трънки и блогинки

16.10.2006

Написано на: 16.10.2006 · Един коментар

Death of a President
От един от любимите ми филми – “Да разлаем кучетата” е репликата “Разбира се, че сме във война – дават я по телевизията”. Ако не сте гледали филма – направете го, аз не мога да се уморя да си въртя някои негови епизоди. Нещо подобно става и в “Death of a President” – уж документален филм за убийството на Дж. Буш през 2007. Направен е с интервюта, документални кадри и всички похвати на традиционното документално кино, умело монтирани така, че ако някой не гледа новините да със сигурност няма да се усъмни, че предадените събития са се случили. Въпросът колко влияе стила и формата на достоверността е достатъчно стар и все актуален, но този филм е просто добър пример за това.

Mtel и преносимостта на номерата
Ако имах възможност да си запазя номера и да стана абонат на Мобилтел – щях да го направя веднага. Като на некомпетентен потребител ми хареса начина по който предоставят услугите и уникалните за тях приятни добавки. Като на още по-некомпетентен любопитко ми харесват, защото те са единствените, които си играят с интересните ми възможности на мобилните комуникации.

Преносимостта на номера е точно такава възможност потребителя да сменя оператора, запазвайки си номера, която се планира да бъде въведена скоро. Колко скоро зависи от мобилните оператори и конкретно в случая от Мтел, които са решили да изберат пътя на възпрепятстването на тази възможност по съдебен път. Повечето едва ли ви интересува дали КРС има право да издава общи административни актове, но стратегията да се пречи на нещо, което ще даде повече възможности на потребителите на мобилни услуги и вероятно ще насърчи конкуренцията на пазара много лесно отмива положителното впечатление от добрите и интересни услуги на оператора.

Като добавим и цената на минута за обменен трафик, която не е предоговаряна от години и принуждава операторите с “агресивни” ценови планове да дотират обажданията към Мтел и така да държат цените сравнително високи още по-лесно разбираме недоволството, което се събира към тази компания. Но лично на мен най-лошо впечатление ми прави пасивността на търговските представители на компанията. В няколко фирми, клиенти на Мтел, наблюдавам как конкурентите замерват с все по-изгодни предложения, тикат им в ръцете устройства да тестват услугите и дори използват мерки на ръба на добрата търговска практика. Единствената реакция, която чух от търговския представител на Мтел, беше “Няма страшно, ние имаме още за какво да се закачим да обжалваме.”

Апостол на магаре
Мога да се обзаложа, че във всеки фил героят, който оставя най-силно впечатление е лошия или циничния персонаж. Оня плешивия от сагата за Булден-Гулден бирите се казваше Ахим Лаурицен. Леонсио е жив като образ и име въпреки, че името му го няма в заглавието на мрънкащата робиня Изаура. Арнолд Шварценегер ще си остане завинаги като лошия терминатор, без значение на последващите опити за изкупление, а Шрьодер от „Костенурките нинджа“, все още е първа асоциация за името пред това на дългогодишния германски канцлер.

Rat от Pearls before Swine е такъв тип образ, но от промулгацията му за супер-герой магаренцето Дани се движи сигурно по пътя към тоталната власт и Rat все по-често само зяпа опулен. Като скромен последовател на магаренцето, чуствам обязаност да прогласявам явленията му и да славя идващото царство. Ето моя скромен летопис:

Зная, че някои от тях са твърде плоски или безсмислени, но щом това е волята на магаренцето – нека така да бъде.

Категория: кратки

Един коментар ↓

  • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

  • pro_01 на 18.10.2006г. в 00:38ч.

    за мтел съм съвсем съгласен. предложенията им за бизнес потребители са абсолютно неадекватни на това, което вивател, а отскоро и глобул, опитващ се да я догони, предлагат. това е и причината да се спрем на вивател за бизнес комуникациите си. в контекста на трансфер на номерата, вивател са компания с адски много все още свободни номера тип „златен“ и „сребърен“, които не се таксуват допълнително за бизнес клиенти, или поне на нас няма да ни се таксуват. последното, което тотално ме умопомрачи, е информацията, че потребителите на adsl, каквито сме ние, не плащат месечните си такси на до три карти, независимо от тарифата им. тоест на нас бизнес комуникациите ще ни излизат без пари. да не говорим за цената на гигабайт gprs.

    преди два месеца купихме водафонската карта за мобилен нет, която с договор за една година е 300 лева. без договор е 440. 250 мегабайта трафик са 78 лева, като не са on demand, а всеки месец ти се чарджва тази тарифа, пък ти ако искаш ползвай ги. има три други тарифни плана – 10, 20 и 40 мб, които на сайта не са описани в секцията с цени за картата, а в офисите споменават за тях с крива физиономия. можеш да се прехвърлиш, разбира се, на такъв план за остатъка от периода, но това не прави услугата по-адекватна и никой не ти го предлага като опция докато не попиташ сам става ли да се прехвърлиш. картата е зверски удобна, особено в софия и по черноморието, където на 3g развива чудесна скорости и по-важното е, че с нея знаеш, че наистина си мобилен. който е на зор да има нет навсякъде, ще плати цената, стандартно правило.

    на мтел адски съм набрал и ако вивател ми предоставят възможността да си трансферирам номера, който убеден съм, е свободен, ще се трансферна. три-четири минути изходящи разговори в унгария, още толква входящи + 3-4 смс-а вдигнаха сметката ми за септември от обичайните около 40, на 100 лева. което, както и да го погледна, е абсолютно неадекватно и нямащо нищо общо с описания ценови роуминг план за тази държава, който изрично видях на сайта преди да тръгна. освен ако прехвърлянето от оператор към оператор всеки път не се таксува отделно с поне 5 лева. какво бе и учудването ми когато преди месец и нещо ходих да проверявам плановете и установих, че моят план се намира в секцията „стари планове“, а аз говоря с мтелци за 48 стотинки, а с всички останали за 75! на моят „стар“ план аналог от „новите“ е мтел екстра, при който за същата месечна такса условията са тотално други. курвенски номера от български характер. старите абонати за мтел очевидно са даденост и не само не е необходимо да ги обгрижват _някак_, ами изглежда според тях могат да си ги клатят както поискат. за да получа клубната си карта е необходимо да отида да я заявя лично в някой офис, не да ми я изпратят, както би следвало за някой, който ползва мрежата им 7 години. да не говорим за какви безумни тъпотии човек може да обмени хилядите си точки…