трънки и блогинки

Протест срещу ACTA

Написано на: 11.02.2012 · 16 коментара

Последният премиер, чието решение изкара толкова много хора на протест, в момента си изкарва хляба с честен труд. Витошка бе пълна – от Съдебна палата до НДК. Нещо, което не съм виждал от протестите срещу Виденов.

Можело значи. Пасивността, цинизмът и отчаянието от опита на последните години бяха категорично опровергани. Горд съм и съм радостен, че свободата да обменят информация и чистотата на природата са двете области, чието засягане предизвиква най-сериозна обществена реакция.

Искрени поздравления за формалните организатори. Никой не взе микрофона, никой не опита да оглави и осребри тълпата. Протестът бе по интернетски децентрализиран и спонтанен и това беше едно от най-прекрасните неща. Имаше всякакви от социалисти-утописти до неолиберали и най-вече много млади умни хора. Хора, които ясно и спокойно съзнават, че настоящето и бъдещото им зависят от свободния достъп до знание и няма да позволят интересите им да бъдат продавани и предавани.

Категория: в картинки · свободни неща

16 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Вени Г. на 11.02.2012г. в 18:19ч.

  Аз съм от анархо-капиталистите и идеологията, която споделям, и смятам, че споделяха доста от протестиращите е изложена тук –> http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/remember-remember-5th-of-november.html
  Давам линк, защото изложението ми е емоционално и контекстно.

 • Maya на 11.02.2012г. в 18:43ч.

  Можеше и повече да сме, но това със сигурност е най-масовият интернет-организиран протест досега. Радващо беше да видя толкова широк възрастов диапазон на шествието, до нас имаше включително и бебе :))
  Щом в този студ и сняг толкова хора излязоха, за да защитят свободата си на общуване и правото си на информация и знание, има надежда за нас…

 • Костадин на 12.02.2012г. в 01:32ч.

  Бях наистина приятно учуден на това, колко много хора се събрахме при тези климатични условия, това си е направо рекорд.
  Радвам се, и че протеста мина толкова мирно, въпреки малкото полицай които ни „охраняваха“.
  Надявам се гласът ни да бъде чут от управляващите.

 • Blinky на 12.02.2012г. в 02:19ч.

  И аз бях приятно изненадан, особедно като се обърнах назад и видях, че колоната нямаше край. Хората бяха адски позитивни и всеки знаеше защо е там. Беше преживяване, което никога няма да забравя и ако имах шанс, пак бих го повторил.

  Мисля, че ще го чуят. Имаше плакат гласещ „Подпиши ACTA, загуби изборите“, което реално точно така ще се случи. А до изборите не остава много време.

  Имаше ценни лозонги в София:

  1. Който не скача е за АСТА
  2. Защо сме тук – спираме АСТА, кои сме ние – България
  3. Не на АСТА
  4. Европа разбери, България не спи

 • Вени Г. на 12.02.2012г. в 17:09ч.

  Едно от нещата, които най-много ме радва – от същия порядък като това, че не допуснахме протестът ни да бъде оглавен от политиците, е това, че за първи път протест не противопоставя левите и десните. Смея да твърдя това на база подробния си поглед върху форумите.

 • Петър Георгиев на 13.02.2012г. в 09:35ч.

  И все пак трябва да се измисли механизъм, по който хората, които са произвели нещо да получават пари за това нещо. Задължително е просто или ще доведе до упадък, който ще ни е още по-неприятен от плащането за сваляне на музика и филми.

  От десет години насам почти няма нов български албум. Вярно е, че точно заради пиратските сваляния видяхме една камара яки групи в България, но така или иначе не това е пътят.

 • Комитата на 13.02.2012г. в 12:41ч.

  А откога е задължение на обществото да измисля механизми някой да спечели? Обществото трябва да е свободно, правилата да са ясни, от там нататък бизнесът бързо си намира схемата.

  Имаме вече iTunes, Youtube, Spotify… и особено първите два модела не се справят никак зле с бизнеса, дори когато пиратството уж ги убивало.

 • Петър Георгиев на 13.02.2012г. в 13:18ч.

  Въпросът не е, че обществото е длъжно да измисли механизъм, а че такъв механизъм трябва да има. В момента се предлага един механизъм, който явно не се харесва на повечето хора.

  Щом не харесваш нещо, поне според мен е по-добре не да излизаш и да крещиш срещу него, а да предложиш нещо по-добро.

  Всъщност, то е измислено, но не му се дава гласност. Според правилата, компаниите производители на носители на информация, трябва да отчисляват определен процент от приходите си.

  Може би стъпка в тази посока е същото да се случи и с интернет провайдърите.

 • Пламен Рибарски на 14.02.2012г. в 22:06ч.

  А така опомнихме се и нека така да продължава, защото и ние сме хора и имаме права

 • Деси Хаак на 17.02.2012г. в 20:30ч.

  Свободата е много хубаво и вкусничко нещо…Чудесно, че толкова много умни , ведри и топло облечени хора са се сбрали в името на това да сме интелектуално неограничени.Гордо ми стана, като гледах клипчето и малко засраменко, че не отидох на протеста в Берлин…освободена съм от час, че съм много бременна и ми се спеше невъобразимо на 11ти. Но и без мен и тук станал голям събор, твърдят посетилите го. Та ура за свободата и благодаря, Пейо, за споделянката:)

 • Игри на 18.02.2012г. в 23:33ч.

  Видя се, че това с АКТА няма да мине в България.
  И после като някой казва, че не се уважаваме българите. имайте предвид, че такива прояви на защита на личните ни свободи и права показва себеуважение и показват до колко уважаваме правата на другите. Заради такива неща се различаваме от диваците.
  Нека и европейците видят, че тук живеят мислещи хора, който уважават себе си.

 • Новини на 29.02.2012г. в 13:50ч.

  Най накрая ни дойде акъла и на нас. Добре, че правителството ни послуша. Веднъж и това да стане !!!. Благодаря ви хора подкрепили „АНТИ АСТА“ Хубав ден и преживяване в Интернет :)

 • За жената на 29.02.2012г. в 16:48ч.

  Чудесно е, че толкова много хора подкрепиха протеста НО… защо българина скача, само когато е пред угрозата да му вземат нещо от „безплатните“ т.е сваляне на филми, музика и игри. Къде е когато трябва да се протестира срещу високите цени на горивата? Защо за Закона за хазарта си мълчи, след като е абсолютно копие на АСТА? С тоя закон пак ще ни следят кой къде влиза в интернет и т.н, ама по тоя случай мълчание, защо???

 • Георги на 20.03.2012г. в 13:43ч.

  Хубаво ми е да виждам, че народа ни става все по задружен и когато трябва да се излиза на протести се събират все повече и повече хора. Това означава, че се научаваме да изказваме някаква гражданска позиция и показваме на нашите управляващи, че народа е властта и те трябва да гледат нашия интерес :)

 • Юлиян Димитров на 31.03.2012г. в 20:51ч.

  Много ми хареса тогава активността на българския народ. Не съм очаквал, че толкова много хора ще дойдат да подкрепят една виртуална кауза.

 • Maya на 29.05.2012г. в 16:43ч.

  така трябва- да се протестира, в противен случай никой не се трогва. И аз бях на площада и аз протестирах срещу това ужасно, глупаво и недемократично споразумение. ако решат пак да го приемат този път може да се стигне и до гражданска война!