трънки и блогинки

Електронно гласуване: Германия

Написано на: 06.07.2012 · 18 коментара

С реорганизациите в българския политически живот преди наближаващите избори и формирането на нови политически сили (Кунева) и разпадането на стари (Сините), отново се пускат идеите за въвеждане на електронно гласуване. Независимо дали става въпрос за машини за гласуване или отдалечено (Интернет) гласуване, електронното гласуване е свързано със сериозни рискове, които значително надвишават евентуалните ползи от него.

В България традиционно не вярваме (и не ползваме) собствения си разум, а предпочитаме да се доверяваме (често сляпо) на външни авторитети. Обикновено ползваме като аргумент как е решен проблема в страните, които ползваме за пример. Германия, безспорно, е от тези страни и една от страните, където електронното гласуване бе подложено на най-дълго обществено обсъждане.

През 2009 Конституционния съд на Германия обявява за противоконституционно електронното гласуване, като с ширината на посочените аргументи, на практика, прави невъзможно всякакъв вид електронно или Интернет гласуване. Всеки заинтересован от темата, трябва да прочете решението на немски или английски, а за по-нетърпеливите ето преразказ на най-важните елементи от мотивите:

 • Конституционния принцип за откритост на изборите (Öffentlichkeit), който е следствие от чл. 38 във връзка с чл. 20 от немската Конституция, (съответстват на чл. 10 и чл. 1 (2) от българската Конституция), задължава съществените етапи от изборния процес и определянето резултатите да могат да бъдат наблюдавани и проверявани от граждани без специализирани познания.
 • Традиционните избори с използване на хартиени бюлетини, при спазване на установените изисквания, злоупотребите са редки и възможни единствено със значителни усилия, при значителен риск от разкриване, което има съществен превантивен ефект.
 • Програмните грешки в софтуера за гласуване или умишлената изборна измама, чрез манипулиране на софтуера, могат да бъдат трудно установен. Широкообхватният ефект на възможните грешки в машините за гласуване или на умишлената изборна измама, налагат необходимостта от изключителни мерки за гарантирането на открития характер на изборите.
 • Гласоподаватели трябва да имат възможност лично да се уверят дали техните гласове са получени и преброени без промени, както и да могат да бъдат повторно преброени на по-късен етап, като това не трябва да изисква каквито и да са специализирани познания, защото възможността за проверка на съществените стъпки в процеса по гласуване създава оправдано доверие в законността на изборите.
 • Ограниченията на възможността гражданите да проверят как е отчетен гласът им не могат да бъдат компенсирани от официална институция, като дори всеобхватни и разнообразни технически и организационни мерки за сигурност, не са достатъчни, за да компенсират липсата на възможност съществените стъпки в процеса по гласуване да бъдат проверени.

Обикновено за пример за електронно гласуване се дава Естония, но преди да възразите с тамошния пример, препоръчвам да се запознаете с реалната уредба и условия на процеса, без да ползвате българската преса.

 

Категория: всякакви

18 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Спас Колев на 06.07.2012г. в 18:00ч.

  Може да ти е интересно – в момента тече скандал с наскоро проведеното електронно гласуване в Монголия.

  Не съм влизал в подробности, но нещата са малко странни – правителството иска изборите да се отменят и да се прегласува с бюлетини, а според опозицията и така си е добре.

 • градинко на 06.07.2012г. в 18:32ч.

  Скимват банкомати, хакват банки и източват карти, но за по-голямата част от икономиката си продължаваме да разчитаме на дигитални транзакции. Както преди това фалшифицираха банкноти, но не разнасяхме торби със злато, за да се разплатим. Най-важното за метода е да е УДОБЕН, за да го ползват хората. Бих заложил, че ако можеш да си гласуваш от компа ще удвоим сегашната избирателна активност от 30на %. И то новите гласуващи няма да са Асан и Айшето. И това за мен е по-важно от 100% сигурност.

 • Илия Горанов на 06.07.2012г. в 21:11ч.

  Именно Хасан ще набъбне, ама не ми се навлиза в подробности. При сегашното технолохично развитие в България, ако можеше да стява както трябва, щеше вече да е станало. Обаче – не е толкова просто, за да ти е удобно.

  Пейо – хубаво си го написал, ама който трябва, пак няма да го разбере, защото не еска.

 • пейо на 06.07.2012г. в 21:17ч.

  @ Спас Колев
  Ако има някакви технически детайли какво е станало, ще ми е интересно.

  @градинко
  Би заложил, много ти се искало, даже вероятно и можеш да си възбуден по темата, но ако интересът ти е контрол на средства в размер на четири годишни бюджета плюс каквото си докараш отгоре, ще си задължен да използваш всякаква, макар и минимална, възможност да наклониш гласуването в твоя полза.
  И перпетум мобиле би било добра идея да съществува, даже бих заложил, че ще удвоим производителността му, но за съжаление ти искаш властта да може да контролира възпроизвеждането си сама, т.е. да направиш нещо като властово перпето мобиле.

 • Спас Колев на 06.07.2012г. в 21:30ч.

  Някаква начална точка е http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_legislative_election,_2012#Conduct

 • hdeshev на 06.07.2012г. в 22:54ч.

  Аз съм много скептичен и чисто технически не мога да си представя как би могло да бъде написана и доставена система за електронно гласуване, която да отговаря на следните два критерия:

  1) Да не позволява един човек да гласува два пъти. Все пак не искаме измами.
  2) Да *не* знае кой гласува, за да не може да записва кой за кого е гласувал. Параноичен съм и не искам ТИМ-аджиите да знаят, че не съм гласувал за тях.

  Двете неща си противоречат и единственият начин, който ми хрумва е да се разделят двете отговорности между две инстанции. Които инстанции пак ще бъдат контролирани от едни и същи хора. Умряла работа.

  Гледам монголците са недоволни от тяхното ел. гласуване. В нета е пълно с конспирации за американското такова – истории за измами с Diebold машинките за гласуване има колкото искаш. Чета за естонския челен опит тук-там из нета и не виждам как тяхната система отговаря на второто ми изискване по-горе. Дори и да говорим за софтуер с отворен код, който аз или други болни типове да искат да прегледат за следящи системи, пак нямаме никаква гаранция, че накрая на сървърите ще върви същия софтуер. Някой да ме осветли дали все пак естонците са решили проблема някак?

 • предлага на 07.07.2012г. в 08:51ч.

  електрическо

 • Ирина на 07.07.2012г. в 16:25ч.

  Германия не е най-удачния пример, от който можем да се поучим що се отнася подобна иновация. Немците са изградили голямо доверие към институциите си, които от своя страна са строго регулирани с различни механизми. Това, което се прави в Германия е да се затвърждава правотата на вече утвърдени институции. Приеме ли се подобно нововъведение като електронното гласуване, означава да се отрекат работещите институции и в конкретния случай да се поеме път на преструктуриране на избирателния процес. Веднага се почват въпросите до колко би било легитимно нещо такова, след като старите и изпитани методи на регулация няма как да бъдат прилагани.

  Работещите инстуции превръщат Германия в една работеща система, в която на всяко нововъведение позволяващо си да пропука черупката ѝ се гледа с безкраен скептицизъм. Гъвкавостта не е привична на немците като хора и на държавата им като политическа система. Електронното гласуване е опция за млади демокрации като нашата мила родина и Естония. Затова като се сравняваме с някого, нека не е с „тромавата“ Германия, а е с някого от нашата черга, където тепърва се създават буквално от нищото институции и механизми за регулация на различни неприятни последствия от последния половин век.
  Но в случая говорим не само за различно историческо развитие,

 • Стоян на 08.07.2012г. в 12:27ч.

  Добра идея е електронното гласуване и по-достъпна за гражданите на съответната държава, но не мислите ли, че тя може да се манипулира много по-лесно?

 • Людмил на 19.07.2012г. в 16:22ч.

  @пейо Не знам да ли си запознат с тази идея:

  http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html

  Най-интересното е леснотата с която избирателят може да провери дали вотът му е отчетен правилно.

 • Иван Домусчиев на 19.09.2012г. в 12:55ч.

  Предполагаме сте гледали Man Of The Year с Робин Уилямс, който става президент за кратко заради грешка в електронното гласуване.

 • saata на 21.09.2012г. в 03:05ч.

  @hdeshev
  Това дали си гласувал и това за кой си гласувал са две съвсем различни неща. Информацията се съхранява на различни места и се управлява от различни системи. Дори и при сегашният модел на избори с хартиени бюлетини двете пак се документират отделно:
  – дали си гласувал се отбелязва на списъка с гласоподаватели
  – а резултатите от преброяването на други бланки, които се носят в ЦИК
  Ако ти е интересно разгледай този документ, който описва технически как работи естонското електронно гласуване:
  http://www.vvk.ee/public/dok/Yldkirjeldus-eng.pdf

 • batilcho на 27.01.2013г. в 18:21ч.

  най хубавото на електронното гласуване е че когато се изгради такава система ще е много по евтино и удобно да се работи през нея и всяка година могат да се правят много повече референдуми което пък от своя страна си е висша форма на пряка демокрация, наред с промени в броя подписи изисквани за предизвикване на референдум( например 50 000 срещу сегашните 500 000) тогава продажните български политици няма да имат думата по много от важните за България въпроси, а и да не забравяме че интернет потребителите са едни от най-информираните и трудни за манипулация по простата причина че всяка лъжа изречена от български политик може да бъде опровергана след минутка в гугъл, естествено за тях е по добре да гласуват по глуповати хора които могат да бъдат манипулирани с кебапчета, обещания, и по някога малко кеш

 • Сава Чанков на 30.01.2014г. в 17:21ч.

  България не е Естония. Всеки опит да копираме европейският опит в близкоизточната ни родина, без да се съобразяваме с местните особености, ще бъде катастрофално в добрия случай.

  Въвеждането на електронно гласуване по естонски образец ще направи купуването на гласове още по-лесно и по-евтино за пазаруващите политици. За да променим политическото статукво, са необходими коренно различни действия: да образоваме и направим икономически независими социалните групи, които продават вота си.

 • Niki Savchev на 31.01.2014г. в 23:09ч.

  @ hdeshev на 06.07.2012г. в 22:54ч.
  Ta да видим за какво иде реч – това е 2 бази, кроснати на няколко сървера, които да правят следното:
  в едната таблица/база се вписват данните за гласувалия БЕЗ да се слага идент, който да е кроснат, а само някакво случайно число, което да е md5-то, но за да се избегнат гадостите, то ТРЯБВА линкващата ситема (а е НУЖНО да има такава) да е в3-та корпорация, а щом е корпорация….
  ако се остави само за следното:
  1.(*)име:иван стаматов иванов
  2.(*)егн:7645765465465
  3.подпис – ключ:A4F1V74B12DD183
  4.ip:10.1.1.10
  ЗА ДА НЯМА ГАДОСТИ, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПИСВА само и единствено ЕГН-то, като от външен сървер се следят подписите и се записва самия вот в друга таблица.
  но това е недостатъчно, за да бъде достоверно

 • Николай на 06.10.2014г. в 02:00ч.

  В България е немислимо да има електронно гласуване, причините са няколко:
  1. Електронното гласуване ще премахне тайната на личния избор, виждали сме как българските работници са готови да рискуват живота си за да запазят работата си, нищо не пречи на работодателите им да ги накарат заедно със семействата им да гласуват в присъствието на някой партиен емисар. (така или иначе много работодатели нарушават закони за безопасност, работно време, осигуровки и много други)
  2. Отпадне ли тайната на вота ще стане много по-лесно купуването и продаването на гласове.
  3. В света няма толкова сигурна система, която да е 100% защитена от хакери
  4. Разработчиците на системата за електронно гласуване ще могат да манипулират резултатите
  Ако и вие сте против електронното гласуване можете да харесате фейсбук страницата „Не на електронното гласуване“ https://www.facebook.com/NeElektronno

 • batilcho на 07.10.2014г. в 17:13ч.

  Няма как да се сравняват електроното гласуване и конвенционалното. Компютърните технологии се развиват много бързо. Всичко е възможно. Да се сравнява електроното гласуване със хартиеното е все едно да сравняваш автоматичната камера за скорост със ченгето дето стои с радарчето на завоя и чака някой шаран. Според вас къде има повече злоупотреби? Разбира се че е по-добре да се гласува електронно. Останалото са технически подробности. Но всъщност от нас нищо не зависи. Съвсем скоро то ще бъде въведено, и това е правилно. А колкото до фалшификатите, ами ние живеем в тях всеки ден. Всичко около нас е фалшификат измислен от някой за да му носи финансова изгода. Енергията, храната, медицината, образованието всичко е фалшиво и измислено така че да носи пари на определени хора. Дилемата на гласуването не е електроно или в урни, а дали въобще да се гласува при условие че всички политици са едни и същи мошеници. Но дори и това не е най-големия проблем на България. Не политиците или гласуването а липсата на гражданско съзнание и действие е това което спъва реформите вече 20 години. Липсата на средна класа заради мизерните доходи на работещото население е най-големия проблем в България. Докато Минималната Работна Заплата не достигне средни европейски нива нищо положително в тази държава няма да се случи.

 • английски за деца гоце делчев на 26.08.2015г. в 12:37ч.

  Да си призная е знам дали да бъда за или против това електронно гласуване.Където и както и да гласуваме винаги някой ще си намери вратички с , които да контролира вота на човека.Малко е тъжно и , че имаме подобно песимистично мнение, но явно до сега какво са ни показали управниците ни е накарало да смятаме така.Германия е съвсем друга страна, развита и страна, която се грижи за своят народ.Благодаря за интересната статия.