и бръснарско ножче, с което правят корекции!!!!! Върху така подадения, проверен и коригиран (ако се е наложило) формуляр, се поставя входящ номер, чиято поредност се взема от една голяма тетрадка, разтворена пред всяка една от тях!

  Длъжна съм да отбележа, че компютри в сградата все пак съм виждала – по 2 броя на етаж (разделени в две стаи по един). До тях обикновения човечец опира само, когато трябва да провери в коя точно стая трябва да подаде формуляра си (по булстата ти определят вида дейност и съответно в коя стая да отидеш!).

 • Искър на 09.10.2006г. в 03:12ч.

  @Fenia
  Не знам за кой офис на НАП става дума, но в Офис Център (на ул. 6 септември) имат повече компютри – всички служители, при които съм бил (по различни причини) си има такъв:) Работата обаче е доколко са ефективни тези компютри след като наистина серийните номера ги гледат от папки и въпросните служители са затрупани с бумаги. Не си спомням кой беше казал, че компютрите всъщност не намалиха бумащината във фирмите и администрацията а напротив – увеличиха я.

 • Fenia на 09.10.2006г. в 04:38ч.

  @Искър, не за НАП, а за НСИ става дума.