трънки и блогинки

Йероглифът за страх

Написано на: 24.07.2011 · 4 коментара

Йероглифът за страх трябва да означава и възможност. Всички предположиха, че убийствата в Норвегия са свързани с познатата заплаха от ислямски фундаментализъм. Източникът на заплахата, обаче, се оказа не само нов, но и някак близък, което го прави двойно по-страшен. Спретнатите лумпени със светнал поглед са навсякъде, където пожелаем да ги видим. А на страха очите са големи. Имаме нов страх, разбирайте го като нова потребност, нови възможности. Какво този нов страх може да „продаде“ на хората, което иначе не биха допуснали?

Източникът на ужас е вътре в обществото. Това несъмнено означава, че членовете му имат нужа от по-добро „опазване“. Личното пространство става не толкова неприконосновено, ако в него могат да се крият изроди с бомби и автомати. Спазването на формални правила преди нарушаване на личната неприкосновеност (примерно извършване на  обиск и претърстване) започва изглежда като тежка бюрократична бариера, когато се оправдае с образ на обримчения с експлозиви. Да нямате нещо за криене?

Опасните имат още по-опасния общочовешки навик да общуват. Могла ли е да бъде предотвратена трагедията, ако са били въведени мерки срещу анонимното слово, били са следени форуми и внедрявани агент-информатори в групите, които са споделяли тези крайни настроения? Не е ясно дали полицията може да предвиди всяка опасност, но за всеки случай е добре да знае кой, кога, какво и с кого приказва. Най-малкото, за да може след случката произнесе любимата фраза, че „извършителят е познат на полицията“.

Стрелецът също така е имал мнение и ако вашето мнение може да бъде оприличено с неговото, то това е безсъмнено осъдително. Защо да оборваш с логически аргументи, когато е много по-ефективно да сложиш емоционален етикет. По-добре да си замълчите или да се самоцензурирате, ако има възможност тезата ви да бъде сравнена с елементарните му твърдения. Шаблоните на полит-коректността се превръщат в много повече от добър тон, когато тези с различно мнение стрелят и убиват.

Горното са само спекулации. Дано да запазим разум и вместо лесната реакция на продиктуваното от страх, да изберем промяната в нас самите.

 

Категория: всякакви

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Andro на 24.07.2011г. в 14:10ч.

  Ако съдим по Америка днес….

 • Светла на 24.07.2011г. в 14:59ч.

  Не беше ли идеограмата за криза, която означаваше и „възможност“?

  Хареса ми постът ти, трябва да блогваш по-често :-).

 • Франк Лойд Райт на 24.07.2011г. в 17:37ч.

  След Ленин в Полша и Пейо в Рига, нищо не е както преди.

 • kinetic на 26.07.2011г. в 23:42ч.

  Не е ли това поредния абсурден инцидент, който просто се случва, напук на целия ред, който уж сме въвели… и в реакция се затръбява по медиите, като единствения стоящ по силите ни начин да го зачетем и да му отдадем значение… на фона на невъзможността да си обясним и предотвратим за в бъдеще подобни явления…