трънки и блогинки

Добри новини за отворените данни

Написано на: 24.07.2012 · 2 коментара

Напоследък пиша в блога на българската група на Open Knowledge Foundation, за политиките и новините около развитието на отворените данни. Кратко резюме на публикациите от последните седмици:

Проблеми пред преизползването на обществена информация в ЕС
Проблеми пред малко или средно предприятие (МСП), което се опитва да разработи онлайн продукт с търговска цел, използващ данни от обществения сектор от всички държави-членки на ЕС:

 • Недостатъчна яснота и прозрачност
 • Недостъпни ресурси
 • Прекомерно високи такси и липса на равнопоставени условия на конкуренция
 • Непоследователен подход в държавите-членки
 • Недостатъчно налагане на разпоредбите за повторна употреба

Подробности за констатираните проблеми може да научите от цялата публикация, а ето и какви са политиките за разрешаване на тези проблеми:

Европейската Комисия: Преизползването разрешено
С Решение 2011/833/ЕС Европейската комисия въвежда общо правило за свободна възможност за повторната употреба на документи, собственост на Комисията. Ето основните принципи:

Могат да бъдат преизползвани всички документи, създадени от Комисията или от публични или частни субекти от нейно име:

 • които са публикувани от Комисията или от нейно име от Службата за публикации чрез печатни публикации, интернет сайтове или други средства за разпространение; или
 • които не са публикувани по икономически причини или по други причини от практически характер, например когато се отнася до проучвания, доклади и други данни.

Това е общото правило, от което има изключения и условия, но насоката е потвърдена от вчерашните решения на Европейската комисия за:

Свободен достъп до резултатите от научни изследвания
Европейската комисия ще направи свободния достъп до научни публикации основен принцип на „Хоризонт 2020“, програмата на ЕС за финансиране на научните изследвания и иновациите за периода 2014-2020г. От 2014г. всички статии, чието изготвяне е финансирано по програма „Хоризонт 2020“, ще трябва да бъдат достъпни, като:

 • издателят ще осигурява незабавен достъп до статиите онлайн („златен“ свободен достъп) — предварителните издателски разходи могат да бъдат одобрени за възстановяване от Европейската комисия; или
 • изследователите ще осигуряват свободен достъп до статиите си чрез хранилище за свободен достъп не по-късно от 6 месеца (12 месеца за статии в областта на социалните и хуманитарни науки) след публикуването им („зелен“ свободен достъп).

Комисията съобщава и следващите стъпки за реализация на тази политика.

Ако темата ви е интересна – поглеждайте блога, следете twitter акаунта @OKFNBG или се абонирайте за пощенския списък.

Категория: свободни неща

2 коментара ↓

 • Хубаво ми е, когато хората коментират. Чета внимателно всеки коментар и отговарям, когато имам какво да кажа.

 • Мери на 07.10.2012г. в 14:10ч.

  Как юридическо лице да защити претенциите си за нанесени нематериални щети в съдебна зала , например от Банка , при положение , че не може да се позове на българкото законодателство. Има ли норма в Европейско законодателство , приложима в Българската съдебна система. Благодаря

 • Бамка Камбанка на 31.10.2012г. в 12:58ч.

  Пейо към статията за девойките дето упражлявали таковата,АЕЦ-а не жиждам Радка пиратка:)Казаха ми, че била спусната “ отгоре“
  аз пък я издухах като Глихарче…..>