трънки и блогинки

Съдебните постановления на Мирослава Тодорова

Написано на: 13.07.2012 · 38 коментара

Предимство на достъпните данни е, че може да ги анализираме и сами да си правим изводи. Мирослава Тодорова e определена като негодна за съдия и днес бе уволнена от ВСС. В бърз опит да си направя самостоятелни изводи, свалих всички нейни достъпни постановления (250 акта от Май 2009 до сега) и групирах резултатите от тях в две ненаучни групи: действия и резултати. За по-добра представа, по подсказка на Радунчев, слагам и същите показатели за представяната като „семейна приятелка на вътрешния министър“ съдия Веселина Янева (162 акта от Декември 2009 до сега).

Нямам особен спомен от теорията на наказателния процес и с благодарност ще приема идеи за по-добра класификация. До тогава, първо малко статистика, а после и връзка към всяко решение, описано от ключовите думи, които считам, че го характеризират най-добре:
(Графиките ползват javascript и изглежда са проблемни на мобилни браузъри)

Обобщение на действията

Обобщение на резултатите

Малко обяснения: Мирослава Тодорова и Владимира Янева гледат дела преди всичко като втора, апелативна инстанция. На този етап от процеса делото има много и разнообразни възможности за развитие, които са предимно свързани с потвърждаване, промяна или отменяне на решението на първата инстанция. Поради тази причина обобщенията не може да са достатъчни сами за себе си, а по-скоро са индикативни и аз бих ползвал долната информация за подсказки за интересните решения.
Всички достъпни решения, анотирани с действията и резултатите от тях:

Категория: проекти

38 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • yradunchev на 13.07.2012г. в 06:49ч.

  Страхотно. А същата статистика, но за семейната приятелка на Цветан, как ли би изглеждала? Както и същата статистика, но за някой отличен от ВСС съдия – с повишение, бонуси някакви, поощрения… И после да сравняваме… Да не се окаже, че лошата е по-ефективна от отличниците…

  (аз ли не виждам къде, или наистина не си писал общия брой решения и за какъв период от време става дума?).

 • пейо на 13.07.2012г. в 07:54ч.

  @yradunchev
  Чудесна идея – ето същата обработка и за съдия Янева. Имай предвид, че те и двете са обикновено втора инстанция, имат много процес и затова е доста по-трудно да се сравнят.

 • yradunchev на 13.07.2012г. в 08:00ч.

  ами мисля, че вече и за слепите е видно, че уволнението на Тодорова не е по професионални критерии… Още вчера си го мислех – ако трябва да се уволняват съдии за забавени мотиви, дали ще останат изобщо съдии в системата, особено в натоварените съдилища?

 • Huku на 13.07.2012г. в 08:58ч.

  Вместо диаграми/графики виждам „Cannot set property ‘overflow’ of null“.
  И в мобилен, и в „нормален“ изглед. :-/

 • пейо на 13.07.2012г. в 09:01ч.

  @ Huku
  Засега изглежда с Firefox и Chrome под линукс да работи.
  Моля, опитай с друг браузър

 • Galarad на 13.07.2012г. в 09:13ч.

  Pie chart-a на Янева е объркан (последния) – има два пъти Виновен като категория. И има разминаване на цветовете и категориите при двете – например, Невинен е лилаво при едната и е оланжево при другата, а освен това е Невиновен.

 • пейо на 13.07.2012г. в 09:16ч.

  @ Galarad
  За цветовете си прав, но ми трябва време, което нямам сега.
  Невинен и невиновен ги ползват като синоними – моя грешка, оправено е.
  Благодаря!

 • Нели Алексиева на 13.07.2012г. в 09:50ч.

  Респект пред труда!
  Мися, че правилният подход е да се сравнят брой разгледани дела за един и същи период (например от декември 2009 до сега) и от тях: брой решени, брой висящи. От решените – брой решени в срок, брой забавени, продължителност на просрочването.
  Всъщност съдия Тодорова е уволнена точно заради забава.
  Сравненията трябва да бъдат на база еднакви критерии и за двете. В момента има доста различия. Няма как да сравняваме на база различни критерии.
  Мисля, че вида на решението/присъдата зависи от казуса, а не от съдията, който го решава. Или поне така трябва да бъде. :)
  Затова не трябва да сравняваме по такива критерии ефективността на един съдия. Противното би означавало присъда на всяка цена.
  Наясно съм, че не става бързо и е нужно време.
  Така, както са направени категориите, са объркващи от гледна точка обикновен читател – неюрист. Пробация, затвор, лишаване, влизат в категорията виновен, а свобода може да означава както виновен (без затвор), така и невинен.

 • градинко на 13.07.2012г. в 10:07ч.

  какво доказват тези графики, освен че Тодорова пуска повече хора да си ходят?

 • градинко на 13.07.2012г. в 10:49ч.

  пуска пиян шофьор да си ходи http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=761481

  пуска пиян шофьор да си ходи http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=1407042

  пуска пиян шофьор да си ходи http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=2021772

  пуска крадлив директор да си ходи http://legalacts.justice.bg/ShowAct.aspx?actId=274224

 • Спас Колев на 13.07.2012г. в 10:49ч.

  @градинко: Как стигна до този извод? Обърни внимание, че ключовата дума „свобода“ е част от фразата „лишаване от свобода“…

 • градинко на 13.07.2012г. в 10:59ч.

  каквито графиките, такива изводите, обърни се към пейо при несъгласия

 • ntzolev на 13.07.2012г. в 11:16ч.

  Хубаво е да си оправим приоритетите. Кое е по-важно за обществото – пропуските в работата на един съдия, или репресиите срещу неудобните в съдебната система?

 • scanman на 13.07.2012г. в 11:28ч.

  Къв майтап. Не мога да разбера нищо от диаграмите защото съм далтонист..

 • градинко на 13.07.2012г. в 11:55ч.

  Пикал съм ви на независимостта на съдебната власт. Двайсе години нямаше Цв. Цв. и съдебната система беше колкото си поиска независима. Въдвориха ли справедливост съдиите през тези 20 години – или се подиграваха нагло с всяка идея за справедливост: Топлото, Софиянски, Ковачев, Стависки – всички си тръгнаха по живо, по здраво, докато съдиите пълнеха затворите с младежи с по един джойнт. До това доведе вашата независимост – шайка чалгари да се разпищолят за сметка на народа.

 • Нели Алексиева на 13.07.2012г. в 12:17ч.

  Уважаеми Градинко, за съжаление, съдебната ни система никога не е била независима по начина, по който ни се иска и трябва да бъде. В случая става въпрос за принципи и спазване на законите. Да разбирам ли, че според тебе не трябва нищо да се прави и да се кара по течението? С безропотно слушкане ще се оправят ли нещата ?
  Нали знаеш израза: -„Рибата се вмирисва от главата“?!

 • Galarad на 13.07.2012г. в 12:17ч.

  Не мога да си представя какъв човек трябва да си, за да провалиш дело за отвличане, като не си напишеш навреме мотивите? Според мен това трябва да е наказуемо със затвор.

  Ако това е водачът на „опозицията“, тежко и горко ни…

 • Нели Алексиева на 13.07.2012г. в 12:26ч.

  Доста провалени дела има, от разни съдии, защо не реагирате срещу тях?! Защо ВСС не се самосезира по тях ?

  Не мога да коментирам дело, което не познавам, но ще ти подхвърля хипотеза. За размисал.
  Ако делото е бавено под натиск ?

 • градинко на 13.07.2012г. в 12:54ч.

  „Рибата се вмирисва от главата“ – чудесно си описала дисциплинарното уволнение на шефката на Съдийския съюз

  Съдебната ни система е като стара мома, все чака да ѝ дойде независимостта/перфектните доказателства/перфектните закони на бял кон, че барем си свърши работата. Но светът не е идеален и никога няма да бъде. Или да работят в каквито условия има, или да ходят да съдийстват в САЩ.

 • Боян Юруков на 13.07.2012г. в 13:05ч.

  Браво за труда. Доста добре се е получило като информация. Дадоха ми идея как да дръпнем всички данни за всички съдилища и ще го пробвам тия дни.

 • СТЕФАН ЛИЧЕВ на 13.07.2012г. в 15:49ч.

  Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления.

  ”14 години чакахме възмездие от съда”, проплака пред в. “Телеграф” майката на двете, изнасилени на двете момиченца от “помилваните” от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца – Веско Анчов и съпругата му. Драмата се случва на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай – Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат. Когато влизат вътре и виждат, че родителите се опитват да окажат съпротива, започват да се гаврят с децата им. Тогава двете момиченца са били на 11 и 16 години. Бандитите първо пребиват Веско, след което се насочват към съпругата му. “Накараха ме да се съблека, свалих си блузата и бельото и тогава с един нож, опирайки го по тялото ми, да ми казват: ”Къде са парите, иначе ще те убия, нали знаеш, че мога да те убия.” После последвала и гаврата с момичетата.

  Вуйчото на Азис Христо Върбанов – Ицо папата е човекът , поръчал обира в семейство Анчови, твърди майката на двете изнасилени деца, пред „Телеграф“. Тя разкри, че той е знаел за заема, който са изтеглили малко преди нападението, и затова е поръчал грабежа.

  В друг случай тя буквално смачква дело срещу похитител, като по този начин мъжът се отървава от правосъдието заради изтекла давност. На 16 юни 2006 г. тя осъжда Стоян Петров, който през 1996 година отвлякъл заедно с неколцина други бандити мъж и жена и ги държал като заложници. Тодорова обаче бави в продължение на 4 години и 8 месеца мотивите към присъдата, като през това време изтича абсолютната давност на делото. Сред друг от скандалните случаи в досието на Тодорова е и процесът срещу наркобоса Васил Маникатов- Маниката. Тя го осъжда, но забавя мотивите си и присъдата му не успява да влезе в сила.

  Вчера стана ясно, че по време на дисциплинарното производство срещу шефката на ССБ къдровиците се усъмнили, че тя е извършила и документно престъпление. Според тях Тодорова не предавала навреме някои от делата си. Съобщавала на деловодителката си, че ги предава, а това на практика става след няколко месеца закъснение. Вчера стана ясно, че по този повод дисциплинарния състав е сесизрал прокуратурата за евентуално извършване на документно престъпление, но от държавното обвинение отказали да образуват дело.

 • dataplay на 13.07.2012г. в 16:24ч.

  То е ясно, че профилите на двама съдии ще се различават; въпросът е кои от разликите са статистически и (по-важно[!]) практически значими и кои – не. Това е относително лесно за установяване, но интерпретацията на резултатите е малко по-трудна. Как, например, ще се интерпретира евентуално установена значима разлика в осъждане на затвор (0 срещу [не-се-чете] процент)? От една страна е възможно двете съдийки систематично да се различават по този показател (т.е. да са изкривявали правораздаването в избрана посока). От друга страна пък е сигурно, че съдебните случаи пред двете съдийки са били различни и не е изключено двете колежки да са действали напълно адекватно. Ако има данни за това как двете съдийки са прилагали правото в юридически сходни случаи би могло много по-коректно да се сравнят съдебните им практики и така да се въвличането на читателите неадекватна интерпретация на представените данни. Наблягам на това, за да не бъдат въведат в заблуждение статистически наивни читатели.

  Имаме ли достъп до данните за по-обстойна игра с тях?

 • георги на 13.07.2012г. в 16:40ч.

  Браво на Градинко.. евала пич , кефиш…. Всички се разплакаха за една съдийка , само защото купчина други казаха ,че била най-честната… Освен това забравиха за проблемите в съдебната система , за които се говори 20 г. и насочиха омразата към Цветанов – баси колко е всесилен този Цветанов бе ..за три години взе страха на почти всички съдии ..Е ако е така нека той да ми е министър с туй темпо ще вземе и страха на станишевско – гоцевата команда , паралелно и на догановата команда и тогава всички плювки тука ще му целуните ли краката… Нали това искаме …червено лилавата помия някой да я изхвърли в канала…

  ли греша искаме си статус квото ….
  и помислете си малко по прагматично , защо му е на Цветанов и респективно подобен ненужен от всяка гледна точка скандал , помислете този отдавна компрометиран ВСС кой го назначава и си спомнете същия този ВСС от кого е бил доста критикуван ( припомням от съдия Тодорова) ..та аз по скоро си мисля ,че ВСС с един куршум отстреля два заека..в полза познайте на кого ..на специалистите на подмолни и конспиративни дейности…

 • dataplay на 13.07.2012г. в 17:26ч.

  градинко + 1

 • -10 на 15.07.2012г. в 13:47ч.

  Георги, хубаво приказваш и нищо не казваш! Нормално за 70% от българите! Като резултат, нормално е мутра да е 3 години премиер на България! От Цветанов няма кой да се страхува. Той е достатъчно некомпетентен в областта си за да уплаши когото и да било. А и не мисля, че това му е целта през тези 3 години на този пост. Трябва да се страхуваме от хора, които всячески се стараят да бъдат в изгода на властта, която и да е тя. За 3 години управление на ГЕРБ се уверихме, че това е толерираната практика в правителството в момента. Няма и как да бъде иначе – поставихме на върха на пирамидата хора, обучавани как да манипулират общественото мнение, професионално. И за капак, охранител-мутра за баш шеф. Не мисля, че България е падала толкова ниско някога в историята си!

 • kotzy на 15.07.2012г. в 21:01ч.

  Няма как да изчета всички решения, но всичко, което съм прегледал е обосновано. Решението на съдията зависи само от представените доказателства, от което следва, че при некадърност или нежелание на обвинението, причината за оневиняване на престъпници не може да е и наполовина в съдията.

  Бавенето на дела и мотиви е съвсем друга тема и да се коментира без познаване на фактите е най-малкото некоректно…

 • Бат Илия на 16.07.2012г. в 01:30ч.

  Нели Алексиева – „Доста провалени дела има, от разни съдии, защо не реагирате срещу тях?! Защо ВСС не се самосезира по тях ?“

  Ами как да реагираме като само за първото от много потенциални се вдигна врява, която обикаля света вече 4 ти ден. Вие Нели сте всред вдигащите врява. Ако за всеки корумпиран съдия и въобще представител на съдебната власт се дискутираше толкова и се вадеха тези статистики за степените на черност, няма да стигнат няколко столетия за да се направи чистката. Дали е най-виновната от всички няма значение, достатъчно виновна е. Точка. Дали всички виновни ще получат заслуженото, не знам, но колкото повече толкова по-добре. Т.е, сега тя, утре някой друг и пр. Това ще им развали и комфорта в който се къпят, че са богове и не можем да им кажем нищо а само трябва да им осигуряваме заплати, че и 13 и 14-та.

  И защо изкарахте на Янева, а Пенгезов го подминахте, например, г-жа борец за правдини. Защо не карате по ред например.

  И е за отбелязане, че за пръв път се повдига въпросът по такъв начин и ни се даде възможност да видим малко факти. Не че не можем да потърсим и ние, но извинете ние работим от сутрин до здрач за да изкараме пари и за горепосочените заплати и разчитаме, че както нас биха ни изгонили от работа при несвършване на задълженията както трябва, така трябва да е и при тях.

 • Бат Илия на 16.07.2012г. в 02:02ч.

  yradunchev – „ако трябва да се уволняват съдии за забавени мотиви, дали ще останат изобщо съдии в системата, особено в натоварените съдилища?“

  Съвсем правилно – нека не ги закачаме за нищо за да не има развалим комфорта. Нека само да им даваме пари и да питаме дали не искат още, например 15 и 16 та заплата без да искаме никакъв отчет, зер не останали съдии и престъпниците да няма кой да ги съди.

  Как така ние простосмъртните ще изкаме от тези светли божества да ги махат когато не си вършат работата и оставят престъпниците да се гаврят с нас. Не, дори ако има престъпление срещу нас трябва със специална молба да искаме съдията който го разглежда да влезе във връзка с престъпниците и да го покани да го извършат още веднъж, в молбата ще посочим срок в който ще предоставим съответните удобства.

  Това ще е сигурен начин че ще останат съдии в системата, за който yradunchev говори. Въпросът решен.

 • Йордан Йорданов на 16.07.2012г. в 11:28ч.

  Как да промениме съдебната система, като съдиите са недосегаеми?
  Всеки престъпник си има съдия, който е купил, и който ще се грижи за неговите интереси.
  Много са малко съдиите ,които са честни и справедливи.
  Повечето се крият зад буквата на закона, който знаят как ЗАКОННО да заобиколят.
  Това е неморално, но ЗАКОННО неморално.

  Не познавам некорумпиран съдия.
  Сигурно, защото няма изключения, докато се мислят за
  полу-божества, недосегаеми за законите, които заобикалят.
  А къде е морала?

 • Анонимен на 16.07.2012г. в 20:14ч.

  За тези, които не разбраха: 20+ г. Политб’ро избира висши полицаи, съдии, политици. С подходящите манипулации успява да изпълни това, което си е възложила. Част от плана е овладяване на съда с цел на собствените хора да може да им се разминава с по 20-40 дела, без значение дали са убили, похитили, откраднали, изнасилили. Именно това изпълнява 20+ г. съда ни, приемайки подкупите – всички знаете за това.
  юот другата страна беше овладяна полицията в лицето на техни хора на ключови позиции – както Алексей Петров в ДАНС.
  Всъщност никой не пита какво точно стана онзи ден, в който висш офицер от Полицията изпрати току-що създадения НСБОП в гръб на Червените барети и те бяха буквално разстреляни. (После излезе информацията, че всъщност ген. Радев е трябвало да ръководи операцията, но изникнала спешна работа и отишъл заместника му, когото и убиват на мястото на ген. Радев). Аз питам: къде остана истината за това, което се случи в онзи ден, защо истината сега не излезе на яве и защо все още главите на далите заповедта не са побити на кол пред МС?

  Съдебната система е в сходно положение. В момента тече медийна кампания, целта на която е да покаже как следващия ВСС щял да бъде същия. Същност целта е да се накара обикновенния гражданин да зауби доверие в промяната във ВСС, съотв. в намирането и наказването на съдиите, които са били назначени от Политбюро и накрая последния етап, в който съда започва да им раздава големите ефективни присъди.
  За това и Кунева излиза, да си излее помията, за това и други политици обясняват как разбирател и статуквото трябва да се запази.
  Съдия Тодорова доказано по присъдите и не трябва да е съдия. Тя е бавила дела, на които присъдата не съответства с извършеното, самата присъда не е влязла в действие поради давност. Примери има достатъчно по-горе.

  Имайте предвид, че хора като главния прокурор са част от статуквото. Спомнете си каква бълвоч излезе за предния главен прокурор, на който Първанов беше дал дори полсанническо място! Там се оказа, че има убита съдийка, имала доказателства срещу тогавашния гл. прокурор, случая се потули, а народа забравя и не попита какво става там.
  За това и сегашния гл. прокурор не иска да се развали статуквото.

  Спомнете си още как Червените барети влязоха при Киро Японеца, как ги пресрещнаха 30+ тежко въоръжени главорези, имаше много калашници, тежка картечница и друго оръжие, което собственика си го бил взел с разрешително и дори не го осъдиха. Наложи се други мафиоти да го прострелят със снайпер. Да сте чули преди прострелването някъде НСБОП да е влязъл повече? ГДБОП? Няма и да влязат.

 • ѝ на 18.07.2012г. в 15:54ч.

  И какъв точно извод направи от тези графики?
  До какво заключение стигна?
  Семейна прятелка на Цветанов. Какво общо има?
  Видях изписани 1000 неща, които реално погледнато не водят към нищо.
  Бих предложил да насочиш услията си в нещо плезно, което би имало смисъл.!

 • Боян Юруков на 18.07.2012г. в 15:58ч.

  @ѝ – какво примерно? Да пише анонимни коментари по блогове ли? Анализът е много полезен, за да се даде контекст на спора в съдебната система. Трудно е да се разбере нещо такова дори като имаме знанията, а какво остава като не знаем какви са решенията и натоварването на отделни съдилища и съдии. Точно говоренето без контекст и цитирането на случайни цифри води към нищо. Данните в статията правят точно обратното.

 • Мъжки часовници на 18.07.2012г. в 17:42ч.

  Евала за труда! не можем да бъдем сигурни в ситуацията, от една страна е уволнена с право, но от друга едва ли е единствената съдийка , която е бавила така дела..Пак има намесени някакви интереси..

 • дядо Дончо на 18.07.2012г. в 17:43ч.

  Присъединявам се към мненията на Илия, Йордан и Анонимния под тях. Това е истината. И че трябва да се реже – да трябва! Престъпния синдикат КГБ-ДС се постара навремето да оплете в паяжината си всички важни държавни позиции – армия, полиция, съд, прокуратура, икономика, образование и т.н. Радвам се, че под натиска и с помощта на ЕС правителството на Б.Борисов постигна поне частични успехи в борбата за независимостта на България от червения октопод. Бивш член съм на БКП , но и аз съм отвратен от предателството и некадърността на отрочетата на тандема КГБ-БСП, партиите БСП, ДПС, СДС, ДСБ, НДСВ .

 • Никола на 19.07.2012г. в 16:55ч.

  Сравняването на база на статистика без познаване на показателите няма никаква стойност. Опитайте се да обясните на госпожа Анчова, че Тодорва е добра съдийка. Че хората изнасилили двете ѝ деца са на свобода защото съдийката си е свършила добре работата , което цели да докаже Вашата графика.
  Време е съдиите и у нас да носят гражданска отговорност по силата на римското право което гласи: „Ако не накажеш виновния – наказваш невинния!“. Така е в цивилизованите държави. Нека се поучим от тях, ако искаме да сме и ние цивилизовани. Нека се въведе принципа за избираемост на съдиите от хората в регона в който работят и да имат мандат от 3 г.

 • байкур на 19.07.2012г. в 18:59ч.

  Защо точно тази ? има и други.Трябва да се почне от някъде,чашата преля.Графиките нищо не показват,а са опит за оневиняване.

 • Обувки на 21.07.2012г. в 19:00ч.

  Съдията Мирослава Тодорова е за гонене от системата отдавна. Абсолютно недопустимо е мотиви дори само по едно дело да се забавят с години. За мен звучи много недостойно нейното оправдание, че била натоварена с много дела. Това принципно е факт за повечето съдии в България, но нима само тя е натоварена?
  Казусът с нея е ясен и уволнението и е правилно. Въпросът е обаче, че не само тя е за гонене от съдебната система. ВСС наистина проявява избирателност в подхода, като отстраняват само тези магистрати, които им пречат в един или друг смисъл.

 • Anonymous на 23.07.2012г. в 10:03ч.

  само ти можеш да направиш подобно нещо. браво.