трънки и блогинки

2 от 3: Места за чай в София

Написано на: 12.10.2006 · 15 коментара

Не са много местата, които особено старание при приготвянето на чай. Повечето са щастливи да поднесат пакетче в гореща вода и намират това за напълно достатъчно. В зависимост от претенциите на мястото може да получите и повече допълнителни неща с чашата си, но не и повече внимание. Въпреки това има няколко места, които обръщат повече внимание на приготвянето и поднасянето на вашата чаша чай и това е опит за краткото им описание.

1. Вегетарианската къща
Единственото място със собствена чаена листа, която съдържа поне 30 вида чай. Има за всеки и със сигурност ще намерите и вие, в зависимост от вкуса и моментното си настроение. С отличително спокойствие и внимание към малките неща ще ви поднесат чайник, запарен нужното време, заедно с купичка мед. Всеки път ми е интересно да видя какъв чайник и чаши ще дадат, защото мога единствено да съм сигурен, че ще са шарени и приятни за хващане. Много обичам да се отбивам там за следобеден разговор с приятен човек. Като вдигна чайника, за да сипя в чашата му съм сигурен, че само по-хубаво може да става.

2. Мароканския ресторант
Арабите имат история и традиции в приготвянето и сервирането на чай. В мароканския ресторант ще ви сервират черен чай с мента или джоджен и вероято още нещо тайно, което го прави много приятен за пиене след прекрасните неща, които приготвят там. Едно от най-хубавите неща за него са малките и издължени чашки, с които се пие. В тях слагат кедрови ядки и аз ви съветвам след като налеете за първи път да го оставите за минута-две да постои, за да може да усетите и вкуса на ядките. Също така сладките, които предлагат с чая са чудесно допълнение към вкуса му. Много важно нещо при пиенето на този чай и при арабите въобще е да не се бърза. Отидете в горната част на ресторанта, отпуснете се на миндерчетата, нагласете удобно възглавници зад гърба ви и му отделете поне половин час. Мисля, че това е тайната.

2.5 Апартамента
Както каза един от хората там: „Аз не вярвам в продуктовото разнообразие“. В Апартамента предлагат само два вида чай, но съм впечатлен от вниманието, което обръщат при приготвянето им и резултатът е наистина добър. Човека може би е прав за продуктовото разнообразие, но със сигурност съм съгласен с него, че когато правиш чай за някой друг то той винаги се получава по-добре. Не е сложно.

3. Както казах в началото, не мисля, че са много подобните места, но с радост ще науча ако вие може да ми препоръчате някое.

Категория: чай

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • jack на 12.10.2006г. в 22:54ч.

  имаше една чайна на раковска. казваше се нещо като сингидунум (може и да бъркам). невероятно място, приготвяха чай с удоволствие. чаеният лист беше по-дълъг от този на вегетарианската къща, представяш ли си :-).
  преди месец минах, и беше затворено, ако някой знае дали са се преместили някъде да даде сигнал спешно. (там и домашни торти имаше :-)

 • Милен на 12.10.2006г. в 23:07ч.

  Пейо, каква е тая мания по чая?

  –> Едно нещо да споделя, за което ще ми се изсмеете, ама си е истина – много обичам попара с чай :-D

 • itilien на 13.10.2006г. в 07:07ч.

  Защо да ти се смеем? И аз обичам така, хубаво е!

 • алекс на 13.10.2006г. в 08:48ч.

  @itilien, Милен: аз като че ли с мляко предпочитам конкретно попарата. Чаят е за най-лайт версиите ѝ :-)

 • January на 13.10.2006г. в 11:48ч.

  Аз малко оф-топик, ама като един виден любител на кус-кус и агнешко ще запитам къде е тоз марокански ресторант и добра ли е кухнята? (:

 • jack на 13.10.2006г. в 13:50ч.

  заповядай january http://www.annette.bg.
  (лично аз, не препоръчвам)

 • пейо на 13.10.2006г. в 13:56ч.

  @ jack
  Благодаря, тази чайна не я знаех, но се надявам да я разбера. Още повече ако имат и по-хубав доставчик на чай на листа.

  @ Милен
  В момента не си падам много по коли и футбол… Или може би само по английски футбол, но ми е нужно нещо да си уплътнявам времето.

  @ January
  На Ангел Кънчев по средата на отсечката между Джимис и Патриарха, а как готвят на мен ми харесва.

 • January на 14.10.2006г. в 03:12ч.

  Мерси, ще пробвам (:

 • gergana на 18.10.2006г. в 06:56ч.

  По обясними причини за София нямам идея, но как си с идеята да проверим в Пловдив едно местенце, което е било или все още е и чайна и Руски клуб /както и да се съчетават двете/?

 • пейо на 18.10.2006г. в 07:35ч.

  @ gergana
  Ми то си стана време за по-затворени места. Като се видим – ще видим.

 • све на 18.10.2006г. в 12:43ч.

  Последния път когато бях в „Апартамента“ тъкмо бяха приготвили от хималайския чай с 6 (мисля че бяха) съставки. Едно девойче си позволи да омаловажи този факт ( за вниманието, с което се приготвя чая и много съставки в него), което доста засегна собственика.
  Прочия…много е хубав чай с масала – придава един такъв приятно лютив вкус и гони настинките:)

 • lucie cabrol на 21.02.2007г. в 21:38ч.

  Защо не опитате на Бенковски 11 „Чай във фабриката“, според мен, ако говорим сериозно за чай в София, то това е мястото.

  За подробности вижте:
  http://viewsofia.com/page.php?key=article&id=107
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=304360

 • пейо на 21.02.2007г. в 22:43ч.

  @ lucie cabrol
  Благодаря за препоръката, но ако говорим сериозно за чай в София, там приготвят чая най-зле. Обстановката е друг въпрос.

 • Слави на 14.03.2009г. в 13:15ч.

  В Мароканския ресторант чаят е подигравка, ако отворите чайника ще видите „Lepton Yellow Label“ пуснат вътре да се кисне (директно с конеца и картонения накрайник).

 • Йоли на 12.03.2010г. в 12:22ч.

  http://www.programata.bg/?p=61&l=1&c=2&id=5839
  е там да видите колко чаи има!!!