трънки и блогинки

Шрьодер свири Бетховен

Написано на: 23.12.2011 · 5 коментара

Вихлелм Кемпф е любимият ми класически изпълнител на пиано, а Шрьодер – любимия анимационен изпълнител на пиано. И двамата обичат Бетховен:

Шрьодер е герой от комикса Peanuts, който идолизира композитора и с голяма любов и отдаденост изпълнява негови произведения на детското си пиано. Другите клипчета са по-скоро предимно забавни, но ви препоръчвам анимацията към това изпълнение на Патетичната соната:

Шродер всяка година възторжено (и самотно) отбелязва рожденния ден на Бетховен. Единствено влюбената в Шрьодер Люси Ван Пелт се опитва да се приобщи и покаже съпричастна към неговото вълнение, но все не се получава. Люси мечтае да се омъжи за музикант и никак не се притеснява да изрази своите чувства:

Чарлз Шулц, авторът на комикса,  е скрил много музикални шеги в епизодите. Много по-смешно е, когато намериш нещо скрито. Аз се засмях на репликата на Снупи „nicht diese Töne!“, която е част от либретото на Одата на радостта от Деветата симфония. Поне мен Шродер ще ме вземе да празнуваме заедно!

Да, също така всички ноти са правилно пресъздадени:

Ако желаете да научите повече за връзката между Peanuts и Бетховен ви препоръчвам специализираната изложба.

Категория: музикааа

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • юлий на 26.12.2011г. в 17:34ч.

  Анимацията сигурно е много интересна. Това което ми е направило впечатление, че само Бет(х)овен може да бъде обект на такава ирония по линия сериозно-несериозно. Бих гледал филмчетата.
  А за тази втора част, скоро я слушах в това изпълнение http://www.youtube.com/watch?v=BHcGy1QmFXI и не знам дали защото ужасно харесвам Хироми Уехара или просто, защото пътувах с влак ми се получи много добре.

 • Иван на 29.12.2011г. в 20:21ч.

  Уникални :) http://www.youtube.com/watch?v=7H7NwZL6A94

 • пейо на 03.01.2012г. в 09:05ч.

  Чак сега успях да гледам клипчетата :)
  @ юлий
  Чудесна анимация, а и импровизация :) Благодаря!

  @ Иван
  Анимационните са едни от най-добрите илюстратори на класическа музика. Тези откъси са премахнати, но може да ги ползваш за ориентир: http://blog.peio.org/?p=2690

 • Емо на 28.01.2012г. в 17:00ч.

  Доста интелигентно и с хумор. Кемпф е мн добър, но в някои сонати можеш да усетиш известна..сухота :) На мен любимият ми (за Бетховен) е Святослав Рихтер :)

 • пейо на 29.01.2012г. в 18:36ч.

  @ Емо
  Рихтер и на мен ми харесва, когато държа повече на интерпретацията, отколкото на композицията. В тези случаи за мен Глен Гулд няма равен :)