трънки и блогинки

Въпроси за Telex

Написано на: 02.08.2011 · 2 коментара

Няколко човека, чието мнение уважавам (Schneier, Krebs, Felten’s FTT), говорят добро за новото решение за преодоляване на онлайн цензурата – Telex. Telex използва стеганографията с публичен ключ (примерен протокол (pdf)), като разчита на deep packet inspection (DPI) за намиране на скритите заявки. Системата дели интернет света на „свободна“ и „цензурирана“ зона и разчита на маршрутизатори от свободната част да преработват заявките, идващи от цензурираната зона до привидно приемлив за цензора вид. Крайният ефект е, че докато за вашия „цензор“ изглежда като да правите нещо безобидно онлайн, то вие всъщност обменяте информация, която иначе би ви било забранено или опасно. Създателите дават по-добро описание на разработката(pdf) – запознайте се по-добре с него, ако ви е интересно технически.

За мен беглото познание за същността на техническите методи е достатъчно, но при първия прочит остана неотговорен въпроса какъв ще е стимула за изграждане на мрежата. За да е ефективна, системата разчита на интернет доставчиците. Какъв е техния стимул да извършват DPI, което по моето разбиране е нещо доста ресурсоемко и следователно скъпо? Авторите прехвърлят отговора на въпроса, като твърдят: „We envision that friendly countries would create incentives for ISPs to deploy Telex.“

Това за мен е основната характеристика на системата – Telex е политическо, държавническо решение за справяне с цензурата. Тези, които контролират рутерите, върху които ще се изпълнява сървърната част на приложението, ще могат да зададат разделението на „свободна“ и „цензурирана“ зона. За мен е логично, ако стимулите за въвеждане на решението са политически, то и с въвеждането на системата да се преследват и политически цели. Все пак, решението се базира на инфраструктура с публичен ключ и този, който раздава ключовете, контролира и доверието в средата.

Разликата, за която говоря бързо си проличава при едно сравнение с Tor. Разпръснатата, анонимна мрежа на Tor осигурява едни и същи характеристики на сиурност, независимо дали се намирате в „свободна“ или „цензурирана“ зона. Решението на Telex е по-скоро за еднопосочно преодоляване на цензурата и би било подходящо, само ако вашия интерес съвпада или поне не противоречи с интереса на този, който е организирал и поддържа системата. Никой не би насърчил решение, което може да му навреди и от това следват още много въпроси за точния начин на имплементация. Все още, за пълна независимост съображения за интереси и мнение на трети страни препоръчвам Tor.

Категория: всякакви

2 коментара ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • gligi на 02.08.2011г. в 18:15ч.

    напънало се ЦРУ, па родило… телекс

  • Andro на 03.08.2011г. в 10:53ч.

    ОК американското правителство ще направи телексна мрежа, за да позволи на китайските дисиденти да избегнат местната политическа цензура и да упражняват свободата си на слово.

    А китайците ще изградят ли насрещна телексна мрежа да ни ‘освободят’ от цензурата на щатския big business, та да можем да достъпваме сайтове, на които поради някакви причини не се харесват на същия тоя бизнес?