трънки и блогинки

Отказ да бъдем тероризирани

Написано на: 20.07.2012 · 26 коментара

Тероризмът не е толкова акт на насилие, а преди всичко политически акт. Акт, който се стреми да накара обществото да се промени, в желаната от организаторите посока, под влиянието на страх и омраза. Сам по себе си, тероризмът не причинява значими вреди на обществото. Не взривовете и убийствата, а ужасът от стореното и страхът от последващото насилие са средствата, с които тероризмът постига своите цели. Не самият акт, а реакцията на управляващите и обществото е това, което причинява най-значимата дългосрочна вреда. Жертвите не са цел, а единствено страничен ефект за постигане на по-високата политическа цел.

Хората реагират емоционално на убийствата и това ни прави човечни. Човеци, обаче, ни прави реакцията на разума. Колкото и да съм съгласен, че терористичният акт в Бургас е поредния индикатор за нещата, които не са наред в България и поредния повод да искаме промяна, важният въпрос, за мен, е каква промяна искаме? Медиите удобно обслужват първосигналната нужда да се затвърди убеждението, че за нищо не ставаме. Изнасят „скандални“ факти колко лесна е била организацията, повтарят оценката за всеобщ провал, дават удобни примери. Общото недоволството от живота намира още едно конкретно въплъщение, което канализира негативните ни емоции и обслужването му е добре за бизнеса. Това е добре не само за всички, които искат да осребрят емоциите сега, но и за тези които искат да ги използват за постигане на по-дългосрочни цели.

Заплахата от тероризъм и застрашаването на националната сигурност са едни от най-силните аргументи за прекратяване на дискусия и подтискане на критична мисъл. Страхът спира мисълта. Имаме ясния пример на САЩ, където тези доводи бяха ползвани за извършване на колосални неефективни разходи, въвеждане на „привременни“ мерки за разширяване правомощията на службите за сигурност, всеобщо подслушване и наблюдение на цялото общество и ефективно заменяне на свободата с илюзията за сигурност. От друга страна имаме и примера на Норвегия, която отказа да се предаде на ужаса и показа, че върховенството и разума на закона се доказват най-важни точно в моментите, когато емоцията диктуват бърза оценка и реакция.

Страхът продава добре и се притеснявам, че тепърва ще започват да го ползват. Лесно е да се предвиди, че тези, които трябва да ни пазят, ще искат повече правомощия, повече пари, да си мълчим и да се подчиняваме и ако може да не мислим и да не възразяваме. Това тях ще ги ползва чудесно, но за нас добре ли ще е? Терористите не могат да ограничат свободата, ние сами трябва да се съгласим да го направим. Когато обществото иска или дори само толерира заобикаляне на собствените си закони, то тогава терористите са победили. Истинската трудност няма да е да предотвратим бъдещи терористични актове, най-трудно ще е да откажем да бъдем тероризирани. Ако успеем – терористите сами ще се откажат.

Категория: всякакви

26 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • зори на 20.07.2012г. в 09:38ч.

  Иска се кураж и здрав разум за подобна позиция, а това точно сега не е много на почит. Много по-лесно е (не само за медиите) да се създава паника и да се броят жертви. Добре е, че има и трезви мнения по-този въпрос.

 • Acnapyx на 20.07.2012г. в 09:41ч.

  Точно затова в случая поне е плюс, че всички замесени в атентата (с изключение на косвените жертви от взрива) са от други страни. Колкото и цинично да звучи, би трябвало фактът, че всичко в този атентат е „вносно“ – и атентаторът, и жертвите (да, знам аргумента, че вероятно те са потомци на български евреи, но все пак…) да може да послужи като резонен аргумент в случай на напъни на властта да заграби правомощия и да замени реалната свобода за фалшивата „сигурност“.

  Не че не очаквам и аз да направят опити, де. И ББ, и особено ЦЦ са си научили добре урока как да се възползват от ситуации, за да искат още и още власт. Дай боже да съм неправ, но си мисля, че няма как да се мине без поредни протести на Орлов мост, този път срещу ограничаване на свободите в името на „борба с тероризма“. И някакво птиче ми подсказва, че ще бъде развят аргументът, че „атентаторът е поддържал връзка с контролиращите го през Интернет, така че дай да прослушваме е-комуникациите, за да не се случва занапред“…

  Отново повтарям, искрено се надявам да бъркам.

 • dzver на 20.07.2012г. в 10:12ч.

  В България липсва ресурс да се приложи американския подход. Най-много да засилят контрола по летищата за седмица-две.

 • Иван на 20.07.2012г. в 10:20ч.

  Да откажем да бъдем тероризирани? Прекрасно! А защо да не направим нещо повече? Например, да откажем да тероризираме. Да откажем да изпращаме български войници в страни, които не са обявили война на българите!

 • Дончо на 20.07.2012г. в 10:20ч.

  Благодаря, Пейо, за това мнение. Аз се мъчех да го формулирам така добре, но не успях. Ти казваш това, под което аз се подписвам!

 • Васил Колев на 20.07.2012г. в 10:49ч.

  Пейо, може би трябва да се спомене, че има типове атентатори, които практически е невъзможно да се спрат с всички стандартни мерки, и този може да се окаже от тях (Брейвик е пример за такъв).

  Другото е, че един човешки живот си има цена (измерена в пари, свободи или нещо друго) и в крайна сметка не си заслужава да взимаме мерки, които са в порядъци по-скъпи от няколко живота на година. Шнайер много хубаво си го обяснява, че шансът да умреш от терористичен акт е по-малък от тоя да те удари светкавица два пъти..

 • Andrew на 20.07.2012г. в 10:50ч.

  @Пейо
  „Когато обществото иска или дори само толерира заобикаляне на собствените си закони, то тогава терористите са победили.“

  Точно това мразя в българския характер – за местните нрави законът е „врата у поле“. „‘бе то може и така“. Явно тероризмът ни е победил преди още да ни е нападнал.

  Не съм напълно сигурен кое е по-лошото – американските залитания към авторитаризъм или българския подход „през куп – за грош“. Все се надявам, че разумът ще победи отвъд океана. За тук – не съм сигурен. Местните нрави ми изглеждат твърде деструктивни и способни да онихилират каквито и да е начатъци на общество.

 • Спас Колев на 20.07.2012г. в 11:46ч.

  @Иван: Последният път, когато български войници са били изпращани в чужда страна без съгласието на нейното правителство, е през 1968 г.

 • градинко на 20.07.2012г. в 12:56ч.

  На мен България ми харесва точно такава, каквато е – мирна и със занижена сигурност, доколкото „сигурност“ означава да те следят, подслушват и пребъркват навсякъде.

  Атентатът беше срещу Израел, не срещу нас. Предпочитам да помолим израелците да плажуват другаде, докато си оправят отношенията със света, отколкото да променяме начина си на живот заради нечии чужди грешки.

 • Г. Ангелов на 20.07.2012г. в 13:02ч.

  Почна се…“тези, които не ги арестувахте на джамията сега гърмят бомби и убиват невинни хора“ Волен Сидеров.

 • delchodelchev на 20.07.2012г. в 14:11ч.

  Споделям изцяло пейовата мисъл!
  Честно казано, поведението на медиите е в пъти по-неадекватно отколкото на политиците и институциите, за съжаление :(

 • Пешо на 20.07.2012г. в 17:08ч.

  Отдавна чета и есетата на Брус Шнаер по темата, както и анализите му какво точно се случва след 11 септември в Щатите и колко е неефективно ( правилният термин е security theatre ). За който е интересно – http://www.schneier.com/essays-terrorism.html

 • Галя Иванова на 20.07.2012г. в 18:02ч.

  Обяснете, моля ви, че тероризмът не е акт на насилие на роднините и на детенцето на шофьора от Юруково.

 • Ани на 20.07.2012г. в 21:52ч.

  Пейо, казваш много мъдри неща, но не знам дали има достатъчно хора, които да го разберат.

  Галя, въпросът тук не е в жертвите. Хора умират по най-различни нелепи и насилствени начини. Но реално тероризмът цели именно това – да се страхуваме и от сянката си и да ограничим нормалността до минимум. А кой може да ти гарантира сигурност? Правилно, никой. Но под това фалшиво знаме ще застанат мнозина управляващи, готови да се престорят, че ги е грижа.

 • Ани на 20.07.2012г. в 21:58ч.

  Ето една интересна инфографика по повод TSA:
  http://floorgem.com/blog/infographic-tsa-grope-pillage/

  Тероризмът постига истинската си цел – да бъдем унижавани в името на „сигурността“.

  Ето и пресен пример: сигурно не един и двама от читателите на този блог са получавали и изпращали багаж между два града у нас чрез автобус. На един приятел обаче днес са му казали, че не може да му бъде изпратен надуваем дюшек от Хасково до София и че вече няма да се приемат никакви пратки без придружител, заради повишените „мерки за сигурност“.

  Това даже няма и да го коментирам, оставям ви го като храна за размисъл.

 • in2h20 на 21.07.2012г. в 09:23ч.

  Чуден човек си. Народът е дезинформиран какво се случва. От това расте паниката. Пък и не знае какво да прави като види окървавени, шокирани хора, които крещят за помощ. Затова на всички снимки зяпа безцеремонно щото ставaщото не го касае. Никой не иска промяна, затова няма промяна. Взривеният автобус не ще промени това

 • Michel на 21.07.2012г. в 10:22ч.

  Пейо,

  Адски добре и точно си го казал, мога да се подпиша под всяка твоя дума!

  „Опасността от терора“ най-често води до: повече следене и подслушване на невинни граждани; повече CCTV камери; повече ограничения в свободите ни от всякакъв сорт, вкл. много глупави такива (да пътуваме с пастата и четкатата си за зъби в самолета); повече правомощия за полицията; повече бюджет за полицията и „службите“ („for the greater good!“ разбира се); по-малко права за гражданите, повече за „държавата“ и „всичко в името на сигурността“ (сигурността трябва да е в кавички)…

  Една бомба – и утре ще ни обискират на голо при качване не само в самолет но и в автобус; ще прокарат закон за забрана на свободните комуникации по мейл в какъвто и да е криптиран (недостъпен за „държавата“ вид); ще прокарат закон всички да си дават пръстови отпечатъци „профилактично“ („ами ако някой от тези невинни граждани утре се окаже терорист?“) и още и още …

  Терорът е спечелил още преди нещо да се е случило … (а правителствата винаги се радват на такива неща, защото им дават повече права… за сметка на нас).

 • Anonymous на 22.07.2012г. в 14:03ч.

  Нашето министерство трябва да се разграничи с мненията си относно кой е извършил терористичния акт!
  Ако кажем, че този акт е извършен от Иран….ще разсърдим иранците и съответно ще дадем повод на Америка и Израел и ще допринесем политически за евентуално нападение над Иран….а това може да ни постави м/у чука и наковалнята /или в устата на вълка/!

  А в другият случай, ако кажем, че това е терористичен акт на Ал Кайда и др.
  тогава пък ще си навлечем гнева на Америка и Израел, защото те нямат интерес от това твърдение!
  Те търсят повод на всяка цена да нападнат Иран!
  Ако кажем, че това е дело на обикновенни ислямисти от Ал Кайда, тогава американците ще направят всичко възможно да ни превърнат в държава на конфликти и терористични актове!
  Ето на във Вести Бг днес се появи една статия, където американските власти вече започнаха с твърдения
  и предположения, че в България има терористи !
  И това твърдение се появи веднага след като ние изразихме нашата позиция като казахме, че това е терористичен акт на еди…..каква си група която принадлежи на Ал Кайда!
  А както по-горе вече писах, за Америка и Израел от такъв филм файда няма!

  Най-правилната позиция за нас е просто да си отбелязваме всичко, но да не заемаме абсолютно никаква позиция! Оставете ги те…..да си решат проблемите!
  От тук нататък, колкото по-малко се споменава името на нашата страна,
  по-добре ще е за нас!

 • Неджати на 22.07.2012г. в 14:04ч.

  Горе пише Anonymous …забравих да си напиша името!

 • Иван на 23.07.2012г. в 01:27ч.

  @Michel, отпечатъците вече са събрани, като част от масовката за издаване на нови паспорти с биометрични данни.

 • Любомир Сирков на 24.07.2012г. в 12:52ч.

  Много е прав Пейо да отбелязва голямата разлика между двата вида реагиране при атентати: емоционалното и разумното.

  И в този смисъл добре е, че нашият външен министър наскоро направи едно наистина много разумно изказване: “Въпреки официалната израелска позиция, че Хизбула стои зад атентата в Бургас, България няма да сочи виновник преди да е приключило разследването“.

  Единственият начин различните възможни терористични актове да не оказват желаното от техните подбудители въздействие върху нашето общество е да се научим да ги посрещаме максимално разумно (а не максимално емоционално, както мнозина правят, по всеки възможен повод – и по този въпрос не съм сигурен кое е „яйцето” и кое е „кокошката” : дали медиите „разпалват” емоциите, или е точно обратното: първите мигновени първосигнални емоции на обикновените хора заразяват с емоционалността си и медиите – където, да не забравяме, все пак също работят хора, а не машини).

  По същият разумен начин трябва да посрещаме и евентуалните мерки за сигурност, които може да бъдат взети.
  При мерките за сигурност също има една голяма разлика, която трябва да се научим да правим, и тя е между това кое е „публично” и кое е „лично”.

  Едно е да има сложени някакви аудио и видео записващи устройства на площада или на улицата (и изобщо на публично място) – и съвсем друго е някой да ти сложи подобни устройства в дома ти. Първото е съвсем естествено – второто не е. Тази разлика трябва да се прави.

 • Яна Петрова на 14.08.2012г. в 13:48ч.

  Много добре написано. Да, тероризмът поначало е възникнал като средство за справяне с политически противници.
  Наистина най-доброто оръжие срещу него е липсата на страх и паника, отказ да променим навиците си. По този единствен начин не е възможно те да постигнат целите, които преследват.

 • Иван на 15.08.2012г. в 03:23ч.

  Освен тероризма за който става въпрос в блога и войните са били фактори, които са финансирали силно заводите за оръжия. Може би винаги някой бизнес ще успява да използва точния момент при паника и стрес сред населението. Например след земетресения фирмите занимаващи се със строителство процъфтяват, но тези които са до власттимащите налапват лъвските пайове. Друг е въпроса как се харчат точно парите покрай подобни неприятни инциденти

 • Ивелина Горчева на 30.08.2012г. в 14:18ч.

  Статията е чудесна и също се подписвам под нея, но все си мисля, че на стандартния тероризъм ще му е доста трудно да постигне целите си в България. За да пробият тук световните терористи ще трябва цялостно да преосмислят стратегията си. Ще трябва да откраднат от всяка маза по един буркан с трушия, от всяка кола по една гума и да взривят поне 20 казана за ракия. Само така могат да постигнат целите си и да предизвикат масова психоза и повсеместен страх.

  Както е видно само след месец почти никой не си спомня за атентата в Бургас, а само след година вече абсолютно никой няма да си спомня.

  В страната на чудесата всяко чудо е за три дни, както е добре известно на всички, които живеят в нея:)

 • Юлиян Димитров на 19.09.2012г. в 13:46ч.

  Терористичният акт в Бургас просто показа колко слаба държава сме. Стана ясно, че държавата не може да гарантира каквато и да е национална сигурност. Ако някой реши да си направи антентата, ще си го направи.

 • Anonymous на 04.11.2012г. в 04:01ч.

  Много се дразня от факта че медиите постоянно бълват невярна или непотвърдена информация. Държавата хвърля милиарди за самореклама и в същото време по новините се върти „терориста от Бургас“.