трънки и блогинки

ACTA: Туй, що кроихте в мрака, се осра

Написано на: 11.02.2012 · 2 коментара

Днес от 11 часа пред пилоните на НДК в София и в други градове в България (моля, кажете къде) ще има събиране-протест срещу присъединяването на България към ACTA. Такива прояви ще има и във всички други държави, чиито правителства ги продадоха на лобистите на няколко търговски обединения и се присъединиха към споразумението.

Приемете това събиране, като средство да се покаже ясна позиция, по достъпен за политици начин. За съжаление политиците не желаят да мислят за обществения интерес, а и не разбират от словесни аргументи, без мисловният процес да е материално стимулиран. Образът на недоволна тълпа, която се задава в тяхна посока, без любов в сърцата, е един от най-сигурните начин да им се въздейства на първосигнално ниво и заради тях ви моля днес да се разходите до НДК.

Новините за държавите, които спират ратификацията или отказват да подпишат ACTA и гледката на протестиращи хора по цял свят е добро средство да им се предаде посланието: „Туй, що кроихте в мрака, се осра“ по разбираем за тях начин. Когато и Financial Times пише, че това споразумение се проваля, това е ясна индикация от къде почва да духа вятърът и е по-добре навреме да си спасяват имиджа. Може и да ги замислим дали не са взели твърде малко пари, за да я подпишат тая работа, но да се надяваме, че ще запазят практиката да не връщат пари и „правоносителите“ ще са двойно прецакани.

За мен „протестът“ ще е повод да се видя с познати и, за да не ни е скучно, предлагам да си организираме следните игри:

 • Снимай ченгето – загрижените хора от МВР обикновено пращат един чичко с тъжна деведесетарска видеокамерка да снима участниците във всякакви протести. На мен ми доставя голямо удоволствие да организирам групи с „ееей такива“ обективи и да ходим да го снимаме  едновременно от всички страни. Нещо като обратен BigBrother, да го наречем.
 • Кой ще яхне протеста – този протест е чуден шанс за опозицията да се покаже съпричастна и силна и ще ми е много интересно да видя кои партии и „лидери“ ще са организирали младежките отреди. Най-любопитно ми е да видя хората на Кунева дали ще ползват повода да се асоциират с гражданството, но и да разбера доколко Атака са още живи, а и в какво състояние са младите социалисти и седесари.
 • Конкурс за най-малоумен журналистически въпрос – традиционните медии правят трогателни опити да преведат случващото се на езика на тяхната аудитория и в процеса се раждат шедьоври. Записвайте си, защото няма логика, която да запомните и възпроизведете такива тъпотии.

Ако трябва да съм малко по-сериозен, искрено се надявам да не са организирали агитки, нацита или други лумпени, които да предизвикат безредици и да създадат повод за употреба на сила и опорочаване на протеста. Моля, ако забележите такова поведение, запазете спокойствие и дистанция, снимайте тези лица и веднага сигнализирайте на служителите на охранителната полиция. Снимайте и какво и на кого казвате – събитията от 14 януари от преди няколко години няма нужда да се повтарят.

Иначе – мисля, че ще е достатъчно весело и ще ви остане добър спомен, че сте участвали в част от историята.

Категория: всякакви

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • gligi на 11.02.2012г. в 11:04ч.

  „чичко с тъжна деведесетарска видеокамерка“

  от миналата година и той е със средно голям обектив, това е от даренията за мвр-то :)

 • Иван Стоименов на 21.02.2012г. в 02:59ч.

  От няколко приятели чух, че се подготвя нов подобен на АСТА документ, който ще бъде подписан от нашето правителство. Даже в съставянето му има и българи.