трънки и блогинки

14.10.2006

Написано на: 14.10.2006 · 10 коментара

Новите дрехи на Марла
Ако не сте ползвали услугите на marla.ludost.net, то най-вероятно твърдите това, защото не сте разбрали. Сигурен съм, че Васил и Боян ще следват направения от тях избор тази машина да съществува и предоставя услуги, ползващи всички, но сега и вие може да помогнете това да продължи да се случва. През фондация „Отворени проекти“ обявяваме набиране на средства за обновяване хардуера на машината и който желае да помогне не само с критика, може да намери детайлите за паричен превод при Йовко, а планирания хардуер – при Васил.

Иво Инджев президент, президент
Толкова ли са скучни кандидатите за президент, че постъпката на един журналист създава единствения шум в надпреварата? Иво Инджев съзнателно изнася непроверена информация, която е лесно проверяема и то в заключителен етап на изборна кампания. Бидейки застъпник на споменаването на „етика“ и „медии“ в едно изречение, само прави постъпката му още по-трудна за толериране. Случаят, според мен, би трябвало да е пример за това как някой злоупотребява с позицията си и на мен ми се иска да ги остраняват по-често за подобни постъпки. Вместо да се направи лесна проверка и да се разбере какво е положението в действителност, се изнасят теории като от тъп политически трилър. А да се оплаква от политически натиск е глупаво самохвалство, защото задкулисния натиск е своеобразен комплимент към тези, които си вършат работата и имат доказателства за фактите, които изнасят. Щом един уж така опитен журналист не може да изиграе и оставката си по ефектен начин, то може би той не е толкова добър в действителност.

Музичка и филм
На тези, които им е харесал клипа от предишния пост, може да им допадне и останалото от Nouvelle Vague. Също така начални точки в My Space, могат да ви доведат до още по-интересни находки.
Филмът, който ме впечатли най-много напоследък е Coffee and Cigarettes на Джим Джармуш.
За съжаление, единственият начин да ги набавите в цялост може да ви накара да се чувствате виновни пред погледа на едни голи същества.

Категория: кратки

10 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • veni на 14.10.2006г. в 15:06ч.

  По темата за „Марла“ – може ли някой да пусне евентуално и отчет за това какво е станало до момента – има ли получени пари, колко? Също така може ли да се допринесе и с някакъв хардуер, вместо само с пари?

 • Grimm на 15.10.2006г. в 05:34ч.

  Любим ми е епизодът с Иги Поп. По-точно брилянтната философия – ‘Ние не пушим, затова винаги можем да си позволим да запалим’.
  Klasse!

 • galia на 15.10.2006г. в 06:17ч.

  ако искаш да идеш по-надалеч в парижката музикална сцена, то можеш да пробваш и това: http://www.camille-lefil.com

  тя е една от любимките на Nouvelle Vague и има наистина собствен стил…

 • пейо на 15.10.2006г. в 07:29ч.

  @ veni
  Доколкото знам Йовко се ангажира за седмични отчети и вероятно ще имаме скоро информация как е било през първата седмица. Доколкото за дарение на хардуер – според мен няма проблем да се дари направо някой от изброените от Васил компоненти.
  Разбира се, аз винаги бих първо писал, за да попитам дали вече не е купен.

  Вени, също така всеки от последните ти коментари ти го филтрира Akismet. Да не си ги разсърдил нещо, защото явно е по име или връзка към блога ти?

  @ Grimm
  Даа и аз харесвам Иги почти каквото и да прави :)

  @ galia
  Благодаря, звучи интересно, но жалко, че не зная езика. Както и да е, обичам да ми препоръчват неща – най-малкото спестяват усилието и дава идея за човека отсреща.

 • mishinev на 16.10.2006г. в 03:10ч.

  По повод на „Иво Инджев президент, президент“ струва си да се погледне ситуацията от страна на намеса на президенството във една „СВОБОДНА“ медия. Никой не е в състояние да ме убеди че Инджев е принуден да напусне без натиск върху БТВ от вън. Гледах предаването и въпреки цялото си негативно отношение към журналистите не моа да нарека въпроса зададен от Инджев „изнасяне на информация“. За сметка на това съвсем категорично категоризирам премахването на Инджев от БТВ „Удар по свободата на словото и правото на информираност“, удар нанесен от Първанов.

  За съжаление за пореден път българина ще се върже на крадеца викаш „хванете крадеца“

 • пейо на 16.10.2006г. в 06:22ч.

  @ mishinev
  Мишинев, свободата на словото не е безгранична и аз бих настоявал, че изискването да се разпространява разумно проверена информация обществените медии е необходимо ограничение.

  В случая твърдението е можело да бъде проверено без да има нужда от изнасянето му като въпрос и алтернативния начин би бил по-ефективен, ако целта е била да се провери дали е истина. Това, че е било направено публично и в предизборен момент прави постъпката още по-укорима.

  За натиск не знаем дали и какъв има (и това вероятно е непроверяемо), но ако и за теб изнесат информация, която ти твърдиш, че не е истина и може да ти навреди е нормално поне да протестираш.

  Разпространението на слухове при положение, че си се задължил да не го правиш и дори си в комисия, която се занимава с подобни въпроси е съзнателно (и признато) нарушение на правилата, които се е задължил да спазва.

  Казано накратко – може би има натиск, но със сигурност има повод и аз бих искал този принцип да се спазва все повече и повече.

 • Д.Василев на 16.10.2006г. в 07:19ч.

  @Пейо: Искам да те питам доколко лесно се проверява информация за имотното състояние на даден човек? Ако искаш да провериш даден имот чия собственост предполагам е лесно, но обратното май да не е тривиално. Струва ми се, че да провериш даден човек какви имоти има, трябва да направиш запитване до всички възможни общини и те да бъдат така добри да ти отговорят. Поправи ме, ако греша, но най-вероятно това е причината висшите държавници да си декларират имотите пред Сметната палата, а не тя да ги получава по служебен път.
  Отделен е въпроса, ако трябва да проверяваш имоти на близки роднини на въпросния човек. Най-малкото си мисля, че се нуждаеш от разни ЕГН-та.

 • пейо на 16.10.2006г. в 07:39ч.

  @ Д. Василев
  Напълно си прав – нужен е адреса на имота. Но ако информацията е била не само непроверена, но и непълна (невключваща адреса) то позоваването ѝ от страна на Инджев е още по-укоримо.

  Всеки може да изпрати обикновен email от името на всеки и да включи в него каквито си иска твърдения и е глупаво да се осланяш само на тях, още повече ако липсва такъв съществен елемент.

 • IZaNaMI на 17.10.2006г. в 01:00ч.

  14.10 е и Петковден, за всички, които не са разбрали. :)

 • Григор на 18.10.2006г. в 14:34ч.

  Подкрепям Мишинев. Инджев каза това за апартамента на Първанов напълно умишлено по начин, който да подчертае, че вероятно става дума за обикновена клевета. (Имам малко лична информация дали наистина са клевета, но това е съвсем друг въпрос.) Дори много пристрастен човек не би могъл да ги изтълкува като опит за оклеветяване (ако наистина е гледал предаването). Първанов просто демонстрира сплашване на журналисти. И – пак ще повторя Мишинев – уви, не за пръв път българин се връзва на крадец, който вика „дръжте крадеца“…