трънки и блогинки

Музикални моменти от Третия райх

Написано на: 26.07.2011 · 4 коментара

Три музикални момента от историята на Третия райх:

21 Март 1933 Хитлер встъпва в длъжност като канцлер на Германия. Церемонията се състои в Потстдам, където Гьобелс организира спектакъл, увенчан с изпълнение на операта Die Meistersinger von Nürnberg от Вагнер. Било е подходящ момент да си припява финалната ария на Hans Sachs: „ehrt Eure deutschen Meister, dann bannt Ihr gute Geister!“. Пускам връзка към изпълнение дирижирано от Даниел Берембойм, който освен, че е очевидно е евреин, е и настоящ директор на Берлинската филхармония:

Вагнер е бил любимия композитор на Хитлер, но изглежда само той го е харесвал. Изпълненията на историческите опери на Вагнер са се радвали на особено внимание и са били особено важни, но и особено мъчителни събития за членовете на нацистката партия. Може би наистина трябва да си свръхчовек, за да издържиш четиричасови постановки, в които не се случва много. Дори в пропагандните филми на Лени Рифенщал музиката на Вагнер се преработва, за да се изчисти и направи по-достъпна.

22 Юни 1941 В четири часа сутринта Германия започва военни действия срещу СССР. На сутринта Хитлер чете прокламация на фона на „Les préludes“ на Ференц Лист:

Фанфарите от финала на това произведение е трябвало да екзалтират зрителите на седмичните кинохроники „Die Deutsche Wochenschau“ и накрая са станали известни като „Russland-Fanfare“.

19 Април 1942 Рожденният ден на Фюрера. Като подарък в Черно море е потопен съветски кораб, носещ името „Йосиф Сталин“, а 33та съветска армия е обкръжена и унищожена край Вязма. Все още войната изглежда като да върви добре и поводът си заслужава победоносната Девета симфония:

Дирижира Wilhelm Furtwängler, който е дирижирал и изпълнението при встъпването във власт на 21 Март 1933 година. Младият, тогава, Караян е бил много по-харесван от партията, но опакият „вилхелминец“ Furtwängler е предпочетен.

Категория: музикааа

4 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Пламен Желязов на 27.07.2011г. в 00:59ч.

  Чудна подборка, харесвам :)

 • ал_шопов на 27.07.2011г. в 14:36ч.

  Не само Хитлер е харесвал Вагнер. Има странни прилики между него и Чаплин.
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Dictator#Making_of_the_film

 • Георги Петров на 27.07.2011г. в 16:38ч.

  Рождения ден на Хитлер е ден по-късно, на 20.04.

 • joe на 27.07.2011г. в 16:57ч.

  кефи ме цитата на уди алън, дето го въртят от известно време по тв7
  “When I listen to too much Wagner, I get the urge to invade Poland.”