трънки и блогинки

Скромността на служителите от ДС

Написано на: 07.07.2012 · 8 коментара

Това трябва да са имената на най-активните ръководни офицери oт бившата Държавна сигурност, според данните публикувани от Комисията по досиетата и обобщени от Боян Юруков:

 1. Иван Иванов
 2. Георги Георгиев
 3. Димитър Димитров
 4. Николай Николов

Нещо в имената да ви прави впечатление? Единственото, което може да се сравнява със скромността на „бойците на тихия фронт“ е наивността на имащите доверие в разкритата информация.

Категория: всякакви

8 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • 2 in 1 на 07.07.2012г. в 19:03ч.

  неочаквано добра комбинация

 • Мартин на 08.07.2012г. в 01:11ч.

  Не отхвърлям тезата за манипулация на данните, но исках да спомена, че чисто статистически има и друга теза – тези имена да са по-често срещани и да има по повече от един офицер, който ги носи. Чисто синтактичен анализ на базата данни няма как да открие това, но един поглед към организационната им диаграма (въпреки усложненията от дългия период обхванато време) може да покаже повече.

 • Мартин на 08.07.2012г. в 01:34ч.

  Стана ми любопитно (поне доколкото да хвърля бърз поглед на данните). В CSV файла ги сортирах по ръководил служител след това пуснах търсачка за „Иван Иванов“. В процеса си дадох сметка, че не ми е ясно каква е твоята методология.

  Моя груб преглед показа:
  „Иван Иванов“ – 4 ръководени
  „кап. Иван Иванов“ – 1
  „o. p. Иван Иванов“ – 13
  „инсп Иван Иванов Иванов“ – 1
  „ст. лейт. Иван Иванов“ – 3
  „o. p. Иван Иванов Бакоев“ – 1
  „о. р. Иван Иванов Иванов“ – 2
  „Полк. Иван Иванов Петров“ – 1

  Не е ясно дали различните титли не представляват един и същ човек в различни периоди, но дори в този случай един от кандидатите за най-активен е работил с две дузини подчинени, което не е от най-конспиративните възможни сценарии.

 • пейо на 08.07.2012г. в 08:09ч.

  @ Мартин
  Обърнах внимание на този „дефект“, защото тръгнах да изграждам структури кой кого е вербувал и ръководил, за да намеря кой е имал най-много хора в последващия политически живот.

  Бързо дойде констатацията, че има твърде много офицери, които са само с един или двама агенти, докато повтарящите се имена са най-чести. Напълно си прав, че са по-вероятни имена, но не са вероятни и повторенията им в това отношение.

  Що се отнася до Иван Иванов – броил съм само o. p. Иван Иванов + Иван Иванов в ДС. Ако допуснем, че е един човек би следвало, че е вербувал и ръководил за всички отдели на ДС, което не е логично да е истина.

 • UglyKidJoe на 08.07.2012г. в 09:24ч.

  Ами няма нищо за чудене, тогава не са имали достъп до Exell или друго „Базово програмно осигуряване“ което да им генерира имената. То щеше да вложи малко фантазия в напрегнатия ден на ченгесара. И можеби щеше да има връх в досничеството – имена като Иван Димитров, Димитър Георгиев, Петър Иванов. Ама не. Дори имената им са милиционерско тъпи

 • Димитър на 10.07.2012г. в 11:34ч.

  Държавна сигурност ни се надсмива… дори днес… като ни сервират такива вицове…

 • Комитата на 10.07.2012г. в 20:26ч.

  Много интересна теория… Макар че ми се е случвало да работя във фирма с десет души персонал и четирима с повтарящи се име и фамилия, така че вероятност има, но е малка!

 • Бамка Камбанка на 31.10.2012г. в 12:59ч.

  Пейо към статията за девойките дето управлявали таковата,АЕЦ-а не виждам Радка пиратка:)Казаха ми, че била спусната “ отгоре“
  аз пък я издухах като Глухарче…..>