трънки и блогинки

Навици в задръстването

Написано на: 20.11.2006 · 26 коментара

Задръстванията в София са вече нещо, на което може да се разчита. Любимите ми ситуации са дъждовен понеделник или пък домакински мач с чужд отбор. Тогава блокажът по основните пътища е абсолютен и аз с любопитство наблюдавам колоните от коли и шофьорите в тях. Показателно е и поведението на таксиметровите шофьори, които често отказват курсове през най-натоварените части на града.

Тъй като не мисля, че скоро положението с трафика ще стане по-добре, ми е интересно как ще се променят навиците на пътуващите, които неизменно ще прекарват все повече време напредвайки бавно в безкрайна колона. Как хората ще се опитат да уплътнят или прекарат най-полезно времето, което неминуемо губят?

Досега съм забелязал следните навици на попадналите в задръстване:

 • закусват или пият кафе;
 • гримират се, режат си ноктите, оправят си косите;
 • използват го като време за разговори по телефона;
 • слушат музика, радио, някои ми споменават и за образователно аудио;
 • стремят се да не пътуват сами, а с приятна компания.

Интересно ми е какви са вашите навици или наблюдения?

Категория: дневни

26 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • LeeAnn на 20.11.2006г. в 12:54ч.

  Времето в задръстването си е лично мое, откраднато за мен си!!!
  Никаква работа.
  Вариантите са няколко. Ако има хубава музика, или пък си нося с мен – слушам музика, пея си и си танцувам …. и гледам физиономиите на хората в съседните автомобили. Явно не е прието да се танцува в кола, не знам ;)

  Друг вариант: винаги имам тетрадка в чантата и си пиша в нея, предимно текстове за блога, идеи и т.н.

  И последен вариант е говоренето по телефона….

 • madlen на 20.11.2006г. в 13:27ч.

  една жена, която редовно минава с колата си пред нас по аксаков сутрин, си носи готин метален термос с кафе и си сипва в една чашка, докато чака хората в по-предните коли да се размърдат.

  мисля че тя е намерила начин да прекарва добре и полезно времето.

 • dzver на 20.11.2006г. в 13:31ч.

  Слушам музика и се забавлявам с бърз старт на кръстовищата.

 • Владо Георгиев на 20.11.2006г. в 15:21ч.

  Моят критерий за кофти задръствания е когато започнат да се виждат мъже, които се бръснат в колите на път за работа сутрин ;-).

 • LeeAnn на 20.11.2006г. в 15:29ч.

  О, да, и аз си имам термос /само за сутрешните задръствания/, но не съм онази жена, за която говори madlen ;)

 • zImage на 20.11.2006г. в 15:33ч.

  Понеже не шофирам си нося лаптоп и правя разни неща с него. Това в случай, че не съм с колелото. При всички положения във фонов режим хейтя тия дето правят задръстванията (замърсяват и т.н.).

 • flexiblefish на 20.11.2006г. в 17:28ч.

  почти всяка сутрин по канала между националния стадион и Графа засичам един виненочервен голф, чиито шофьор всяка сутрин слуша една и съща песен он&он и си танцува доста атрактивно- както пред огледалото в банята.
  все се мъча да разчета текста по устните му, но светофарът никога не ми достига.

  разбира се има го и вариантът, в който той просто така си танцува на всичко, но на мен горният ми харесва повече и си държа на него.

 • MAria на 20.11.2006г. в 19:37ч.

  [пътувам с градския транспорт]

  Сутрин: просто тръгвам много по-рано от необходимото за работа, за да изпреваря задръстването. „Спечеленото“ оплозотворявам за спокойно пиене на кафе и да си помогна за работата през деня.

  За вечерното задръстване си нося книга – задължително, и ако съм се сетила да си заредя батерията – mp3 player с музичка. За съжаление, въпреки това, от време на време ми иде да скоча и да убия някого…

 • жоре'то на 20.11.2006г. в 21:25ч.

  Аз играя табла на телефона. На тихо. „Някой“ ми разби колата преи две седмици, в резултат на което нямам панел на касетофона. Да, панел, а касетофона си седи. Не обичам тишината. И задръстванията.

 • Васил Бадев на 20.11.2006г. в 21:40ч.

  Аз понеже пътувам с автобус съм свикнал да си нося някаква книга. Като се замисля много книги съм изчел в задръстванията по Цариградско шосе между Плиска и Орлов мост :)

 • IZaNaMI на 20.11.2006г. в 23:30ч.

  забелязала съм, че много хора решават Сидоку в автобусите по прословутото задръстване Младост–Орлов мост.

  а аз обичам да мечтая :)
  пробвах да четя книги, но ми е трудно да чета права, притискана от всякъде – мисията невъзможна. :)

 • ladyvera на 21.11.2006г. в 00:24ч.

  А аз, признавам си най-чистосърдечно, оглеждам хората по спирките, които са се завили с палта,шалове и шапки и потропват нервно в очакване на атобуса. Все си мисля,че ще привлека погледите им, за да видят самодоволната ми физиономия, обаче те упорито отказват да го направят. Също така обичам да се пререждам най-отпред на колоната, като правя мили очи на шофьорите, които винаги, ама винаги ме пускат да мина. Освен това на светофара решавам,че съм забравила да си сложа гланц за устни, без който е немислимо да се прибера вкъщи. Гот, а?

 • zImage на 21.11.2006г. в 00:46ч.

  Това изпреварване в насрещното с цел предреждане на „балъците“ е някакси много показателно за милите ни сънародници. Ако карах кола щях да ги засичам такива при всеки удобен случай. Понякога си мисля дали да не си нося камъни и да троша стъкла…

 • kvo ti puka на 21.11.2006г. в 02:32ч.

  @zImage
  Първата тактика е твърде скъпа за осъществяване. Пък и всеки нарушава закона и правилника на своя глава. Втората тактика си е направо опасна за теб.
  Аз обикновено пуша цигара и се опитвам да си сгрея ръцете особено ако е студено и отивам на работа в задръстване. Нямам озвучение. А обзавеждането на автомобила ми е толкова спартанско, че освен пепелника други екстри няма. Иначе зяпането по другите участници в движението е забавно.

 • Дончо на 21.11.2006г. в 12:25ч.

  Най-омразното ми нещо е някой да се опита да ме пререди (незаконно) за ляв завой, докато чинно си чакам на опашката от коли.

  Никаква толерантност за такива автомобили.

  @ladyvera: …и никакви мили очи няма да намалят гнева ми от подобно нахалство. Да не говорим как ще те „освиркат“ тук, ако опиташ подобно нещо.

  ОТ: И тук „таксиджия“, казано в шофьорски контекст, е мръсна дума, защото и тук тези са най-ненормалните шофьори. Нямат нищо общо с нашите бакшиши, но пак нормалните хора ги е яд на тях.

 • случайна на 21.11.2006г. в 14:02ч.

  Често гледам предната кола и се опитвам да си представя какви са хората в нея. Ако съм сама си пея. И ласкаво, но строго се карам на идиотите, които се врат насам-натам.Не за да ме чуят, а за да си го кажа. Но в никакъв случай не си развалям настроението, като се ядосвам.

  ladyvera: Чедо, ти не знаеш ли, че некоректното шофиране, особено в условия на задръстване, е осмият смъртен грях! Покай се, докато е време! В ада грешниците ги чака прашен кръстопът, където до края на вечността да правят свирки на мазни албански тираджии… А това не е по твоята част, мило дете… Покай се, покай се!

 • Mynik на 21.11.2006г. в 15:28ч.

  Аз си изкарах последните две сесии от следването в 94. Имам предвид учейки за изпитите :)

 • Jenshen на 21.11.2006г. в 18:58ч.

  аз пътувам с автобус за нещастие….
  тъй като все се каня да си купя mp3 player, обаче все не си купувам, а пък четенето не върви, защото обикновено съм права и смачкана някъде в народа, ми се налага да си намирам други занимания.
  например, особено ми е интересно да наблюдавам хората около мен – какво правят те, какво четат, каква музика слушат….. а най е забавно да слушаш чуждите разговори! леле на какви абсурди съм се наслушала! :о)) но е забавно, определено :о)

 • Георги Чорбаджийски на 21.11.2006г. в 19:35ч.

  От както не ходя с кола, а пеша на работа живота ми е розов :) Иначе преди слушах музика и танцувах в колата, нищо, че ме гледаха като луд.

 • Георги Иванов на 21.11.2006г. в 22:30ч.

  Само негативни емоции и най-вече псувни по полицаите. Традиция е да няма регулировчици по кръстовищата като има задръстване , но вместо това си бъркат в носа горе по караулките.

 • ladyvera на 22.11.2006г. в 00:22ч.

  @случайна:Кога те ръкоположиха, ако смея да попитам и в коя секта?! Щото нали се сещаш, че колкото и да си мериш пишката с мъжете, ти си оставаш жена. А жена-поп все още не съм виждала, но знам ли,ти може да си първата.

 • случайна на 22.11.2006г. в 09:11ч.

  layvera: Това е „Църквата на светиите от седмия ден без отнети контролни точки“

 • LeeAnn на 22.11.2006г. в 09:15ч.

  @Георги Иванов
  затова винаги звъня в полицията, когато видя неработещ светофар или нещо нередно по улиците. и всеки път се изумявам колко бързо реагират. не ги защитавам, но не си и съмсем прав ;)

  а хората по спирките ги гледам с много тъга, защото аз пътувам с кола, но децата ми се прибират с градски транспорт…. :(((((((((

 • ladyvera на 22.11.2006г. в 10:33ч.

  Само искам да допълня, че коментарът ми за пререждането на колоната, хората по спирките и т.н., беше иносказателен и съм учудена, че изобщо се налага да пояснявам това.
  @случайна:явно ходим в една и съща църква ;)

 • An на 23.11.2006г. в 08:41ч.

  Дъня до дупка музика и пея (последно можехте да ме видите подскачаща и крещяща Pulll me undeeeeeeeeer, I’m not afraaaaid…).
  Веднъж пък някакъв младеж също си танцуваше и пееше в колата до мен и се ухилихме и двамата като открихме, че слушаме една и съща радиостанция в момента.
  Иначе и аз обичам да зяпам хората по другите коли – дали са изнервени и какво правят, та веднъж имаше един, който най-спокойно се бръснеше и си подсвиркваше нещо, а пък друг един решаваше кръстословица с молив…

 • кольо на 23.11.2006г. в 10:28ч.

  Някакси започвам леко да завиждам, че ходя пеша до работа и пропускам all the traffic-jam-fun… :)