трънки и блогинки

Бележки от Рига

Написано на: 20.07.2011 · 8 коментара

Рига е столицата на Латвия и неочаквано интересен град.

Рига е красив град. Има добре запазена стара част, а също така и обширни квартали с представителни сгради от средата на 19ти до средата на 20ти век. Икономически градът е бил най-силен, когато е бил част от Руската империя, но това въобще не е било пречка в него да съжителстват общности от латвийци, немци, руснаци и представители на околните националности. Търговски център и пристанище, в което всеки е донесъл нещо от себе си – архитектурното разнообразие е впечатляващо. Имало е живот, стремеж към новото и различното и ако сте почитатели на Art Nouveau, то Рига е за вас.

По-важно от фасадната красота е, че Рига е жив град. Много от западните столици са предали центровете си на туристите, превърнали са ги в забележителност или ги ползват само за представителни цели. В Рига не е нужно да ходите в някой квартал, за да видите местата, които рижани са създали за себе си. Дори това, че не всички фасади са скоро измазани допринася за по-автентичната атмосфера.

Няколко кратки впечатления:

 • Днешна Рига е следствие от случилото се с Латвия през последните 70 години. Историята е изпълнена с трагични събития, най-яркото следствие от които е че днес като латвийци се определят около 800 000 души, докато през 1939та са били около 1,6 милиона. Силно препоръчвам Музея на окупацията на Латвия. Създаден и поддържан от частна фондация, входът в него е безплатен, като за най-интересно е добре да наемете екскурзовод.
 • Рига е Латвия. Населението на града е половината от населението на страната, в която няма „втори“ голям град. Около половината от жителите на града са руснаци, които притежават и голяма част от недвижимите имоти и важни стопански предприятия. Руски се говори навсякъде и въпреки опитите за налагане на латвийския, знанието на руски е предпоставка, за да може да работите в града.  Освен задължителния руски, всички имаха безпроблемен английски и се твърдеше, че е нормално да се знае поне още език на съседна или европейска държава.
 • Партиите в страната са почти изцяло на етнически принцип. Много от постоянно живеещите руснаци не са граждани. Латвийците имат преимущество в управлението, но примерно кметът на Рига е от проруската партия и отказва да използва окупация за състоянието на отношенията. Дискусиите са разгорещени – едните ги наричат комунисти, другите им припомнят латвийските наци дивизии. Позната история.
 • Много силно впечатление прави, че пред входа на всяка къща има латвийско знаме. Нищо чудно латвийците да са измислили и знака забранено влизането.
 • Демографските проблеми са сериозни. Огромен брой от работоспособните латвийци работят в чужбина, а при отделянето от СССР страната не е получила нищо от пенсионните фондове. Обсъжда се спирането на пенсиите и изплащането единствено на помощи за бедност.

Категория: в картинки · пътувания

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Nick Angelow на 21.07.2011г. в 00:15ч.

  Дискусиите са разгорещени – едните ги наричат комунисти, другите им припомнят латвийските наци дивизии. Позната история.

  По-интересно е друго – по време на Октомврийската революция и утвърждаването на властта от болшевиките, дивизиите от латвийски стрелци са били ядрото на ударните им сили. Това би било по-сериозен аргумент в дискусиите за които споменаваш (imho).

 • пейо на 21.07.2011г. в 06:18ч.

  @Nick Angelow
  Историята е още по-овъртяна. Точно Октомврийската революция води до независимостта на Латвия, като тя не е извоювана, а по-скоро им е дадена от Ленин. В първите години на СССР мнозина и от управляващите са били латвийци, заради по-доброто им образование. След това има и гражданска война в Латвия, в която се борят три основни групировки – про руски, независими и про немски.
  По-скоро днешните спорове са на едно съвсем не историческо ниво и тези етикети са само за улеснение.

 • И.Е. Станков на 21.07.2011г. в 11:26ч.

  Винаги ми е било любопитно как ЕС няма проблем и не „осъжда“ в държави членки да живеят огромни малцинства без сътветно гражданство и граждански права (гласуване, пътуване и т.н.).

 • морски свят на 21.07.2011г. в 15:48ч.

  Заради масовия улов в миналото, за мезе на прословутото рижско пиво, от водите на рижския залив са напълно изчезнали голямата бяла балтийска акула и малката сребриста балтийска илария.

 • любопитни факти на 21.07.2011г. в 19:44ч.

  „Латвийски стрелци“ е ловна дружина, създадено за точен отстрел в градски условия на невероятно едрите балтийски комари, които с едно засмукване пресушавали халба бира.

 • социални мрежи на 22.07.2011г. в 03:28ч.

  Модерна инфраструктура от семейни и обществени сауни.

 • Zlodeyski на 31.01.2012г. в 17:50ч.

  И основното – местната валута е по-скъпа от еврото – един лат е около 1.40 евра. Цените специално в старата част на Рига са доста скъпи – една пица е 5 лата минимум; ако искате да си поръчате нещо повече отивате на поне 10 лата на човек.

 • Иван Христов на 24.04.2012г. в 11:30ч.

  Със семейството отиваме на екскурзия там в края на май. Със сигурност ще отидем до музея на окупацията. Искаше ми се да попитам дали има там български ресторант или подобно място, в което да срещнем сънародници.

  Идеята ни е, че хората които живеят там могат да ни покажат най-точно интересните места в града и околностите.