трънки и блогинки

Благините на Виетнамската кухня

Написано на: 26.03.2012 · 5 коментара

Виетнамците са много умни хора. Или са много умни по отношение на яденето, но пък имайки предвид колко са умни са за ядененето, може и за останалото да са така. Обяснявам защо.

В неделя бях на „Среща с виетнамската кухня“, която Ан организира, и въпреки че никак не ми е за пръв път да ям нейни ястия този път, в процеса на неядене и приготвяне, ми се систематизираха предимствата на виетнамската кухня. Те, много накратко, са следните:

 • Прясно – всичко е зелено и свежо, и се приготвя по начин, който му позволява да остане такова. Представете си, че всичките ви ястия може да се считат за здравословни, колкото салатата.
 • Топло – за да позволи на хубавото да се приеме по-бързо и лесно.
 • Вкусно – във Виетнам е топло и шарено и това се пренася във вкуса на ястията с всякакви сосове, подправки и тайни номера при приготвянето.
 • Леко – любимите ми родопчани описват традиционните си ястия като нещо „натъртюващо и затъртюващо“. Е, виетнамските нямат нищо общо и затова много дебели виетнамци не съм виждал.
 • Без обработка – като е прясно и вкусно – няма нужда да се мъчи много. Бланширани, консервирани, панирани и замразени неща са новост за тях.

Няколко човека се връщат от престой в тази част на Азия и с ужас установяват какво сме свикнали да ядем. Примерно, до вчера са яли морски продукти, уловени преди минути, а днес им предлагат нещо подобно на шницел с лютеница и картофи. Започват да си обясняват шкембетата и дупетата наоколо. Обясняват си и стомашните и сърдечните си проблеми, а от там могат да стигнат и до доста цялостни изводи за живота и състоянието си.

Тези изводи не само са нещо досадно, но и са доста индивидуални, но пък от друга страна удоволствието от храненето е универсално. Затова, ако искате да се пробвате във виетнамската кухня, вижте някои рецепти и идеи или пък чакайте (и си поискайте) нова среща с виетнамската кухня.

Категория: всякакви

5 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Michel на 26.03.2012г. в 13:12ч.

  Опитвал съм чудесните ястия на Ан, тя е много добра, да! :)

  Спомням си още за едни прекрасни немчета, ммм, да си оближеш пръстите направо (и като се сетя, как се хапват, направо си е буквален изразът)! ;)

 • Стоян Иванов на 26.03.2012г. в 14:30ч.

  Аз имам опит с кухнята на Тайланд. Сигурно също толкова здравословни и свежи неща правят и там, но вкусът на шампоан, който имаше всичко просто ми беше твърде много.

  За сметка на това сестра ми се справяше отлично и само тайско ядеше.

 • Жени на 29.03.2012г. в 11:40ч.

  Азиатската кухня по принцип ми е много любима , но не съм опитвала нищо от виетнамската кухня за съжаление. Време е това да се промени

 • Велко на 19.04.2012г. в 14:02ч.

  Хм, точно наскоро пробвах виетнамска кухня, но нещо не останах особено очарован от консумираната храна и честно казано, надали ще опитам отново

 • An на 20.04.2012г. в 00:50ч.

  @ Велко, ако сте я яли в България – смятайте, че не сте яли въобще виетнамска храна… В България няма виетнамски ресторанти.