трънки и блогинки

Супер Вени в действие

Написано на: 27.10.2006 · 9 коментара

Вени продължава серията с добрите дела. След като доведе Joichi Ito, е помогнал за случването на две хубави и значими събития за развитието на Creative Commons и насърчаване развитието на блоговете.

Първото е наистина значимо – от вчера съдържанието на сайта на Външно министерство може свободно да се ползва, като се изисква единствено да бъде споменат източника му. Всеки посетител на сайта може да види логото на Creative Commons и да се запознае с условията за ползване, а и с цялата идея. Едва ли има нужда да казвам, че това е наистина сериозно внимание към тези договори, който пример се надявам да не остане без последователи.

Втората новина е новооткрития блог на министър Калфин. Това е най-висшия представител на държавата с подобно средство за комуникация и се надявам той да пише не само редовно, но и лично в него. Доколкото съм чувал за него той е наистина интелигентен човек и неопосредената от клишетата на пресцентъра комуникация трябва да си струва.

Категория: дневни

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Милен на 27.10.2006г. в 00:57ч.

  Линка за Калфин счупен

 • пейо на 27.10.2006г. в 01:02ч.

  Оправено, благодаря на всички, които ми обърнаха внимание.

 • Комитата на 27.10.2006г. в 05:00ч.

  Одобрявам и двата хода. Вени обаче има толкова грехове за изкупуване (обръщам внимание на думата грехове, а не закононарушения), така че ще му трябват още много добри дела, за да възстанови доверието към себе си…

 • Георги Чорбаджийски на 27.10.2006г. в 09:30ч.

  Хмм и защо министерството да си пуска нещата под CC-BY след като те трябва да бъдат public domain? Нещо не мога да стопля…

 • Комитата на 27.10.2006г. в 17:35ч.

  Аз предполагам, за да ги цитират правилно (но си признавам че не съм много наясно с отделните лицензи)

 • mutant на 29.10.2006г. в 01:23ч.

  Евтин комсомоски популизъм – сайта на министерството за който аз и вие сме си бръкнали в джебовете трябва по презумния да е public domain както каза Георги.

 • yovko на 29.10.2006г. в 12:03ч.

  По-добре да е CC-BY отколкото да е Copyright by както са повечето други правителствени портали…

 • georgivar на 30.10.2006г. в 01:22ч.

  Това, че правячите на правителствените сайтове са необразовани по отношение на авторските права си е техен проблем. Аз личнo се удивявам, когато под сайт на министерство или държавно учреждение намеря стандартното (c) Министерство на …. Създадено от Some (Copyright)Stupid Web Studio. Според мен в повечето случаи става въпрос за недомисляне и използване на готови шаблони за дизайна, които стандартно си съдържат “ (c) Copyright “ изречението в края на страницата. Но това не е оправдание за немърливостта.

  С което искам да кажа, че не е похвално действието на МнВР, а е осъдително безхаберието на останалите държавни институции по отношение на сайтовете и авторските права.

 • пейо на 31.10.2006г. в 08:21ч.

  Пичове, прави сте всичките. Писал съм за това и преди и още съм на същото мнение, но докато това не мине през парламента (по-скоро да се надяваме на такава директива) това е сериозна стъпка.