трънки и блогинки

Кунева и Facebook

Написано на: 11.10.2011 · 15 коментара

Меглена Кунева ми е изпратила непоискано съобщение, с което се оплаква, че „хакери“ опитали да ѝ изтрият страницата във Facebook. Очаква се аз да съм възмутен и ако може във възмутата си да я подкрепя. И аз съм наистина възмутен, но от нейното невежество. Колко още хора, групи и политици трябва да бъдат премахнати от Fаcebook, за да им стигне до мозъка, че нямат дадено от Бога право да притежават страница, профил или каквото и да е в „социалната мрежа“? Услугата не е ваша, инфраструктурата не е ваша, дори и данните не са ваши –  защо се оплаквате? Казвано е много пъти – вие не сте потребители на услугата, вие и всичко, което правите на и около този сайт е продуктът, който този сайт предлага. За да съм съвсем нагледен – FB ви е безплатен, точно колкото и прасето в кочината го угояват безплатно.

На вас ви се позволява да извлечете ползата от общуването, чрез услугата, само защото от това може да бъде извлечена печалба. В момента, в който разхода по обслужването ви и/или потенциалния риск за платформата надвишат очаквания приход – вие сте вън. Това не е публична услуга, която се предоставя в полза на обществото, а частна платформа, която се екслоатира с единствена цел извличане на печалба. Възможността да бъде премахната страница след съобщения на потребители, не е никакво „хакерство“, а съзнателен резултат от стремежа мрежата да се поддържа по максимално ценово ефективен начин. Няма никакво съобразяване с плурализъм, свободно слово, равни права и възможности за участие в политическия и обществен живот и подобни. Това са изключително важни права, но ако вие държахте на тях нямаше да изберете Facebook.

Това трябва да не е нищо ново, нито изненадващо за хора, които трябва да могат да преценят какво дават и какво получават от всяко споразумение, което сключват. Как да очаквам да защитават моите интереси, ако те собственото си положение не могат да осъзнаят? Въобще няма да почвам дискусия за капацитета им да осигурят адекватни мерки за защита на инфраструктурата си. Утре, ако не дай боже, стане военовременен главнокомандващ пак ли писмо с жалби ще ми пише?

Още повече се дразня, когато става въпрос за човек като Меглена Кунева. Тя е бивш европейски комисар  точно в ресора за правата на потребителите и пълната ѝ потребителска беззащитност я изправя пред нейния провал да успее да защити правата на останалите европейски потребители. Безобразните злоупотреби с лични данни и използването на монополното положение на превърналата се в синоним на „социална мрежа“ платформа се случват и поради нейните пропуски като ресорен комисар. Да, тя няма друга сериозна алтернатива за този тип услуга, но това е пропуск и на комисията, в която участваше, защото тези пазарни позиции бяха заети точно тогава.

Не мога да я жаля, даже искам да си понесе последствията, това да се запомни от всички, да стане пример и поне така да допринесе за образованието и защитата на потребителите.

 

Категория: всякакви

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Загадко на 11.10.2011г. в 15:13ч.

  Пейо, вероятността да ти е писал някой от агенцията, работеща върху кандидат-президентската кампания на г-жа Кунева е в пъти по-голяма, от това тя самата да ти е писала. Не е изключена и възможността тя самата въобще да не знае за липсата на профила ѝ. От тази гледна точка запознанството ѝ с условията за ползване и правата на потребителите надали биха могли да се откроят сред нейните знания, дори и да са налични.

  П.П. Меглена, не Миглена :)

 • nik666 на 11.10.2011г. в 15:16ч.

  Всъщност за онлайн активността на Кунева се грижи онова дърво Борислав Цеков, така че изобщо не ме учудва че е свършил подобна глупост, отива му даже.

 • пейо на 11.10.2011г. в 15:21ч.

  @ Загадко
  Разбира се, че не е тя. При нея е направено коректно – пресотдела си слагат имената и контактите.
  Много благодаря за корекцията, нямаше да я забележа сам.

 • Таня на 11.10.2011г. в 15:42ч.

  Много добра статия, Пейо! Жалко е, че де що има фирми (и политици) виждат във ФБ панацея за дигиталния си PR, успех пред потребителите и непосредствена комуиникация на продуктите (политиките) им. Рядко някой чете правиалата, а когато от ФБ ти пишат, ти цитират щатските закони, а не тези на ЕС или България. Поназнайването на нещата не е добра идея, както и ползването на тези инструменти като отявлена демонстрация на познаване на новите медии.. Прав си да се плашиш какво би станало, ако това е военовременен главнокомандващ.

 • Борис Луканов на 11.10.2011г. в 15:53ч.

  Хехехе, спамърка го дава Мегленчето:-))

 • Пепо на 11.10.2011г. в 15:59ч.

  Колко е смешно когато се работи с некомпетентни хора сложени само да прибират заплати.

 • Ина на 11.10.2011г. в 16:28ч.

  Тези, които обслужват поддържането на редовна връзка с поддръжниците на Кунева, понякога се държат (и пишат) като махленски дечица. Но това не рефлектира върху отношението ми към самата Кунева, а по-скоро върху отношението ми към тях.

  Иначе, щеше ми се подобен пост да беше отделен и за Бенатова, която не по-малко се ожалва за това, че я „убиха във Facebook“. Драмата е голяма и повсеместна, но явно само някои дразнят, когато казват какво мислят.

 • Спас Колев на 11.10.2011г. в 17:06ч.

  @Ина: Намекваш, че начинът, по който някой политик избира своите служители или доставчици, „не рефлектира“ върху работата му? Ако става дума за хирург или футболист, бих се съгласил, но в случая ми е трудно.

 • wat на 11.10.2011г. в 17:09ч.

  Всъщност страницата си е там – http://www.facebook.com/pages/Meglena-Kuneva/156827750796?sk=wall

  Пейо, добра работа си свършил :)

 • Вени Марковски на 11.10.2011г. в 17:22ч.

  Най-вероятно са ѝ спретнали същия номер, който спретнаха на Мира Бенатова – официалната ѝ страница е там, но личният ѝ профил е блокиран от ФБ.
  Което не оправдава изпращането на големи количества непоискана електронна поща, де.
  Преди седмици бяха направили същото с Калфин. Изобщо, ГЕРБ ми правят впечатление на хора, които отделят сериозно внимание на подобни активни мероприятия, а щабовете на другите политици – явно по-наивни? – не знаят как да реагират и понякога стават фалове.

 • Longanlon на 11.10.2011г. в 17:35ч.

  хъхъхъ на мене пресофиса на калфин не смее нищо да ми прати… може би щото същите хора отдавна съм им баннал айпитата от блога си за бесепарски спам и го знаят…

 • Таня на 11.10.2011г. в 17:38ч.

  Хората не познават ли т.нар „Update“ на потребителите, който не че работи, де, но при условностите на ФБ, става

 • Бате Ули на 11.10.2011г. в 22:49ч.

  Оставяме настрана Миролюба Бенатова, която живеейки в пределната за съществуването на човек интелектуална мизерия си представя по инерция от БТВ, че в Интернет можеш да си купиш позиция със сервилна журналистика. Казвам да я оставим настрана, защото е продукт на обществената нагласа медийните звезди да са необразовани, да могат да говорят на езика на улицата и да са с три нива по-неинтелигентно изглеждащи от отрицателна героиня в турски сериал. Когато обаче се стигне до подобно поведение от страна на кандидат за президент и нейния предизборен щаб, явно нещата здраво са се оакали до ушите и управленският елит на България е сбирщина неграмотници, за които връх на интелекта е да си смятат заплатите и комисионните закръглавайки нагоре с 10 000. Живеем в информационно общество, съгласяваме се с какви ли не условия за ползване. Изведнъж разбираме, че кандидатът за държавен глава и антоража му нямат интелекта да прочетат и осмислят нечии общи условия за ползване.

  И това не е от сега. Ето ви изпадналият до нивото да пише в блогове на простосмъртни Вени Марковски – съветник на двама президенти по въпросите на Интернет (гангрена да ги беше сполетяла, нямаше толкова ужасно да звучи), член на бордове и какво ли не, ял и пил на безброй маси, който въпреки претенциите си също тъне в интелектуална нищета и така и не научи какво е това Интернет. Е, масите с Пламен Пачков и ICANN бяха сладки, докато имаше пачка в ДАИТС и докато в ICANN кариеристите търпяха комсомолеца. А и по дядова линия лесно и сладко се яде … пък и нали само това можем. Обаче, интересното е, че в сравнение с новите „интеуектуалци“, специализирани в създаване на виртуални помии с отрицателна стойност, той изглежда като не толкова простия, който все пак може да спре телевизора от копчето, вместо да го изключва от контакта (имам и хипотеза, че може би не разглежда фритюрника като средство за комуникация с извънземни македонци от Плутон). Жалко, но поради наличието единствено на тази епсилон-интелектуална флуктуация отколо абсолютната нула, съветваните от него си останаха същите такива профани в Интернет, каквито си бяха и преди да го познават, че даже имаше и елемент на допълнително изпростяване и техническо падение. А от общуването им с другаря Марковски IQ-то им закономерно не се повиши.

  Същото и с другарката Кунева. Ако си събираш антораж от идиоти, значи или разчиташ, че избирателите ти са баламурници, или самият ти си дребен лъжец, който очаква да не бъде разкрит, ако драматизира прекалено незначими събития и не създава водевили. Пък защо и не в Интернет – отдавна гологлави тъпанари под пагон, тъпи от пръв поглед, им обясняват, че интернет е свърталище на всички престъпници, луди и психари. И само те ще да са нападнали слънчевата другарка Кунева. Каква наглост.

 • nerv3n на 13.10.2011г. в 23:19ч.

  Дочувам ли в далечината вой на хора, на които фесбукакето е взело хляба???

 • Зелени идеи на 07.11.2011г. в 20:01ч.

  Това най-много го мразя – глупавият фейсбук спам на който се връзват всякакви хора за щяло и нещяло губят ценно време и правят какви ли не усилия, а всичко е една голяма простотия.