трънки и блогинки

Позиция относно използването на отворени файлови формати в администрацията

Написано на: 27.03.2012 · 13 коментара

Публикувам позиция на Фондация „Отворени проекти“ по повдигнатата дискусия, породена от плащането на поредния „данък Майкрософт“. Ако сте водили поне веднъж дискусия по темата – няма да научите нищо ново. Целевата аудитория е незапознати с темата политици, чието съзнание не бива да се натоварва с детайли, но все пак може да е полезна и на вас:

Отчитайки и взимайки предвид:
1. Закъснялото обсъждане на проблема за използване на софтуер с отворен код в администрацията
2. Необходимото време, за да се оцени ефекта, планира и извърши такава миграция
3. Проблемите, посочени по-долу, с които се характеризира настоящата ситуация

Считаме, че първа стъпка към използването на предимствата, които софтуерът с отворен код може да ни даде е въвеждането и използването на отворени файлови формати в Държавната администрация

Ние от Фондация „Отворени проекти“ препоръчваме и подкрепяме
Използване на софтуер с отворен код и отворени файлови формати за съхранение и обмен на информация, които не обвързват потребителя с определен производител на софтуер и не налагат никакви ограничения за създаването и използването им за обмен на информация.
Те ще разрешат следните проблеми, с които се характеризира настоящео състояние:

1. Гражданите се задължават да извършат допълнитени разходи за закупуването на софтуерни продукти, за да могат да обменят информация с тяхната собствена държава.
2. Държавата изпада в технологична и икономическа зависимост от единствен производител на софтуерни продукти, като сама го поставя в монополна позиция и на практика се задължава да приеме всякакви неизгодни ценови и договорни условия.
3. Държавата губи контрол над собствената си информация, чрез „заключването“ на информацията в затворени файлови формати, които може да достъпи единствено чрез софтуер, който е принудена да закупува на всяка цена.
4. Държавата няма гаранции, че ще има приемственост между по-новите и по-стари версии на софтуера предоставен от фирмата монополист. Което прави използването на „затворените“ формати опасно за архивните данни на администрацията.

И ще донесат следните ползи:
1. Достъп – Използването на отворени файлови формати гарантира, че Държавата ще може винаги да достъпи своята информация, без разходи и без зависимости.
2. Избор – Вместо налагането на единствен производител на софтуер, отворените формати ще създадат възможност за конкуренция и постигане на най-добри условия и цени.
3. Съвместимост  – Държавата може да разработи информационни системи, които отговарят на нуждите ѝ и да осигури съвместимостта им с всички други системи, които използват отворени формати.

Поради тази причина правим следните препоръки:
Проблемите могат да бъдат решени и ползите могат да бъдат реализирани, ако правителството използва
1. законодателната си инициатива за промени;
2. извърши промени в подзаконовите нормативни актове и
3. използва правомощията си като определя изискванията в обществените поръчки, за да наложи и изисква всички ползвани софтуерни решения да създават и обменят информация само и единствено в отворени файлови формати формати.

Категория: свободни неща

13 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Мартин на 27.03.2012г. в 16:50ч.

  Всъщност позицията е похвална, но както винаги ще си остане едно добро пожелание само. Когато става въпрос за едни има няма 80 000 000 лева винаги има едно добре платено лоби, а без тези пари няма такова( в предвид цената на open source)….Е и според мнението на експертите е по-евтино да се платят лицензите отколкото миграцията към свободен софтуер?!
  Да им се чуди човек на финансовата логика!но иначе добра като търговска такава за нечий интереси!

 • тър ъхъ на 27.03.2012г. в 17:18ч.

  Въвеждането на формати с отворен код в държавните учреждения значително ще понижи брутния вътрешен продукт на България, тъй като всички млади, кадърни и работещи хора, които познават някой, който работи в такова учреждение, ще бъдат заети през значително време от работния ден да обясняват по телефона „как се прави едикакво си, защото не мога да се оправя с тая новата програма, пък тоя дето получава заплата за поддръжката на компютрите никога не сме го виждали и не го знаем кой е“.

 • Acnapyx на 27.03.2012г. в 17:57ч.

  Въпрос е преди всичко на… как да го кажем, просвета. Не само в държавата, но и в частните компании редовно ми ИЗИСКВАТ doc/docx, и когато им пратя rtf, въобще не се и опитват да го отварят. „Щом не е с такова разширение, с което съм свикнал/а, значи не става, точка по въпроса“. Най-големият хит: „Моят компютър не чете TXT, дай ми го в DOCX“ :D

  Опитах се да агитирам колеги, познати, приятели и кой ли не… нулев ефект. В крайна сметка вдигнах ръце и вместо да си късам нервите, просто им го конвертирам в какъвто формат желаят. Каузата е добра, но нямам сили да увещавам идиоти :)

 • зори на 27.03.2012г. в 18:28ч.

  Не съм съгласна с тър ъхъ – първо ще се направят курсове за разучаване на новите програми, после курсовете ще се повторят от нова фирма, щото старата не е обяснила добре, после всички обучавани ще идат на семинар (някъде по-далечко, даже може и там да няма компютри), а на финала ще се назначат още хора, които си разбират и информацията ще продължи да се изисква на дискета, щото това е супер надежден носител.

 • Zeridon на 27.03.2012г. в 19:36ч.

  По темата много се писа …
  Дали Фондацията замисля да публикува отворено писмо заведено по надлежният ред към министерствата изразявайки тази позиция и изкарвайки цялата тази дискусия в малко по-формален вид пред обществото?
  Ако това е така може да разчитате на моето съгласие в това.
  А дали има смисъл от петиция и т.н.?

 • пейо на 27.03.2012г. в 20:45ч.

  @ Zeridon
  Днес е входирано в Министерски съвет – затова и стила е като за олигофрени.

 • Сашо на 27.03.2012г. в 23:38ч.

  Втора поредна версия Microsoft Office записва файлове по подразбиране в Office Open XML, стандартизиран като ISO/IEC 29500 – напълно отворен формат.

 • пейо на 28.03.2012г. в 06:30ч.

  @ Сашо
  Може ли да ми посочиш още едно приложение, което може да възпроизведе дори и малко по-напредналите възможности на този формат и да предложиш своето обяснение защо състоянието е такова?

 • Иво на 28.03.2012г. в 10:17ч.

  Ех, колко хубаво би било целевата аудитория на позицията да вземе да вдене смисъла и значението на описаното! Ако и работеха наистина в полза на обществото а не в нечия друга… родната бюрокрация би била толкова по-смислена система.

  Благодаря ви „Отворени проекти“, че все пак правите… нещо в посока смисленост.

  @Сашо
  Това „напълно отворен формат“ искрено ме разсмя, човече! :)
  А да си запознат с (нещо около) този формат, освен рекламните материали на Майкрософт?

 • ал_шопов на 28.03.2012г. в 12:41ч.

  Отворените и общодостъпни формати не са същото като програма с отворен код. Гледайте да не ги забърквате, че отговорите на МС ще са зле.
  @Сашо
  Като твърдиш това, поне провери какво е състоянието на продуктите на самите Майкрософт по отношение на стандарта който посочваш. Това, че разширението на файла е същото, нищо не значи.

  http://blogs.msdn.com/b/dmahugh/archive/2010/04/06/office-s-support-for-iso-iec-29500-strict.aspx

 • Милен на 28.03.2012г. в 14:05ч.

  Бих казал, че текста не е като за олигофрени. Още трябва да се опрости. Перфектният тест би бил ако ББ го прочете и може да разбере всичко :) Според мен трябва да се ползват граматично прости изречения с думи от ежедневната реч. От личен опит знам, че колкото по-просто написано, толкова по-лесно се разбира от ДА.

 • Илия Горанов на 29.03.2012г. в 14:14ч.

  Човече, на моето предложение, към една такава държавна администрация, документите на Интернет страницата им, да се публикуват в PDF ми отговориха така: „А-а-а-а, категорично НЕ! Трябва да си инсталирам някакви гадни програми допълнително… по добре да си е в Лордовски (Word, Уордовски) файл – това всички го имат!“…

  За мен това е загубена кауза, но се радвам, че имаш нерви да се бориш.

 • Миро на 12.04.2012г. в 12:17ч.

  Е то използването на отворени системи кодове е ок, но как тогава държавни чиновник ще краде. Как ще се плащат милиони за лицензи, как Саша Безуханова ще продава на администрацията. Как, как, как?