трънки и блогинки

Разни по интернет регулацията

Написано на: 25.10.2011 · 9 коментара

Във Франция вече действа закона за „трите удара“ (след три обвинения в „пиратство“, ви спират интернета). Статистиките за приложението му са впечатляващи: 650 000 домакинства са получили първо предупреждение, 44 000 – по две, а 60 чакат да ги отрежат. Обръщам внимание – наказанието е само по обвинение и е колективно, засяга цялото домакинство или фирма. Правоносителите изпращат сигналите автоматизирано, не ги проверяват много много и като пример за блестящи резултати успяха да заведат дела срещу мъртъвци и да обвинят сляп човек, че гледа пиратски филми.

В България чакаме да минат изборите, за да се предлагат подобни идеи. Мярката освен, че никак няма да е популярна, но и ще доведе до риск от унижения, през каквито минава вносителят на аналогичен закон в Германия. Председателят на правната комисия в Бундестага е хванат в двукратно нарушение на предложения от самия него закон и опитвайки се да се измъкне се оплита в още повече лъжи. Отново се сещам за старата приказка, че наличието на невинни е единствено пропуск на органите.

Ако се чудите какво да правите, ако подобен закон бъде приет и тук – отговорът е евтин и достъпен. Давам връзка към шведите, защото сa ми симпатични, но подобни услуги може да намерите и в страни като Норвегия, Исландия и Сингапур. Като ползвате VPN няма и да се притеснявате, че Ушев ще ви следи.

Но унас не само съдиите носят имена на полицаи. Получилият най-много гласове на първи тур на изборите за президент Росен Плевнелиев се държи тежко консервативно и регулативно по отношение на интернет. Принципната му позиция е срещу отричане на свободния от регулация обмен на информация, което е много неприятна изненада. Поставя акцент върху предотвратяването на евентуалните опасности от интернет, а не върху използването на средата за създаване на разстеж. Противоречива е и позицията му по срока за запазване на трафичните данни (втори срещу пети въпрос), като в нито един от случаите не я намирам за благоприятна. Другите кандидати също не са блестящи, но при тях липсва плашещата конкретика. Както се казва във вица: с такива кандидати, добрата вест е, че ще изберем само един.

Допълнение: Плевнелиев се оказа интернет капацитет: „Аз съм учил изчислителна техника в МЕИ и за радост не използвам интернет. Аз всяка седмица правя оперативки, гоня планове, натискам хората, бой по каската, както се казва, от това ми побеля косата“

 

Категория: кратки

9 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • За 3-ти мандат на Гоце на 25.10.2011г. в 09:24ч.

  Много ясно, че всички демократи ще изберем 3-ти мандат на Гоце заради леко неориентираното мнение на един „новак“ в политиката (РП, което признавам се леко ме притеснява) и разбира се всички демократи обичаме когато Вени Марковски ни води за нослетата.

  Само не знам досега Вени М какво още чака, ами не е подкрепил от името на Интернет Обществото, Замунда и Арена БГ и всички мъже в bg-mamma този страшен политик известен с облачните си услуги по заменките, скачането по въженцето на Гоце и безпорен лидер – Калфин.

  На всеки км.

 • dzver на 25.10.2011г. в 13:26ч.

  Докато ченгетата са на власт, нищо добро не ни чака. Ще правят каквото си искат, ще си фалшифицират избори, ще си купуват медии и така.

  Терминал 2 е отворен де.

 • zeridon на 25.10.2011г. в 13:59ч.

  Torrent Freak на скоро си направиха изследване по темата за VPN доставчиците. Кои как си вършат работата и колко данни пазят http://www.getoto.net/noise/2011/10/07/which-vpn-providers-really-take-anonymity-seriously/
  Относително интересно четиво е.

 • Делян Делчев на 25.10.2011г. в 15:50ч.

  Ти от къде разбра за тези намерения? Някой се е похвалил ли? Във Франция има задвижен процес, който вероятно ще премахне цитираният тук механизъм (особено ако Саркози падне от власт догодина), в УК той практически не стартира (въпреки че е въведен от законодателството), а ЕК работи по намаляване на правото на достъп до трафични данни, защото текущото е било доста проблематично (а нашето е по-широко от текущата директива, с безусловен достъп до локационни данни, докато в директивата те са само за анонимните предплатени карти, каквито у нас няма).

 • пейо на 25.10.2011г. в 16:08ч.

  @ zeridon
  Чудни връзки, много благодаря! Нека да ги има за референция.

  @ Делян Делчев
  Знаеш, че има хора, които получават финансиране за проекти за мерки за засилване защитата на правата. На тях са им казали – ок, но после. Ако ГЕРБ вземат и президентстовото означава, че линията за прокарване на закон МС->НС-Президент е чиста от всякакви забавяния като вето и пращане в КС. Тогава подобна мярка може да мине по-лесно, ако и се пусне в някой слаб, ваканционен сезон. Не се прави за пръв път.

  А ако се премахне механизма е още по-добре. Веднъж ще се плати за въвеждане и още веднъж за премахване, и няма да има експлоатация, която да разкрие дефектите на доставеното решение – това е идеалната продажба.

 • Тодор на 26.10.2011г. в 10:30ч.

  Който и да дойде на власт (освен, надявам се, Светльо), ще натиска за закона. Тук са замесени такива лобита на Заки и ко., че всеки уважаващ себе си политик ще иска да се облажи от такъв закон.

  Герб ревяха против подслушванията, като дойдоха на власт, почнаха да натискат за тях.. всички са един дол дренки.

 • mara на 26.10.2011г. в 11:50ч.

  В Иран са обявили ползването на VPN за престъпление: http://www.kaldata.com/65250/%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD.html

 • пешо на 31.10.2011г. в 12:13ч.

  Един комик имаше един скеч: извикват новоизбран американски президент в една стаичка с бизнесмени пушещи пури, изгасят осветлението и пускат едно филмче на екрана: убийството на Кенеди, само че невиждани досега кадри, заснети странно близко от насрещната оградка. Филмчето свършва и единия бизнесмен пита: „Някакви въпроси?“ „- Ами не, само каква трябва да бъде политиката ми?“

 • Michel на 31.10.2011г. в 16:22ч.

  Допълнение: Плевнелиев се оказа интернет капацитет: „Аз съм учил изчислителна техника в МЕИ и за радост не използвам интернет. Аз всяка седмица правя оперативки, гоня планове, натискам хората, бой по каската, както се казва, от това ми побеля косата“..

  Олеле. Новият ни президент!

  Да се беше поучил от Обама по-добре…