трънки и блогинки

Новата уредба за изплащане на болничните

Написано на: 17.01.2007 · 36 коментара

От тази година болничните се изплащат директно от НОИ. Предвидените срокове и изисквания са толкова кратки, че на практика на втория-третия ден от първото боледуване, Вие трябва да:

 1. отидете до банката и да си изкарате документ за вашия IBAN номер (което се надявате да стане в същия ден);
 2. попълните декларация за вашата банкова сметка;
 3. предоставите болничния лист и горните два документа на осигуряващия Ви.

Ако се случи да се разболеете в края на месеца, горните събития трябва да се случат практически веднага.

За разлика от Вас, НОИ не бърза особено и изплаща обезщетенията в 30 дневен срок от представяне на документите от осигуряващия Ви.

Допълнение: Вижте коментара на MAria. Там трагедията е разгърната в детайли.

Категория: дневни

36 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • kill_u на 17.01.2007г. в 11:37ч.

  Всъщност обезщетението се изплаща от Работодателя на НОИ, а после НОИ ти го привежда.

 • Д.Василев на 17.01.2007г. в 12:07ч.

  @Пейо: Защо се налага да се изкарва документ от банката? Попълването на номера на сметката в декларацията не ли е достатъчно?

  @kill_u: Това, което си написал не е вярно. С изключение на кратките боледувания (не си спомням на колко дни бяха дефинирани) обезщетенията се изплащат за сметка на НОИ.

 • пейо на 17.01.2007г. в 12:13ч.

  @ Д. Василев
  Защото така пише:

  Чл. 8 (3) Към декларацията съгласно приложение № 7 се прилага копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка.

  Тъпо е, да.

 • kill_u на 17.01.2007г. в 14:22ч.

  E картата от банката е много фажен документ. Щото ако сам не си помниш сметката нали. Абе явно на някой малоумник му е скимнало да го пише и го е писал а закона е бил приет както винаги без да се мисли. То и после другите идиоти се хващат за члена(в случая на закона) и го спазват до край. Абе в България живеем все пак.

 • Н.Пепелишев на 17.01.2007г. в 14:56ч.

  От как това чудо дойде и при нас да попълваме формуляри (прил. 7) се чудя … ами ако нямам банкова сметка? Всъщност кой точно закон ме задължава да имам банкова сметка?!

 • пейо на 17.01.2007г. в 16:58ч.

  @ Н.Пепелишев
  Ти имаш право, а не задължение, да получиш тези обезщетения. Ако искаш да се възползваш от това свое право, ще трябва да имаш банкова сметка. Това, според мен, е разумно изискване, което на фона на останалите е направо положително.

 • Мариан на 17.01.2007г. в 23:47ч.

  Добре, а какво ще стане ако реша да се откажа от здравните осигуровките които ми прави държавата и започна да се осигурявам другаде?

  Изобщо, Пейо можеш ли да ми дадеш линк към този закон да го прочета, че ми стана любопитно.

 • Искър на 18.01.2007г. в 09:55ч.

  @ Мариан: Здравното осигуряване в РБ е със задължителен характер. Докато си ученик или студент те осигурява държавата, след това, ако работиш – работодателя. Ако не работиш, трябва да се осигуряваш сам. Доколко е уместно това не мога да коментирам…

  @ Д.Василев: За документа от банката предполагам, че се изисква, за да са сигурни, че сметката, която си написал в декларацията е наистина твоя.

  @ пейо: Може би няма да е лоша идея тия документи да се извадят/попълнят и да се разберете с работодателя (съответното лице) да стоят при него за всеки случай.

  Миналата седмица бях в НОИ и на един служител явно му беше дошла музата и отговаряше учтиво на въпросите на събралата се около него група граждани. Направи ми впечатлението, че повечето въпроси бяха за болнични и майчинство… и некоректни работодатели. Дано този закон промени нещо в положителна посока.

 • пейо на 18.01.2007г. в 10:54ч.

  @ Искър
  Да, но това е въпрос на вътрешна организация и желание. Служителите може да си го поискат.

  @ Мариан
  От Кодекса за социално осигуряване:

  Чл. 3. Държавното обществено осигуряване се осъществява въз основа на принципите на:
  1. задължителност и всеобщност на осигуряването;
  2. солидарност на осигурените лица;
  3. равнопоставеност на осигурените лица;
  4. социален диалог при управлението на осигурителната система;
  5. фондова организация на осигурителните средства.

 • MAria на 18.01.2007г. в 22:55ч.

  Нека споделя в резюме какви инструкции получихме на работа:

  А. Декларацията и документа за банкова сметка се подават еднократно – само 1 път – при първия „контакт“ с НОИ – т.е. при първото разболяване. После те вече те „записват“ и не е нужно да подаваш.

  Б. Ако случайно вземеш да се разболееш, ето какво следва да направиш:
  1. Обаждаш се на шефа си.
  2. Обаждаш се на ТРЗ, УЧР или който там прави заплатите: за да ти спрат заплатата.
  3. Отиваш на лекар.
  4. Получаваш болничен.
  ВНИМАНИЕ!!!
  5. Както си си болен, заразен и прочие… отиваш на работа, защото шефът ти трябва да ти подпише болничния. Ако и той е болен – заместника му или който там има права.
  6. Отиваш в ТРЗ, УЧР или който там прави заплатите, за да оставиш болничния си. И да ги накихаш и тях… В някои фирми са издали заповед, че болничен се приема в срок от 1 (един) ден след издаването му – след това и да го представиш, няма да го знаесат в НОИ и оставаш без пари за периода на болничния.
  7. Там попълваш и една от разнообразните декларации или някакъв друг документ. Ако са любезни, ще ти кажат кой точно формуляр и колко броя листчета се очаква да разпишеш…
  8. В определен срок ТРЗ, УЧР или който там прави заплатите носи събраните хартии в НОИ. Ако са за над 50 души или нещо такова, трябва задължително и на електронен носител с издаден от НОИ софтуер, който все още не съществува…
  9. До 1 месец ОТ ПОЛУЧАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИТЕ НОИ ще сметне и преведе пари. ВНИМАНИЕ!!! Парите се превеждат купово на банките, а те са длъжни да ги разнесат по сметките на клиентите си. ВНИМАНИЕ!!! Разноските на банките са за сметка на клиента.
  10. От вашето ТРЗ, УЧР или който там прави заплатите няма да може да получаваш консултации за размера на получените пари за болничен – следва да питаш в НОИ.

  Това е положението в много кратко резюме. ВНИМАНИЕ: може да има някои неточности, доколкото преразказвам по памет. Мои познати смятат ако се разболеят… да си вземат отпуска. Поне заплата да им тече…

  А ето какво мисля аз за това: да си берат лайката да си берат!!!!

 • MAria на 18.01.2007г. в 23:01ч.

  П.С. „Картата от банлата“ и „сметката“ (към която е „вързана“ картата) са две РАЗЛИЧНИ неща.

  „Карта“ е т. нар. „пластика“ – физически носител, който, образно казано, пъхаме в банкомата, когато искаме пари. Картата си има номер, който е изписах върху нея, и в този номер е кодирано за просветените вида, клиента и прочие тайни данни.

  „Сметката“ е вашата лична сметка, по която стоят парите в банката, и към която е „закачена“ картата. Според това коя е банката тази сметка може да се ползва както само чрез картата, така и като обикновена разплащателна сметка, т.е. да си нареждате преводи от нея.

  ВНИМАНИЕ! Има карти без сметки, колкото и странно да звучи – напр. някои кредитни карти, защото те се водят като кредит.

 • пейо на 19.01.2007г. в 07:56ч.

  Това се нарича да разгърнеш трагедията… Благодаря.. или напротив.

 • zlatkata на 19.01.2007г. в 14:38ч.

  ако разболелият се е социално „слаб“ примерно…/супер тъпо определение/ и не иска да плаща такси и комисионни на банките какво трябва да се случва?…
  а ако е социално“не слаб“ и пак не иска да пълни касичките на банките от комисионии?…
  а ако я си представете човек със сериозно заболяване ,който се бори за живота си и му се налага непрекъснато да си продължава болничните до максимум допустимия брой дни какво се случва????-хвърля се под влака от ужас какво го чака докато се пребори с бюрокрацията борейки се за живота си?……
  държавата не играе в случая честно!
  щом имам права ми дайте възможност да ги използвам,не ме карайте да плащам за това че имам права!!!!

 • zlatkata на 19.01.2007г. в 14:42ч.

  забравих да кажа че според мен в случая няма равнопоставеност между държавата и гражданина на държавата…
  и ми е много любопитно откъде са взаимствани тези законодателни промени и защо за поосакатени типично по български?…откъде ли е почерпен този чудесен опит?….

 • Simeon на 20.02.2007г. в 19:46ч.

  цялата сума от болничните от НОЙ ли се изплащат а работодателия изплаща ли някаква част от болничния

 • Ивката на 28.02.2007г. в 19:28ч.

  Е не. Картинката може да бъде и още по-ужасна. Първо: Този безценен опит е почерпен (нарочна е думичката) от Австралия!!! Ами поне да бяха зачислили на всеки болен по едно кенгуру, което да скача при всичките тези инстанции и да попълва и подписва документи. Второ: Трагедията е още по-пълна за бюджетните работодатели, т.е тези които изплащат заплатите в текущия месец за същия този месец. Просто не е истина как в една Община има по 50 закъснели болнични листа. В случая закъснели означава болнични листа, които се отнасят примерно за м. януари, а са получени от работодателя след като вече е изплатил заплатата на въпросните лица! Ами онези болни, които са в болници… всеизвестно е, че болничните листове се издават след напускането на болницата.. Ами ако си лежал няколко месеца!!!!!!!!
  И после онзи „гей“ Христосков да ми обяснява, че нямало хаос с изплащането на болничните…
  да не споменавам как всички тези нелогични решения трябва да се обяснят на компютъра, който да обработи нелогичните данни, за да извади логични заплати! :)

 • дидо на 26.06.2007г. в 01:56ч.

  Според вас това дали е нормално аз получавам от фирмата в която работя около 30 лв болничен на ден.От ной ми изплащат по 7 лв на ден за 6 дневен болничен(без да знам дори за колко дни ми се плаща или колко пари са ми преведени на ден а и срока за превод на парите които аз съм им дал в предходните дестина години е ненорнално дълъг)-АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ НАЧИН ДА БЪДА ОГРАБЕН

 • Д.Василев на 27.06.2007г. в 09:40ч.

  @дидо: Че си ограбен е ясно. Въпросът е от кой? От НОИ или работодателят ти? Ако работодателят те ти осигурява на минималните осигурителни прагове парите, които си получил от НОИ ми се виждат в реда на нормалното.

 • Цирипулова на 05.10.2007г. в 15:59ч.

  А знаете ли нещо за това че майка с две деца има право общо за себе си и за децата да ползва 40 дни болнични за календарна година???????????????

 • Павлина на 29.11.2007г. в 12:07ч.

  Аз едно не мога да разбера, ЗАЩО АДЖАБА никой не си мърда пръста за да раждаме и отглеждаме деца а после само ни притискат с всякакви възможни средства. НЕ мога да повярвам, че наистина аз не мога да гледам себе си и детето си повече от 40 или 45 дни не съм сигурна точно, когато се разболеем. Ами, че то е на 2 г и 5м. как да му обясня, че не може да се разболява? ИМА ли някой ТАМ да помисли логично за това? Ние сме ненадминати в издръжливостта си но това не е причина да позволяваме да ни тъпчат толкова време. Как да очакваме да ни уважават тези управници/ по – точно престъпници/ като ние сами си ги избираме такива? То самите ние не се уважаваме камо ли да изискваме това от други хора. Това с болничните е само едно от нещата, които ме изумяват. Аз ако не се разболея тази година това означава ли че догодина няма да се разболея от нещо, което да изисква повече време болничен? Натрупват ли се тези дни или това е поредната безумица?

 • сиса на 19.12.2007г. в 17:19ч.

  аз си чакам болничния вече 6 месеца и още никой не ми го е изплатил,мога да си остана само с чакането.

 • сиса на 19.12.2007г. в 17:25ч.

  по-добре е човек да не се разболява,защотото трябва да се разправя с куп глупости докато му изплатят болничните,ако въобще някога му ги изплатят.На предишната ни работа като се разболееш и за да отсъстваш от работа,ти трябваха болничен лист,номер на банкова сметка,потвърждение от банката че имаш банкова сметка,рецепта от лекаря и касова бележка от аптеката.Ако не 50лв.глоба.Абе държава та дранка.

 • maria на 09.05.2008г. в 14:39ч.

  има счетоводни къщи, които предлагат всякакви услуги-включително и справки за изплатени болнични и възможности за ускоряване на изплащането на болничните. като сте толкова ядосани от забавеното изплащане защо не се обърнете към тях
  maria_yagodka@abv.bg

 • Детелина на 14.05.2008г. в 07:38ч.

  „има счетоводни къщи, ……….. защо не се обърнете към тях“ – а те без пари ли работят? това не е решение!

 • Живка на 30.05.2008г. в 13:36ч.

  Mоля Ви дайте ми някякъв номер, на който мога да се обадя защото съм обедена, че имам проблем с болничния ми по майчинство!!! МОЛЯ ВИ!!!

 • мариана на 01.08.2008г. в 15:37ч.

  здравейте„аз искам да попитам цялата сума от болничните от НОЙ ли се изплащат а работодателия изплаща ли някаква част от болничния.благодаря ви за съдействието и лек ден.

 • Анка на 12.01.2009г. в 08:59ч.

  анка болничният ми е от краят на месец ноември и не ми е изплатен до кога ще чакам за парите си

 • таня на 13.01.2009г. в 10:46ч.

  първиятден се изплаща от работодателя ,а следващите се изплащат от нои.

 • таня на 13.01.2009г. в 10:49ч.

  първият ден се изплаща от работодателя ,а следващите от нои

 • тихомир на 24.01.2009г. в 19:11ч.

  имам болничен за шест дни,а ми изплащат за три

 • ивалин на 16.09.2009г. в 11:55ч.

  ами ако си с гипс как ще идеш до банката да си извадиш банкова сметка???

 • Пламен на 24.02.2010г. в 09:30ч.

  имам издаден болничен лист. следняколко дни под принуда бях освободен ….по взаимно съгласие. болничните ми обаче продължават. как стоят нещата в случая?

 • monika на 25.06.2010г. в 19:59ч.

  на 01.06.2010 бях на преглед при личния ми лекар и ми даде направление,но сега ми трябва и болничен от 01.06,дали е вазможно да ми даде със стара дата след като ме е прегледал тогава и колко дни ще може да ми даде? благодаря на този които ще ми отговори

 • Дошо на 17.08.2010г. в 16:30ч.

  Здравейте, искам да ви попитам и аз нещо.Започнах работа на 2 август тази година.Разболях се и днес ми дадоха 4 дни болничен.Преди това бях година и половина безработен (от февруари 2009).Преди тази дата съм работил 3 години и половина в частна фирма.та въпроса ми е ще ми бъде ли изплатен някакъв болничен или ако да на каква база?
  Мерси предварително.

 • snejko на 30.03.2016г. в 09:04ч.

  Безработен от 6 месеца. Внася здравни осигуровки . В болница е . Предстой изписване от болничното заведение. Може ли да представи болничен в НОИ и ще бъде ли изплатен!

 • Ben на 22.06.2017г. в 06:19ч.

  Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)