трънки и блогинки

Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка

Написано на: 27.01.2012 · 15 коментара

Kader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA е предал своя доклад и подал оставка от длъжността, която заема като прави следното изявление относно процеса по водене на преговорите и придвижването за ратификация на този международен договор:

Искам да отрека по най-силния възможен начин целия процес, който доведе до подписването на това споразумение: без включване на организациите на гражданското общество, липсата на прозрачност от самото начало на преговорите, многократно отлагане на подписването на текста, без да бъде предоставено обяснение и изключване на исканията на Европейския парламент, които бяха изразени на няколко пъти в зала.

Като докладчик на този текст, съм изправен пред невиждани преди маневри от „дясното крило“ на този парламент, които включиха темата в дневния ред, преди обществото да може да формира мнение, като по този начин лишиха парламента от правото на дебат и отнеха възможността за представяне на основателните искания на гражданите.

Всеки знае, че споразумението ACTA е проблематично, по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност доставчиците на интернет достъп, възможностите за производство на генерични лекарства или минималната защита, която дава на нашите географски означения.

Това споразумение може да има значителни последици върху живота на нашите граждани, и въпреки това се прави всичко възможно за отнемане на възможността Европейския парламент да се произнесе по този въпрос. Ето защо днес, с предаването на този доклад, за който съм отговорен, искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация. Аз няма да взема участие в този маскарад.

Напомням, че ACTA е международен договор, а на основание чл. 5. ал. 4 от Конституцията ратифицираните международни договори имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

Категория: всякакви

15 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Спас Колев на 27.01.2012г. в 19:06ч.

  Човекът е сравнително високо в номенклатурата на френските социалисти и е смятан за близък до Оланд.

  Интересно е дали ходът е свързан с предизборната кампания във Франция и изобщо до каква степен там ще се акцентира върху тази тема (Саркози вече е доста ангажиран с извращения като HADOPI).

 • Людмил на 29.01.2012г. в 01:17ч.

  АСТА е сериозен удар върху свободата на словото. За съжаление, този договор вече е подписан от българското правителство. Очевидно АСТА е в интерес на управниците, без значение дали е в интерес на гражданското общество. За това пък кой да мисли!?
  Изобщо не е интересно значението на този случай за Франция.
  Важно и интересно е отражението на прилагането на вече поетият ангажимент от правителството на България в България!

 • десо на 29.01.2012г. в 01:48ч.

  Нещо нормално за нашите политици да подписват международни договори преди обществото да е информирано за последиците от такива спогодби.

 • Калин на 29.01.2012г. в 03:32ч.

  Ако ACTA не мине през Европейския парламент, ще бъде ли валидна в България, след като вече сме я ратифицирали?

 • пейо на 29.01.2012г. в 15:01ч.

  Подписът на правителството не е достатъчен. Необходима е и ратификация от Народно събрание.

 • Зелен Бетон на 30.01.2012г. в 14:34ч.

  Петицията на AVAAZ (когато набере 500 хил. подписа, ще бъде представена пред Европейския парламент): http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?vl – .

  If You Thought SOPA Was Bad, Just Wait Until You Meet ACTA
  http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-bad-just-wait-until-you-meet-acta/

  ACTA vs. SOPA: Five Reasons ACTA is Scarier Threat to Internet Freedom
  http://www.ibtimes.com/articles/286925/20120124/acta-sopa-reasons-scarier-threat-internet-freedom.htm?cid=2

  What’s Wrong With ACTA
  http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA

  The secret treaty: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) and Its Impact on Access to Medicines
  http://www.msfaccess.org/content/secret-treaty-anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-and-its-impact-access-medicines

  Потенциалният ефект на ACTA засяга далеч не само свободата на обмен на информация (и във, и извън интернет), а и още по-критични области – като достъпа до генерични медикаменти, както и развитието на иновациите и свободната конкуренция.

  Но основното е че е опит да се създаде прецедент за законово утвърдено глобално сливане на корпоративната и политическата власт. С други думи – пряк път към „1984“.

 • Радко Пиратко на 30.01.2012г. в 19:33ч.

  Тегленето на филми и музика от торенти, не пречи чак толкова на филмовите и
  звукозаписните студии да живеят охолно, те и сега си живеят пребогато.
  А кой определя някои актьори да получават космически хонорари? Например
  Том Круз е шампион – 150 милиона долара за участие в един филм, какво толкова
  уникално изигра, което друг актьор не би могъл???!!! Не е само той разбира се.
  Много хора си купуват компютри главно с цел свободен достъп до всякаква
  информация, като торентите са не малък дял. Като ударят торент сайтовете в
  в името на интересите на корпорациите ще навредят на не по-малко могъщите
  компютърни корпорации, тъй като ще спаднат продажбите на компютри, лаптопи
  и консумативи за тях. Така че медалът има две страни. Добре ще е мощните
  компютърни производители да защитят пиратите.

 • Васил на 31.01.2012г. в 15:50ч.

  Не исках да коментирам каквото и да било преди да съм изчел всичко ,което трябва да се знае за АСТА и мога да кажа , че свободното слово е най – малкия проблем в АСТА . Ако не сте разбрали с това споразумение ставаме заложници на мегакорпорациите . Пример:
  Човек А ходи по улицата чува песен Х без да е платил моментално той е в нарушение по чл.х ал.у и дължи минимум 50 евро глоба или 72 часа затвор .
  Пример Б :
  Компания А произвежда лекарство Х , което по химичен състав е много подобно на лекарство У което е патентовано преди това , патента на лекарство Х следва да отпадне по АСТА защото е в нарушение по чл. х , ал.у следователно имаме монопол , откъдето високи цени на лекарството , оттам по високи здравни осигуровки ако се отпуска само по клинични пътеки от Здравна Каса .

  Тук свободата на словото е толкова малък проблем че е изцяло пренебрежим .

  Последен пример за да се разбере каква химера е АСТА :

  Търсиш информация в интернет естествено изпозваш Google(вече наруших АСТА тъй като споменах Google без да съм изискал писмено разрешение за споменаване на тяхната корпорация и подлежа на 168 часа затвор или глоба 90 евро ), та търсиш информация в интернет намираш я и хоп ти си извършил престъпление само като си я намерил чрез Google защото не си платил за достъп или не си получил разрешение за достъп до информацията следователно подлежиш на наказание , по лошото и Google подлежат на наказание тъй като са съучастници в твоето престъпление .
  Всеки линк към сайт без изрично съгласие за публикуването му или заплащане за него е престъпление, всяко чуто нещо е престъпление , всяка идея която ти е хрумнала но е хрумнала на някого 10 сек по рано в Нова Гвинея е престъпление .

  И ако това не ви е убедило че тук говорим за много повече от свобода на словото това ще ви убеди :

  Всяка корпорация има законното право да ви наложи глоба или да ви прати в затвор или да ви наложи наказание от 3-ти вид ( спиране на интернет достъп ) без да ви съди, без да доказва нищо пред никого , без да носи отговорност , без да можете да се защитите .

  Най – фрапиращото е , че се приема без да се е произнесъл ЕП , просто се приема по default ,че клиента не е цар , а престъпник и следва да бъде следен по всевъзможен начин и да му се налагат глоби когато който както си иска защото това е „правилно“ !

  Заключението е интернет рекламата ще умре защото прехвърлянето от сайт в сайт става само чрез заплащане , рекламите ще струват пари , и достъпът до тях ще е ограничен до тези които със 100% сигурност се нуждаят от достъп до съответния сайт на който е рекламата тоест всеки просто сърфиращ няма да има достъп до там откъдето рекламирането в интернет няма да има необходимата аудитория за да покрие разходите си , от там всички безплатни сайтове за каквото се сещате които са разчитали на реклама фалират или стават платени пример Facebook – плати за да пишеш на стената на човека Х защото нямаме пари да си поддържаме системата = фалит.
  пример : Youtube потребител Х качва клип на кучето си , кучето му носи бутилка Coca Cola – Потребител Х е престъпник и дължи пари равняващи се на максималната възможна загуба за Youtube от това ,че Coca Cola не са платили за реклама реклама,видяна от n на брой потребители .
  Вариант 2 Coca Cola решават че клипа уронва престижа на фирмата им следователно потребител Х е престъпник и Youtube е съучастник , следователно и Youtube и потребител Х носят наказателна отговорност каквато определят от Coca Cola без да трябва да доказват каквото и да било .

  Защо корпорациите не трябва да доказват вина пред съда или институциите в държавата чийто гражданин глобяват?
  Защото по международното право всеки международен договор има по-висок приоритет пред вътрешнодържавните закони . Следователно държавата не може , няма право и не трябва да защитава гражданите си.
  В секундата когато подпише АСТА правителството ни се отрича от нас .

  Тоест страните от 3-тия свят предоставят по-добра защита на гражданите си отколкото ЕС.

  АСТА принуждава държавите да претърсват всеки преминаващ границите им за незаконно притежавана интелектуално собственост , тоест трябва да показвате фактура за песните на МР3 плейъра си .

  И последно АСТА не касае само интернет ! Не се заблуждавайте АСТА касае всякакъв вид интелектуална собственост защитена по някакъв начин от авторското право , от което авторите не печелят нищо тъй като според АСТА праводържателите са разпространителите и производителите ,а не създателите тоест авторите губят тъй като хонорарите им ще намалеят поради намаленото търсене , а „черния“ пазар на информация ще се разрастне , или мафията на бъдещето ще е интелектуалната !

 • Людмил на 01.02.2012г. в 16:42ч.

  Василе, даваш ли съгласие да публикувам твоя коментар в туитър? :)

 • Людмил на 01.02.2012г. в 16:50ч.

  Цитат от 31 01 2012г. публикувано в http://bg.time.mk: „Споразумението за борба с измамите в интернет – АКТА, което подписа и България, няма да доведе до промени в правилата у нас. Това коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков. “
  Е? Защо сте го подписали тогава.
  Така постъпват само безумци – да правят безсмислени неща.

 • Анотния на 01.02.2012г. в 19:17ч.

  Подписан е договора.. ей така да има, какво да подписват. България с нашите политици(съвременни) искат да покажат България колко е модерна, напреднала, а всъщност.. хах е точно обратното – хората живеят в мизерия, борейки се всеки ден да оцелеят с тези малки заплати и високи сметки, борейки се да не останат на улицата, високи данъци и за какво?, да получават нашите баби и дядовци някакви си 120лв. пенсия? и да се чудят как с тези пари да изкарат месеца до следващата си пенсия ли?. Подписват за да има как да ни увеличат данъците, за да ни карат да плащаме още, и за какво питам се аз го правят? За страната ли, за нас ли.. или го правят за себе си ? Лесно им е на тях депутатите, седят си на топло, смеят си се, возят си се в модерните коли, заграбват от нас още и още, и после да кажат, че няма защо да сме недоволни.. хаха сега какво? Ще започнат да ни следят и с цел каква – да изчистят пиратството ли?, което винаги го е имало и ще продължава да го има. :) Аз съм против този закон, против тези правила, защото именно заради това от 1990 година насам в България вилнее ДЕМОКРАЦИЯ, а не комунизъм, с цел всички хора да “имат равни права“, да “ имат свободно“ мнение, а в момента според мен с АСТА, за нас потребителите, явно е дошло времето, когато ерата на свободната информация и достъп приключи.. Това е моето мнение, нещата както ги виждам аз.. а за тези, които не са ме разбрали, съжалявам.. :)

 • СиСта на 01.02.2012г. в 21:12ч.

  Василе, току що наруших АСТА и ми се полагат 10 години затвор, защото откраднах интелектуалната ти собственост под формата на коментар и я публикувах във Фейсбук без твое съгласие.:) Струваше си.

 • Живко на 02.02.2012г. в 23:20ч.

  СиСта, освен всички да спрем да работим и да влезем за по 10 години в затворите.

 • Айтак на 07.02.2012г. в 22:54ч.

  Не разбрах има ли някъде интернет подписка срещу АСТА. Искам да се подпиша против!

 • кайкай на 10.02.2012г. в 10:23ч.

  Айтак ето тук: https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?slideshow